İşsiz gençler, 
Almanya, sinsi planlar...

İtalyanlar genç Başbakan Matteo Renzi’nin Berlusconi’yle karmaşık ilişkisine, hükümette görev üstlenecek bakanların yarısının kadınlar olmasına, Renzi’nin bir dönem Berlusconi’nin prensi diye anılan Angelo Alfano’yla gece yarılarına kadar süren tartışmalarına, Floransa’ya bağlı bir belediyede dünyaya gelen Renzi’nin Hıristiyan demokrat çizgisi üzerine kafa yorarken Almanya’da Volkswagen’in yöneticisi Peter Harz’ın “Avrupa’nın genç işsizleri” konusunda öngördüğü sinsi plan göz ardı ediliyor.

Savaş sonrası dönemde tartışmalı iş reformlarının mimarı olan Harz’ın işsiz Avrupalı gençlere kapısını açmaya hazırlanan Almanya’ya yönelik önerisi, yakında Saarbrucken’de düzenlenecek olan kıtasal bir kongrenin gündeminde tartışılacak.

Harz, Schroder döneminde “mini job”un mimarı aynı zamanda. O dönemi anımsayanlar Harz’ın ekonomik tasarısının birkaç kuşak Alman gencini düşük ücretler karşılığında çalışmak zorunda bırakan bir ekonomik politikanın savunucusu olduğunu hatırlayacaktır. Avrupa bütününde özellikle gençler arasında tırmanan işsizliğe çözüm arayan Volkswagen yöneticisinin “sinsi” planı, çiçeği burnunda Başbakan Matteo Renzi’nin de hoşuna gitti.

Harz’ın Avrupa’daki işsizliğe çözüm arayan önerisi, bir ülkedeki işsiz gençleri geçici olarak başka bir Avrupa ülkesine götürmeyi, konuksever ülkenin, bu gençleri iş konusunda özel bir eğitimden geçirmesini öngörüyor.

Geçtiğimiz hafta Kuzey İtalya’da bir liseyi ziyaret eden FİAT yöneticisi John Elkann’ın, İtalya’da yüzde 50’lere doğru seyreden genç nüfustaki işsizliği görmezden gelerek, “İş var ama bizim gençlerimiz çalışmak yerine evde oturmayı tercih ediyor. Oysa çalışsalar en azından evden dışarı çıkarlar.” demesi gibi Harz da işsiz Avrupalıları hastalanmaya başlayan Alman ekonomisine can vermek adına Almanya’ya ucuz işgücü adına getirmeyi planlıyor.

Komünistlerin gazetesi Contropiano, Harz’ın güttüğü planın Nazi dönemi Almanyası’nda “yabancı işgücü” konusunda izlenen siyaseti model aldığını yazdı. O dönemde binlerce İtalyan ve başka Avrupa ülkelerinden gençlerin Reich’in endüstriyel devrimine katkıda bulunmak adına köle gibi çalıştırıldığını, ardından da ikinci dünya savaşının patlak verdiğini yvurguladı Contropiano.

Peter Harz’ın Avrupa’daki genç işsizler için öngördüğü plan, Corriere della Sera gazetesinin Harz’la yaptığı bir söyleşide yer aldı. Söyleşinin yanı sıra yayımlanan Avrupa’daki işsizlik haritası, genç işsizlerin bütün kıtada hızla arttığını yansıtıyor. Resmi rakamlara bakarsak gençler arasındaki işsizlik oranı İtalya’da yüzde 41,6, İspanya’da yüzde 54,3, Fransa’da yüzde 25,6, İngiltere’de yüzde 20, İsveç’te yüzde 22,6’yle ifade ediliyor. Almanya’da ise genç işsizler yüzde 7,4’de seyrediyor. Bu ürkütücü tablo karşısında Almanya, işsiz Avrupalı gençleri ucuz işgücü adına konuk edebilecek tek aday ülke.

Harz’ın tasarısı da zaten başka Avrupa ülkelerindeki genç işgücünü çok düşük ücretler karşılığında çalışmayı kabullenecek gençleri Almanya’ya taşımayı öngörüyor. Harz bir yandan 1980’lerden bu yana uygulanan liberal ekonomik politikaların iflasına çözüm ararken, öte yandan 2009’dan bu yana hastalık belirtileri veremeye başlayan Alman ekonomisine ucuz işgücüyle can vermeyi hedefliyor. Contropiano’da vurgulandığı üzere, “Gençler ‘Alman dostumuzu’ kurtarmak adına neredeyse ücretsiz çalışmayı kabullenmek için valizlerinizi toplamaya hazır mısınız? Avrupa böyle istiyor!”