Haçı Savunan İtalya’da Laik Yaşam Tartışılıyor

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR - İTALYA yazıları

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İtalya’yı okul binaları ve sınıflarda çarmıha gerilmiş İsa figürü ve haç bulundurduğu gerekçesiyle mahkum etmesinin ardından, alevli bir laiklik tartışması başladı Çizme’de.

Facebook’ta sınıflarda haça evet mi hayır mı sorusuna iletilen mesajlarda 21 bin kullanıcı haçtan yana oy kullandı. Sınıflarda haç ya da İsa figürünün bulunmasından yana çıkanlar her ikisinin de İtalya’nın kültürel geleneğinde varolan dinsel simgeler olduğunu savunuyor. Küçük bir grup ise Katolik dinine, İtalya’da yaşayan göçmenler ve ağırlıklı Müslüman vatandaşlara olan tepki gereği sahip çıkıyor.

Sosyal iletişim sitesi Facebook’a iletilen kimi mesajlarda bazıları bir tek bu karar nedeniyle İtalya’nın Avrupa Birliği’nden çıkmasını öne sürerken, kimileri daha da ileri giderek ‘haça el kaldıranların ellerinin kırılabileceği’ gibi yorumlarda bulunuyor.

Bazı vatandaşlar ‘Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin uğraştığı başka konu yok mu?’ diye sorarken, kimileri yaşadıkları ülkenin kültürel kimliğine sahip çıkmak konusunda söz sahibi olamadıklarını, kimileri de AİHM’in kararının Katolik bir ülke olan İtalya’ya karşı açılmış bir Haçlı savaşı olduğunu söylüyor. Bir başka grup da , ‘Neden kiliselerin ön cepheleri karartılmıyor’ ya da AİHM’e başvuru yapan kişinin Finlandiya kökenli bir İtalyan vatandaşı olduğuna gönderme yaparak ‘Neden Finlandıya bayrağı üzerindeki haç figürü silinmiyor?’ diye öneride bulunuyor. 


‘Geleneklerimize sahip çıkalım’
Facebook’u ileti yağmuruna tutan çoğu İtalyan, ‘Geleneklerimize sahip çıkalım’ yorumunda birleşirken sanal ortamda kararın hemen ardından, şu anda kayıtlı iki üyesi bulunan “Yeni Yasaya Hayır: AİHM İnsan Hakları Adına Sınıflarda Haça Hayır Diyor” başlıklı yeni bir grup doğdu.

Tepkilerini sanal ortamda dile getirenlerin yanı sıra Sassuolo Belediyesi örneğinde olduğu gibi karara farklı şekilde eleştiriler de gelmeye başladı. Modena’ya bağlı adı geçen belediye, hemen 50 adet haç satın alarak Sassuolo ve çevresindeki okullara dağıtacağını duyurdu.

Sassuolo BelediyeBaşkanı Luca Caselli, AİHM’in aldığı kararı tehlikeli bulduğunu ifade ederek, haç ve çarmıha gerili İsa figürünün bir tek dinsel bir figür olmadığını, aynı zamanda İtalyan’daki kültürel ve sosyal geleneğinin bir parçası olduğunu savunuyor.

Tiyatro cephesine dev haç asıldı
İtalya’da çeşitli bölgelerde AİHM’in aldığı karar protesto ediliyor. Sicilya adasında Catania’da ise Vincenzo Bellini tiyatrosunun ön cephesine dev bir haç yerleştirildi. Çatania bölgesel idareden yapılan açıklamada ise AİHM’in aldığı kararın Hıristiyanların binlerce yıllık kimliğini rencide ettiği, Avrupa kültüründe hakim olan hoşgörü ve özgürlük ilkelerini yaraladığı vurgulan di.
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de AİHM’den çıkan kararı eleştiren grubun içinde yer alıyor. 27 Kasım’da dokunulmazlık hakkının iptal edilmesiyle Milano’da görülmeye başlayacak ilk davaya katılacak olan Berlusconi, “mahkum olsam da İtalya’yı yönetmeye devam edeceğim” derken, AİHM’den çıkan kararın ise ‘Kabul edilemez olduğunu’ söylüyor ve ‘Avrupa’nın iyi niyetinden şüphe duyuyorum’ diye konuşuyor.

Ateistler Derneği: Okul, herkes için laik olmalı
Ülkede laik okulu savunmak görevi bir tek Ateistler Derneği’ne kaldı. Dernek genel sekreteri Raffaele ÇCrcano , AİHM’in kararın laiklik adına alınmış önemli bir adım olarak değerlendiriyor. “Okul, laik olmalı. Tanrıya inanan ya da inanmayan herkes için laik bir kurum işlevine sahip olmalı. Küçük yaştaki çocukların henüz anlamını bile bilmedikleri Hıristiyan diniyle sınırlı dinsel figürlerin yer aldığı okullarda küçük yaşta yönlendirilmeleri pek anlamlı değil”.