İl Manifesto'dan s.o.s.

İl Manifesto gazetesi de yüzdü yüzdü yolun sonuna geldi. İtalya’da yürürlükte olan yasa gereği devletin medyaya verdiği maddi kaynak kesilince, en çok La Liberazione, L’Europa, İl Foglio, gibi siyasi partilere yakın çizgide ya da İl Manifesto, İl Fatto Quotidiano, L’Unità gibi yoluna herhangi bir yayın grubuna bağlı olmadan bağımsız bir şekilde devam eden gazeteler olumsuz etkilendi.

Birkaç hafta önce bir başka komünist gazete Liberazione’nin yayın yaşamına son verdiğini aktarmıştım. Şimdi topun ucunda İl Manifesto var. Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı’nın girişimiyle gazetenin hayatta kalmasını sağlayan yayın kooperatifinin iflası istendi.

Yayın kooperatifinin iflası istendi
İl Manifesto 1971 yılından bu yana çeşitli kriz dalgalarını biraz okur desteği biraz gazete çalışanlarının geliştirdikleri kurtarma kampanyaları ile aştı. Ancak bu kez durum çok daha ciddi. Bilindiği üzere İl Manifesto gazetesini en son bir kooperatif yayımlıyordu. Ama kaynak kesintisi bu yayın kooperatifini artık beslemediği için gazetenin artık yola nasıl devam etmesi olanaksız görünüyor.

Gazete çalışanları Liberazione’nin gazeteceleri gibi İl Manifesto’ya sahip çıkıyor. Dünkü İl Manifesto sadık okurlarına seslenerek, “Biz varız ya siz?” başlığıyla çıktı. Okurlara yönelik hazırlanan çağrı metninde, İl Manifesto’nun 40 yıllık yayın tarihinde en güç dönemden geçtiğine vurgu yapıldı. Gazetenin yayımlanmasını sağlayan kooperatifin iflas süreci resmen başlatılmış olsa da İl Manifesto çalışanları bayide kalma kararı alarak, okurlarından kurtarma operasyonuna destek olmalarını, kooperatifin iflasının önlenmesini istedi.

Okurlara açık mektup
İl Manifesto’nun sadık okurlarına yazdığı çağrı metninde özetle şu gerçeklerin altı çizildi: “Sevgili okur. Birkaç hafta içinde il Manifesto gazetesini bayilerde artık göremeyebilirsiniz. Sol düşüncenin kökünü beslemek, bağımsız yayın organlarına verilen kaynağı kesen ve bir tek büyük yayın gruplarına yaşama hakkı tanıyan siyasi iktidarın hoyratlığından sakınmak istiyorsan üç şey yapman gerekli:

1. İl Manifesto’nun sadakatsız de olsa çok seveni var. Her gün gazeteyi satın almaya özen gösterin.
2. Facebook’taki http://www.facebook.com/ilmanifesto sayfasına kaydolun. Size en yakın, gazeteye ulaşmanızın en kolay olduğu bayıyı bildirin.
3. Bizim sadık okurumuzsanız bir ay boyunca her gün iki adet İl Manifesto satın almanızı rica ediyoruz. İkinci kopyayı İl Manifesto’yu henüz tanımayan okurlara hediye edebilirsiniz. İl Manifesto’yu artık okumaktan vazgeçenlerin yeniden okumasını sağlayın. Gazete çalışanlarının başlattığı bu kampanya konusunda başını ve ilgili dernekleri bilgilendirin. İşe, okula gitmeden önce gazeteyi otobüs, bar, kafe ve metroda başkalarının okuyabileceğini diusunerek bırakın.

İl Manifesto’nun mutfağındaki gazetecilerin yaptığı bu çağrı, gazetenin geldiği güç noktayı aktarıyor sanırım. Demokrat kesimler başbakan Mario Monti’ye “İl Manifesto ölüme terkedilemez” diye seslense de teknokrat hükümewt cephesinde sessizlik hüküm sürüyor. Gazete çalışanları iyimserliği elden bırakmamakta karalı, “Güç görünse de bu krizi de aşacağız!”

[email protected]