Gennaro, mafya, futbol

Roma’nın olimpiyat stadyumu, cumartesi gecesi Fiorentina ile Napoli takımları arasındaki karşılaşmaya ev sahipliği yaptı. İtalya’daki futbol şampiyonası çerçevesinde oynanan maç öncesinde stadyum dışında her iki takımın taraftarları ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Silahların da devreye girdiği çatışmanın bilançosu, biri çok ağır olmak üzere 10 yaralı diye geçti kayıtlara.

Basından izlediyseniz maç 45 dakika gecikmeyle de olsa gergin bir ortamda oynandı. Konuklar arasında başbakan Matteo Renzi, eşi ve iki çocuğu da vardı. Maçtan Napoli galip çıksa da Çizme’deki futbol şampiyonasına gölge düşüren çatışmanın ardında neler yaşandığının tartışması hâlâ sürüyor.

Ayrıntılar, Roma’da maç öncesi yaşanan silahlı çatışmanın ilk resmi açıklamalarda dile getirildiği gibi “tesadüf” sonucu alevlenmediğine işaret ediyor. Napoli taraftarları ile Floransa’nın takımı Fiorentina’nın taraftarları arasında patlak veren, güvenlik güçlerinin devreye girmesiyle kaosa dönüşen çatışmanın özneleri yine ultralardı.

İtalyan medyasında yer verilen haberlerde Napoli’nin taraftarlarına önderlik eden Gennaro Tommaso’nun “Spaziale libero” yazılı siyah renkli bir tişört giydiğine dikkat çekildi. Gennaro’nun tişörtü 2007 yılında baş komiser Filippo Raciti’yi öldürdüğü gerekçesiyle mahkum edilen katil ultraya gönderme yapıyordu. Tişörtte ayrıca “Ultralara özgürlük” yazısı dikkat çekiyordu. Gennaro’yla ilgili bir başka ayrıntı ise, Napolili taraftarların önderinin mafya örgütü Camorra’yla bağlantılı Ciro De Tommaso’nun oğlu olduğu iddiasıydı. Maç öncesi güvenlik görevlileriyle görüştüğü öne sürülen Gennaro’nun Fiorentina taraftarlarının “sessiz” kalmasını emrettiği de dile getirildi.

Aşırı sağcı gruplara yakınlıklarıyla tanınan taraftarlar ve mafyanın gölgesinin düştüğü Napoli-Fiorentina karşılaşması gergin bir ortamda oynandı. 10 kişinin yaralandığı çatışmada hayati tehlikesi bulunan tek yaralı bir Napoli taraftarıydı. Maç öncesi ve sırasında Napolili taraftarların öfkesini yatıştırmak için Marek Hamsik de devreye girdi ama gergin ortam maçın sonuna kadar devam etti.

Ya bilanço? Dışarıda yaşananlara bakıldığında olayların büyümesinden kaygı duyulsa da tehlike on yaralı ile atlatıldı. Bazı Napoli taraftarlarının ateş açılması sonucu yaralandıkları belirtildi. Göğsünden ve omzundan vurulan 31 yaşındaki Ciro Esposito Roma’daki çatışmanın tek ağır yaralısı ve yaşam tehlikesi sürüyor.

Mafyanın ve aşırı sağcı gruplara yakınlıklarıyla tanınan bazı taraftarların gölgesinin düştüğü Fiorentina-Napoli maçı, İtalya’da futbolu bir kez daha lekeledi. 10 varlıklı ailenin ekonomik gücünün 500 bin yoksul ailenin gelirine eş düştüğü İtalya’da futbol, kirli düzenin bir başka yüzü.