Indesit’ten S.O.S…

İtalyan ekonomisi belini doğrultmakta zorlanıyor. 2013 yılında öngörülen kara senaryolara eklenen bir başka halka, yaz sonrası ikinci bir ekonomik manevranın uygulanacağı yönünde. Çizme’de birbiri ardı sıra kapanan, personel işten çıkaran ya da yabancı sermaye gruplarına satılan firmalar arasında bugünlerde beyaz eşya devi Indesit’in krizi gündemde. Önümüzdeki dönemde İtalya’daki iki fabrikasında üretime son vereceğini duyuran Indesit yönetimi, 1425 personeli işten çıkaracak.

İtalya’da otomotiv sektörünün ardından gelen beyaz eşya üreticileri, önceki ekonomik dar geçitlerde ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etmiş ve ayakta kalabilmişti. Ama küresel krizin etkisindeki İtalya’da şimdi otomotiv sektörü gibi beyaz eşya üreticileri de can çekişiyor.

Çözüm, ucuz işgücü cenneti Türkiye ve Polonya’da
İtalya’daki Indesit Company’nin yöneticileri, şirketin içine girdiği darboğaz konusunda bir rapor yayımladı. Buna göre Indesit’in İtalya’daki fabrikalarında görev yapan 4300 işçiden 1425’inin işine son verilecek. Beyaz eşya devi hayatta kalabilmek için İtalya’daki iki fabrikasında üretime son verecek. Şirketten yapılan açıklamaya göre Indesit’in ürettiği beyaz eşyaların satışı, İtalya’da yüzde 25 düzeyinde düştü. Indesit 2007’den bu yana ürettiğibeyaz eşyanın ancak yüzde 15’ini satabiliyor İtalya’da. Indesit yönetimi bu krizden çıkabilmenin çözümünü beyaz eşya üretimini işgücünün İtalya’ya oranla daha düşük olduğu Polonya ve Türkiye’deki fabrikalara kaydırmayı planlıyor.

Çamaşır ve bulaşık makinası ve buzdolabı üreticisi Indesit, İtalya’nın yanı sıra 16 başka ülkede üretim yapıyor. Bu fabrikalarda 16 bin personel çalıştıran Indesit’in üretim yaptığı ülkeler arasında İngiltere, Polonya. Rusya ve Türkiye de yer alıyor. Indesit personelinin yüzde 27’si İtalya’da görev yapıyor. Geri kalan personel Rusya’da (yüzde 29), Polonya’da (yüzde 19), İngiltere ve İrlanda’da (yüzde 15), Türkiye’de (yüzde 6) yla ifade ediliyor.

Geçtiğimiz 2012 yılında İtalyan beyaz eşya devi toplam 2.886 milyon avro kar etti, 2011’de de kar oranı aşağı yukarı bu rakamda seyretti. İndesit kağıt üzerinde kar eden ve borcu olmayan bir şirket imajı verse de işin aslı böyle değil.

İtalya’da İndesit’in 2012 yılındaki parça başına satışı 30 milyon adet beyaz eşyadan 14 milyona düştü. Bu ani düşüşte hem ekonomik kriz hem de beyaz eşya sektörünün doygunlaşması etkin oldu. Hiç şüphesiz FİAT yöneticilerinin de denediği gibi üretimin işgücünün daha düşük olduğu Doğu Avrupa ve Türkiye gibi ülkelere kaydırılması da etkili oldu.

Milano’daki barların büyük bir bölümünün işletmesini Çinlilerin üstlendiği İtalya’da beyaz eşya üretiminin de Asya ülkelerinin yönetimine geçeceğinden ürkülüyor. Indesit’in denizde boğulmamak için üretimini yabancı ülkelere kaydırmaya ağırlık veren iş politikansa karşı çıkan sendikalar bu seçimden geri dönülmesi gerektiği konusunda uyarıyor şirketi. 70 kilometrelik bir kuyruk oluşturan Indesit çalışanları seslerini duyurmaya çalışırken Indesit Asyalı devlerin karşısında bir “cüce” gibi kalmasının hesaplarını tutuyor.

[email protected]