‘Faşizm nostaljisi’

Neo-Nazilerin Como zirvesinin ardından Milano, Nazi rock grupların Manzoni Tiyatrosu’nda vermeyi tasarladıkları konserle gündeme oturdu. Manzoni Sahnesi, Silvio Berlusconi’nin sahibi olduğu Fininvest’in. Milanolu aşırı sağcı gençler, otuz yıl önce bir kazada yaşamını yitiren “Gli amici del vento” grubunun kurucusu Carlo Venturino’nun anısına Manzoni Tiyatrosu’nda bir konser düzenlemeyi planladı.

Demokratik Gözlemevi, Saverio Ferrari’nin lideri olduğu aşırı sağcı grupların Manzoni Sahnesi’ni kiralayarak düzenlemeyi tasarladığı konseri “Kara Woodstock” diye anıyor. Milanolu sağcı gençleri buluşturan Lealta’ Azione Kültür Derneği’nin girişimi olan Nazi rock konseri, kiralanmak istenen mekanın Manzoni Tiyatrosu olması nedeniyle tartışma yarattı.

Lealta’ Azione’nin bazı militanları, ırkçı yaklaşımları ve şiddet içeren yaklaşımları nedeniyle yargılanan ve mahkum edilen Naziler. Manzoni’de düşünülen konserin düzenleyicileri arasında bir başka aşırı sağcı dernek Lori’nin de adı geçiyor. “Carlo’nın anısına” adıyla planlanan konserin sponsorları ise kürtaj karşıtı kampanyalarıyla tanınan Branco ve çiçeği burnundaki bir başka aşırı sağcı dernek, Memento.

Avrupalı aşırı sağcıların Milano’da buluşmasına karşı çıkan yerel yönetimin ardından şehrin önemli kültür merkezlerinden Manzoni Tiyatrosu’nda tasarlanan Nazi rock konseri de demokrat çevreler ve derneklerin devreye girmesiyle şimdilik iptal edildi.

Tiyatro yönetimi, Nazi rock konseri konusunda bir öneri geldiğini ama konserin ayrıntıları konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını öne sürdü. Verdikleri konserlerde ırkçılığı ve ayrımcılığı öne çıkaran Nazi rock grupların Milano’nun merkezinde, Manzoni’de verecekleri konser programdan silinse de Demokratik Gözlemevi”nin yöneticisi Gennaro Gatto’nun vurguladığı gibi “Faşizm nostaljisi” Çizme’de tırmanıyor.