İşgal edilen evler

Aslı Kayabal'ın “İşgal edilen evler” başlıklı yazısı 18 Şubat 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

İtalya’da evsizlerin sayısı hızla tırmanıyor. İşgal edilen konutlarla ilgili aktarılan rakamlar dikkat çekici. Ekonomik krizin ağırlığını hissettirdiği İtalya’da başkent Roma’da 3.500, Milano’da 1.700, Napoli’de 1.300 konut evsiz vatandaşlar ve aileler tarafından işgal edilmiş durumda. 2013 yılının ilk ayını temel alan sayımda büyük kentlerin yanı sıra Torino ve Floransa’da yüzlerce, Cenova. Palermo ve Catania’da onlarca konut evsiz aileleri barındırıyor.

İtalya’da gerek teknik hükümet gerekse öncesinde ülkeyi yöneten merkez sol ve sağ yönetimler, gelir düzeyi düşük vatandaşların ev sahibi olabilmelerine olanak sağlayacak politikalar üretemedikleri için ülke bütününde barınabilecekleri bir konuttan yoksun kalanlar 10 bin eve yasal olmayan yöntemlerle yerleşti. İşgal edilen konutlar öylesine gündemde ki genç yönetmen Rolando Ravello, evsiz aileler ve vatandaşların dramını 28 şubatta gösterime girecek “Tutti contrö tutti “ başlıklı filmle beyazperdeye taşıdı.

Her şehirde evsizlerin yaşamından farklı öyküler aktarılsa da Sunia’nın yöneticisi Daniele Barbieri’nin vurguladığı gibi, başlarını sokacak bir evden yoksun vatandaşların sahipsiz konutları işgal ederek yerleşmesi hasta bir ülkeye işaret ediyor.

Milanolu 35 yasındaki Elide’nin öyküsü, işgal edilen konutların duvarları ardında yaşanan gerçeklerden bir tanesi. Yüzde 85 özürlü Elide yaşamını bir sosyal konutta sürdürüyor. Bir sabah yan daireye bir grup genç geliyor. Camı kırarak eve giren gençler, bu daireye yerleşiyor. Elide bu beklenmedik komşulardan hoşlanmadığı için önce ilgili kurumu uyarıyor. Birkaç gün sonra polis geliyor. Elide’nin yanındaki daireyi işgal edenlerin kim olduğunu çözmeye çalışıyor polis. Elide bu küçük dairede 15 genç ve iki kurr köpeğinin barındıklarını anlatıyor. Bir başka akşam bu daireyi ilk işgal eden grup dışarıdayken başkaları geliyor. Kiliti değiştiren ikinci grup, evin yeni sahibi olduğunu iddia ederek, ilk grubu içeri almıyor.

Avrupa şehirleri arasında en geniş tarihi merkeze sahip Cenova’da 1970’lerin başında gerçekleştirilen bir sayım 21 bin adet boş konutun varlığına dikkat çekerken bugün liman kenti Cenova’da hiç kimsenin oturmadığı 44 bin konuttan sözediliyor. Aut Aut sosyal merkezine devam eden gençler, kimsenin yaşamadığı bir konuta rastgeldiklerinde pencereye sprey boyayla “boş” diye yazıyor. Bu konutu işgal edebileceklere bir ok işaretiyle “buradan girebilirsiniz” diye yol gösteriyor.

Cenova limanında evsizler. işsizler. Romanlar, eşcinseller, transeksuller gibi toplumun kıyısına itilen vatandaşlara destek veren rahip Andrea Gallo konut sorunu konusunda, “Ev bütün vatandaşların hakkı olmalı. Bu hakkı vatandaşlardan esirgemek ise , suç” görüşünde.

Tarım alanlarında inşa edilen binlerce konut boş dururken, İşgal edilen evlerin sayısı on bine tırmanıyor. 1970’li yıllarda sahipsiz konutları anarşistler ve solcu gençler işgal ederken, şimdi her türden tehlikeyi göze alarak konut sorununu boş evleri işgal etmekle çözmek zorunda kalanların çoğunluğunu aileler oluşturuyor.