İtalya’nın aynası: San Raffaele Hastanesi

Aslı Deniz Kayabal'ın “İtalya'nın aynası: San Raffaele Hastanesi” başlıklı yazısı 22 Nisan 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

İtalya’da sağlık sektörü derin bir krizde. İşten çıkarmalar, sağlık çalışanlarını da etkiliyor. Milano’nun başkenti olduğu kuzeydeki Lombardiya bölgesinde, önümüzdeki 8 Mayıs’ta sağlık personeli genel greve gidecek. Bugünlerde protestoların merkezi, Milano’daki San Raffaele Hastanesi (HSR).

İtalya’nın birçok bölgesinden hasta kabul eden, özellikle diyabet konusunda bilimsel araştırmaların yapıldığı bir üniversite ve vakıf hastanesi mantığıyla yola çıkan San Raffaele 1969 yılında yatırımcı Don Luigi Maria Verzé tarafından kuruldu. Silvio Berlusconi’nin yakın dostu olan Verzé, 2011 Temmuz ayına kadar hastanenin yöneticiliğini yürüttü. Hem özel hem de İtalya’daki genel sağlık sistemiyle anlaşmalı hizmet veren bu merkez, 2011 yılında çeşitli skandallarla sarsıldı.

Temel sorunlar San Raffaele’nin 1 milyar avroyu aşan genel borcu, (bunun 300 milyon avroluk bölümü bankalara olan borç), işletmenin kâr etmemesi, bölgesel idareden aktarılan kredilerin usulsüz kullanılmasına odaklanıyordu. İtalya’da tırmanan ekonomik kriz, San Raffaele Hastanesi’ndeki çatlağın daha da derinleşmesine etki yaptı. Bu sürecin sonunda Verze’, hastanenin yöneticiliğini bıraktı, işletme özel bir şirkete devredildi.

Milano’da 300 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu 3 bin 400 personelin görev yaptığı hastane, İtalya’da uygulanan ekonomik reform paketinin öngördüğü kesintilerden payını aldı. Bir süredir San Raffaele’de 300 dolayında sağlık çalışanının işine son verileceği söyleniyordu. Hastanenin girişinde kurulan çadırlarda son bir yıldır dönüşümlü nöbet tutan personel, gelişmeler ve yaşananlar konusunda ziyaretçileri bilgilendiriyor, gelecekleri konusunda kendileriyle dayanışmaya davet ediyordu.

Birkaç gün önce San Raffaele Hastanesi’nde, sendika yöneticilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıda masaya yatırılan konu, işten çıkarmalardı. Çünkü işletme önümüzdeki dönemde 300 kişinin işine son vermeyi planlıyor. Bu toplantının ardından bin dolayında sağlık personeli iş bıraktı. Hasta kayıt ve kabul merkezindeki gişelerde hizmet verilmediği için büyük bir kaos yaşandı. Personel 32 gişeyi işgal edince, çalışanlar polis müdahalesi ile yüz yüze geldi tırmanan gerginlik, çatışmalar vs. San Raffaele’de her türden hizmeti kilitledi.

San Raffaele Hastanesi’nde ilk protestoların öyküsü, geçtiğimiz 12 Nisan’da başlıyor. Hastane yönetimi bu dönemde 40 kişinin işine son vermişti. İşten çıkarmalar, personele bir mektupla iletilmişti. Ardından yönetim, Mayıs ayına kadar 244 kişinin daha sözleşmelerinin iptal edileceğini duyurmuştu. Borç batağındaki hastanede sular bir türlü durulmadı. Çözümü işten çıkarmalarda arayan yönetim ile sağlık personeli arasındaki gerginlik gitgide tırmanıyor. San Raffaele personeli, 8 Mayıs’ta gidilecek genel grev öncesinde, bugün de ufuktaki tehlikeye dikkat çekmek için bir kez daha iş bırakacak.

İtalya’nın yanı sıra komşu ülkelerden de hasta kabul eden bu önemli sağlık kuruluşu, Çizme’de çökmek üzere olan genel sağlık sisteminin aynası konumunda. 2015 yılında devletin emekli ücretlerini ödemekte zorlanabileceğine vurgu yapılan, önümüzdeki dönemde işsizler ordusuna 1 milyon yeni işsizin ekleneceği açıklanan İtalya kaygılı.