EXPO pastası, 
mafya, işadamları

Milanolu bazı işadamlarının EXPO’ya bir buçuk yıl kala mafya örgütü Ndrangheta’yla işbirliği yaptıkları öne sürüldü. Milano Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada belgelerde ortaya çıkan gerçek, EXPO’ya sızmaya çalışan mafyanın gücüne işaret ediyor. EXPO’nun Milano’ya verilmesinin ardından dev pastadan payını almak için çeşitli mafya örgütlerinin harekete geçtiği haber gündemine oturmuştu. Son birkaç yıldır açılan ihalelere mafyanın girmesini önlemek adına İtalya’da “Mafya Karşıtı Komisyon” bile kurulmuştu.

Ancak iç çekişmeler, bürokrasi, EXPO’ya kısa bir süre kalmasına karşın organizasyondaki temel aksaklıklar nedeniyle İtalya, kaplumbağa hızıyla hareket ediyor. Bu ağır tempo karşısında çözüm arayan işadamları “Devlet soruna çözüm getirmiyorsa Ndrangheta’yla hareket edelim” mantığıyla mafyaya yeşil ışık yaktı.

Bu tablo karşısında milyarları Milano’ya çekecek uluslararası bir organizasyona gölge düşmesini istemeyen Assolombarda, mafya örgütlerinin ihalelere girmesini engellemek adına acilen bir harita hazırlanmasını önerdi. Assolombarda danışmanı Antonio Calabro, mafyanın göz dikebileceği Milanolu şirketlerin listesinin hazırlanmasını istedi.

İtalya’da mafya son yıllarda atıklar, rüzgar enerjisi ve tarım sektöründe söz sahibi. Geçtiğimiz günlerde medyaya konu olan bir haberde ise kuzeyin diskotekleri, lokalleri ve gece kulüplerinde güvenliğin mafya örgütlerinin kontrolünde olduğu vurgulanıyordu. EXPO yönetimi “Açlık”, “Yeni Beslenme Modelleri” ve “Yeşil Ekonomi”yi vitrine çıkaracak olan EXPO’da, özellikle atıklar, tarım ve rüzgar enerjisi alanlarında söz sahibi olan mafyanın kamu kurumlarına sızabileceğinden ürküyor.

EXPO’ya yön verenler mafyanın bu dev organizasyona gölge düşürmesinden çekiniyor. Suç örgütleri, paranın kokusunu aldıkları her sektöre girmekte sakınca görmüyor. Milano her zaman varlıklı bir şehir diye algılandığından EXPO için öngörülen yatırımlar, mafyanın iştahını kabartıyor. Şimdilik en büyük tehlike, mafyanın bütün mekanizmayı kirletmesi ve suç örgütlerinin kontrolündeki kaynakların yasal bir kimlikle kullanılması.

Assolombarda, beş yıldır mafyanın yatırımcılarla işbirliği yapmasını engellemek adına mücadele verse de yeterli olamıyor. Bugüne kadar 64 işadamını mafyanın şirketlere sızması konusunda eğiten dernek, yatırımcıların mafyanın devreye girmesi durumunda şirketlerinin can vereceğini bilmelerine dikkat çekiyor. Şu aşamada bu güç mücadelede en önemli hedef, Milano’yu mafyanın gölgesinden uzak tutmak.