ILVA’daki ‘gladio’

İtalyan çelik endüstrisi devi ILVA’nın Taranto’daki fabrikasında bir “İç Gladyo” yapılanması ortaya çıkarıldı. ILVA’daki yönetim kadrosuna paralel kurulan “gölge yönetim”in temel işlevinin yıllardır üretim harcamalarını en aza indirerek fabrikanın kar etmesini sağlamak, emirlere uyan işçileri ödüllendirmek, insan sağlığı ve doğayı yıllardır zehirleyen atık maddeleri Akdeniz dahil geniş bir coğrafyaya terk etmek, sanayi atıklarını fırınlarda yakmak olduğu dile getiriliyor.

İtalya’nın endüstri tarihinde bir başka benzeri olmayan bu gölge yönetim, 21. yüzyılda kapitalizmin kara deliklerinden biri olarak algılanıyor. Savcılığın yürüttüğü soruşturma, ILVA’daki gladyonun fabrikanın iç yönetiminde üç aşamalı bir organizasyon şemasına sahip olduğunu yansıtıyor. En alt aşamada, fabrikadaki en küçük işleri zamanın kullanımından iç disipline varıncaya kadar takip eden bir grup yer alıyor. Orta kademe, fabrikadaki iç işleyişi izleyen personeli, piramidin en üst kademesi ise üst yönetimi konuk ediyor. Gladio yapılanmasındaki bu gölge üst yönetim, ILVA’nın vitrindeki üst yönetiminin üzerinde sonsuz yetkiye sahip bir idare.

İtalya’da özellikle endüstri alanındaki gelişmeleri takip edenler, Taranto’da binlerce kişinin kansere yakalanarak yaşamını yitirdiğini, bu şehirdeki tümör vakalarının ardında çelik üreticisi ILVA’nın yıllardır doğal çevreye ve Akdeniz’in sularına terk ettiği zehirli maddelerin rolü olduğunu anımsayacaktır
ILVA’daki gladio gerçeği gündeme oturunca, İtalyanlar 1971 yılında FIAT fabrikasındaki casusluk ağını hatırladı. O dönemde gizli haber alma servisinde görev yapan ajanların yöntemiyle 300 bin FIAT işçisi hakkında dosya tutulduğu ortaya çıkarılmıştı... Yıllar sonra ILVA’da gün ışığına gelen gölge yönetimin bir başka benzeri, 1970’lerin başında personelini takibe alan FIAT yönetimince ulusal çapta bütün işçilerin fişlenmesini gerekli görmüştü.

Vatandaşların birbiri ardına kansere yakalanarak yaşamını yitirdiği Taranto’da halk sağlığı uzmanları, çelik devi ILVA’nın yıllar boyu çevreye terk ettiği zehirli maddeler ile patlayan kanser hastalıkları arasındaki ilişkiyi araştırırken, RIVA grubunun yönetimindeki ILVA, İtalya’daki yedi fabrikasında üretime nokta koyarak 1.500 işçiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Bütün bu gelişmelere tanık olurken, Enrico Letta yönetimindeki hükümet, halka İtalya’nın belini doğrultmaya başladığı masalını anlatıyor. Oysa Milano Bocconi Üniversitesi ekonomi profesörü Giuseppe Berta, Çizme için kara bir tablo çiziyor. “İtalya geri dönüşü olmayan bir yola girdi. Bir tek yatırımcısı ile değil, yönetimiyle de mat oldu. Hükümet hazırlıksız, üstelik cebinde beş kuruş yok!”