Hızlı Tren Karşıtları: 'Hepimiz teröristiz!'

Torino Savcılığı . Torino-Lyon arasında yapımı tasarlanan hızlı tren projesine karşı çıkan 12 No Tav aktivistini “terörist” olmakla suçladı ve soruşturma açtı. Susa vadisi diye anılan bölgede doğal çevreyi tehdit eden, yörede geçimini çiftçilik ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşın topraklarını elinden alan hızlı tren projesine karşı çıkan aktivistler, “Bu projeyi yöre halkının protestosuna karşın zorla hayata geçirmek isteyenler terörist.” diyor.

Susa vadisinde Torino’yu Lyon’a bağlayacak olan hızlı trene ve vadinin altüst edilmesine birkaç yıl önce karşı çıkan aktivistler, “Hepimiz black-block’uz” diye yanıt vermişti. Torino Savcılığı, vadiye sahip çıkan aktivistleri “Terörist” olmakla suçlayınca Hızlı Tren karşıtları, “Hepimiz teröristiz!” diye yanıt verdi.

Protestoların merkezi Bussoleno’nun meydanında bir araya gelen aileler, gençler, yaşlılar ve çocuklar Susa vadisine sahip çıkarak, seslerini bir kez daha duyuruyor. Bussoleno’daki protestoda Torino Savcılığı’nın Hızlı Tren karşıtlarını hedef alan saldırgan tutumu eleştirildi.

Susa vadisinde yıllardır tartışmaların merkezindeki projeye ne karşı çıkan Alberto Perino, “Doğal çevreye vereceği zararları gözettiğimiz zaman bu projeye tepki vermek biz aktivistleri ‘terörist’ kılıyorsa, o halde ‘hepimiz teröristiz’” diye dile getiriyor tepkisini. Vadiye sahip çıkan bir başka aktivist Nicoletta Dosio, geçmişte Maria Soledad Rosas ve Edorardo Massari’nin “terörist” diye suçlanarak tutuklandıklarını, daha sonra hapishanede yaşamlarına son verdiklerini anımsatıyor.

Torino’nun başkenti olduğu Piemonte bölgesinde Cgil ve Fiom sendikaları, Susa vadisi aktivistlerini terörist olmakla suçlayacak kadar ileri giden savcılığın yaklaşımına cılız bir tepki vererek, demokratik bir halk mücadelesinin hedef gösterilmesini eleştiriyor.

Torino Savcılığı protestoda özellikle Halk Mücadelesi Komitesi aktivistlerini hedef gözetti.. Gerek Torino gerekse vadide hızlı trene karşı çıkanların evlerine baskın düzenleyen polis, haber gündemine oturan 12 kişiyi gözaltına aldı. Soruşturma sürecinde “Chiomente Hızlı Tren Karşıtı Şantiyesi” ile “No Tav Gençler Komitesi” de odak alındı.

Gezi Parkı protestosunda olduğu gibi çevreci örgütler ve aktivistlerin yaşadıkları doğal çevreye sahip çıkmak adına kendilerine saldıran polise taş atmalarını savcılık güvenlik güçlerine saldırı diye yorumluyor. Vadide gerginliğin tırmandığı noktada polise karşı molotof kullanılmasını ise “terörizm” diye algılıyor.

Bussoleno, Susa vadisinde hızlı trene ve doğal çevrenin talanına karşı çıkan 43 belediyenin merkezi konumunda. Vadideki direnişin sözcülerinden Alberto Perino, “Savcılık, terörizm suçlamasıyla aktivistleri korkutmak ve sindirmek istiyor. Topraklarımızı ve yoksul kamu bütçelerini savunduğumuz, bankaları zenginleştiren girişimlerin önünü kestiğimiz için terörist diye etiketlendik. Oysa gerçek terörist, doğal çevreyi katletmeyi göze alan, yerel yöneticiler ve uzmanları dinlemek istemeyenler.” Bilgi için www.notav.info

[email protected]