İki milyon İtalyan tedavi olmuyor

“Mühendisim. Ancak bir süredir işsizim. Bu nedenle diş hekimine gidemiyorum. Hem dişlerimden hem de işimden oldum. Tedavi için gerekli 750 avroyu bulamadım. Bankadan kredi istedim ama boşuna! Sağlık karnesi artık bir işe yaramıyor. Çünkü devlet, artık sağlık hizmetlerini garantilemiyor ” diyor Francesco.

Ferrarlı mühendisin sözleri İtalya’da sağlık sisteminin geldiği noktayı ve çöküşünü özetliyor. 2012 rakamları Çizme’de geçtiğimiz yıl 2 milyon vatandaşın gerekli sağlık kontrollerini yaptıramadıklarını ortaya koyuyor. Bu kontroller kan tahlilleri, muayene ve bazı rutin analizleri kapsıyor.

Teknik hükümetin mimarı olduğu ekonomik reform paketi, İtalya’da geçtiğimiz yıla kadar işleyen sağlık hizmetlerinde köklü kesintiler gerçekleştirdi. Sağlık sistemini çökme noktasına getiren bu uygulama, vatandaşın devletin sağladığı ücretsiz temel sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesinin önünü kesti.

Uzman doktora gitmek hayal oldu
Sağlık bütçesindeki kesintiler nedeniyle vatandaşlar polikliniklere gitmiyor. Yerel yönetimlerde sağlığa ayrılan bütçelerde 549 milyon avro tutarında bir kayıptan söz ediliyor. Birçok vatandaş maddi noksanlıklar nedeniyle, uzman doktora muayene olamıyor. Hükümetin temel sağlık hizmetleri için öngördüğü bütçe kesildiği için genel sağlık taraması, evde hasta ziyareti gibi ek hizmetler de artık verilemiyor. Bu tablo karşısında İtalya’da sağlık sisteminin çöktüğü dile getiriliyor.

Çizme’de artık kamu ve özel sağlık hizmetleri arasında çok büyük bir fark olmadığı, geçtiğimiz yıla kadar devletin garantilediği ücretsiz sağlık hizmetlerinin büyük bir bölümü özelleştirildiği için vatandaş, randevu trafiğinin görece daha iyi işlediği özel sektöre yöneliyor. Birkaç yıl öncesine kadar bir tek yoksullar ve göçmenlerin başvurduğu Emergency gibi kuruluşların ücretsiz verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanan her 5 kişiden biri artık İtalyan vatandaşı.

Vatandaş reçeteleri ödeyemiyor
İtalyan vatandaşlarıyla yapılan görüşmelerden yansıyan sonuç sağlık hizmetleri konusunda genel bir hoşnutsuzluğa işaret ediyor. İtalyanların yüzde 31.7’si sağlık hizmetlerinin gitgide kötüye gittiği görüşünde. Kamu sektöründe randevu için bekleme süresi çok uzun olduğundan vatandaşların yüzde 77’si sağlık sorunlarını özel sektöre bağlı kuruluşlarda çözüyor.

Veneto bölgesinde sağlık hizmetleri komiseri Luca Coletto, vatandaşların beslenme ve sağlık harcamaları konusunda bir seçim yaptığını, doktorların verdiği bilgiye göre birçok kişinin sağlık harcamaları için öngörülen reçeteleri ödeyemediği gerekçesiyle tedavi olamadığını aktarıyor.


Emergency’nin Palermo’daki polikliniği. Emergency’ye başvuran 5 hastadan 1’i artık İtalyan vatandaşı

Bu kriz ve umutsuzluk ortamında herkes “İtalya bu noktaya nasıl geldi?”, “Kamu sağlığı nasıl çökertildi” diye soruyor. Tedavi olamayan bazı vatandaşlar ise son çare yukarıda kısaca değindiğim gibi savaş bölgeleri, üçüncü dünya ülkeleri, doğal felakete uğrayan coğrafyalarda seyyar hastaneler kuran Emergency’nin doktorlarına başvuruyor. Emergency’nin İtalya’da şimdilik iki gezici hastanesi var. Bu hastanelerden biri Marghera’da öteki Sicilya adasının başkenti Palermo’da. Emergency, üçüncü hastaneyi ise güneyde Polistena’da açmayı planlıyor. Sonuç, İtalyanlar sağlık reçetelerini ödeyemiyor artık,. bu nedenle de tedavi olamayanların sayısı gitgide tırmanıyor.

[email protected]