Gösteri dünyasının köleleri

Bruce Springteen, Lady Gaga, Shakira, Vasco Rossi gibi starların konserlerinde köle düzeninde çalıştırılan emekçiler sonunda isyan etti. Geçtiğimiz günlerde dokuz Romanyalı işçi, Milano’da dev konserlerin düzenleyicisi “Company Service International”a dava açtı. Günde 14 saat çalıştırıldıklarını dile getiren sahne dünyasının emekçileri, sözleşmede öngörülen saat başı 7.5 avro yerine şirketin 4 avro ödediğine ve can güvenliklerinin olmadığına vurgu yapıyor.

Gösteri dünyasının emekçileri sahne ışıklarının ardında sefil bir yaşam sürüyor. Her gün yüzlerce kilometre kat eden emekçiler, nerede konser varsa ve sahne kurulacaksa orada başlarının çaresine bakıyor. İtalya’da 2011-2013 yıllarında ünlü müzisyenlerin verdikleri konserler için sahne kuran ekipte çalışan onlarca emekçi iş kazalarında can verdi. En son geçtiğimiz hafta Floransa’da bir konser organizasyonu öncesinde akustik kasaların devrilmesi sonucu bir hamal yaşamını yitirdi.

Gösteri dünyası emekçilerinin haklarını savunan Ic-Cgil sendikasından Enrico Massaro, uzman teknik ekip ile hamallar arasında farklı bir yasal düzenlemeye gidilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Dev konserlerde görev yapan teknik ekibin haklarının hamallara oranla korunduğuna dikkat çeken sendikacı, taşıma işlerinde görev yapan emekçilerin kölelik düzeninde çalıştırıldığına vurgu yaparak acilen yasal bir düzenlemeye gidilmesi çağrısında bulundu.

Konserler öncesi sahnelerin alt yapısını monte eden ekipte görev yapan uzman işçi 35 yaşındaki Michele, “Bu işe önce güney İtalya’da başladım. Güneyde hiç kimse sigortalı çalışmıyor. Kısacası ne iş ne de sosyal güvence var. Ardından kuzeye göç ettim. Burada işveren sigortasız çalıştırmıyor, bir kooperatife bağlı görev yapıyoruz. Ancak bu sektörde uzman değilsen iş kazalarına davetiye çıkarılıyor. Son birkaç yıldır özellikle konser organizasyonları öncesinde meydana gelen kazalar nedeniyle müfettişlerin kontrolü artsa da ünlü yıldızların konserleri öncesinde onlarca işçi yetersiz güvenlik önlemleri nedeniyle can vermeye devam ediyor.”diye anlatıyor.

Çizme’de sahne organizasyonlarında görev yapan sahne emekçilerinin durumu Jovanotti’nin 5 Mart 2012’de vereceği konser öncesinde Francesco Pinna’nın altı meslektaşı ile birlikte kurdukları konstrüksiyondan düşerek can vermesi ile gündeme oturdu. Pinna’nın ardından güneyli emekçi Matteo Armellini, Laura Pausini’nin konseri öncesinde bir başka iş kazasında yaşamını yitirdi. 2013 Haziranında ise 35 yaşındaki Mısırlı hamal Haled Faruk Hamid, Kiss’in Milano’da verdiği konser öncesinde sahnenin çökmesi sonucu yaşamını kaybetti. Bütün bu kayıplar, gösteri dünyası emekçilerini haklarını savunmak ve can güvenliklerine sahip çıkmak adına bir platformda bir araya getirdi. Dev konserler ve ışıltılı sahnelerin ardında birçoklarının görmezden geldiği sefil öyküler saklı.