Köpeklerin dünyasında devrim

Dört ayaklı dostlarımızın yaşamında önemli bir değişiklik gündemde. Çizme’de bundan böyle oteller ve plajların ardından 320 bin restoran, kafe, bar ve lokale, köpekler girme hakkına kavuşuyor. “Hoşgeldin Köpek” yazılı levhalara, önümüzdeki günlerde pastane, restoran ve barların girişinde tanıklık edeceğiz. Sosyal yaşama katılma hakkı kazanan dört ayaklı dostlara, ilgili lokallerde sahipleri eşlik edecek.

Kuzeyden güneye bütün İtalya’da 320 bin işletmeyi ilgilendiren uygulama konusunda bilgi veren bir rehber kitap hazırlandı. Çizme’de 7 milyon İtalyan’ın köpek sahibi olduğunu düşündüğümüz zaman, daha düne kadar birçok işletmenin girişinde “Köpekler Giremez” uyarısına alışkın olanların bu geç gelen karardan hoşnut kalacaklarına şüphe yok.

Geçtiğimiz yıllarda plajlar ve otellerde sahipleri ile birlikte zaman geçiren dört ayaklı dostlar, espresso içen sahiplerine barda eşlik ederken, kara kışta bir ağacın gövdesine zincirlenerek beklemekten kurtulacak.

İtalya’da şimdi uygulanmaya başlanacak olan bu yasa, birçok Avrupa ülkesinde 2004 yılından itibaren hayata geçirildi. Öteki Avrupa ülkelerindeki düzenlemeleri örnek alan İtalya’da Sağlık Bakanlığı, köpeklerin tasma ve maske taşıma zorunluluğunu dikkate alarak, yeni bir yönetmelik hazırladı.

Geçtiğimiz hafta sonu köpeklerin lokallere girebilmesinin önünü açan ve köpek sahiplerinin uymaları gerekli kuralları kapsayan rehber, Milano’da tanıtıldı. Sağlık Bakanlığı işbirliğince hazırlanan bu rehber, dört ayaklı dostların restoranlarda sosyal yaşama katılmasında hijyenik açıdan hiçbir engelin olmadığını da içeriyor. Soğuk ve yağışlı günlerde sahiplerini dışarıda bekleyen köpekler artık tarihe karışacak olsa da bu dostlar, yemeklerin hazırlandığı bölüme girmeyecek.