Expo depremi

Lombardiya’da yerel yönetimin kalesi “Pirellone”, Expo öncesinde yolsuzluk skandalıyla sarsıldı. Milano Savcılığı’nın soruşturmasında 2015 baharında Expo’ya ev sahipliği yapacak olan Milano’da yerel yönetimde üst düzey 8 yönetici için tutuklama kararı alınırken, 224 milyon avro tutarındaki yolsuzluk iddiasının Pirellone’nin bütününe yayılacağı öne sürülüyor.

Pirellone’yi hedef alan soruşturmada şu aşamada Expo yatırımlarının üst düzey yöneticisi Alberto Rognoni ile Expo ihalelerinin kilit ismi Pier Paolo Perez öteki altı yöneticiyle birlikte tutuklandı.

Milano savcılığının iddiasına göre Expo’nun alt yapı projeleri için öngörülen 224 milyon avro tutarındaki bütçe, yatırımlarla ilgili açılan ihalelerde aralarında yerel yöneticiler, avukatlar ve mühendislerin yer aldığı danışmanlar kuruluna aktarılıyordu.

Milano’daki yerel yönetim, Expo konusunda çok ağır davrandığı ve geç kalındığı için eleştiriliyordu. Bunun yanı sıra İtalya’daki mafya örgütlerinin Expo pastasına göz diktikleri, devlet içinde üst düzey yöneticiler, siyasetçiler, banka ve finans dünyasının idarecileri ile işbirliği yaptıkları vurgulanıyordu. Sözün kısası mafyanın, Expo işçin öngörülen yatırımlara gölge edeceği bilindiğinden İtalyanlar, “Mafya Karşıtı Komisyon” bile kurmuştu.

Milano Savcılığı’nın Expo’yla ilgili yatırımlara yolsuzluk karıştırdıkları iddiasıyla başlattığı soruşturma yerel yönetimde şimdilik 8 üst düzey yöneticinin tutuklanmasıyla noktalandı. Bu skandal Pirellone’nin dümenindeki eski içişleri bakanı Roberto Maroni’nin de başını ağrıttı.

Expo’ya 400 gün kala Pirellone’de yaşanan bu deprem ülke gündeminde gerginlik yarattı. Tutuklananlar arasında isimleri geçen iki yöneticinin mafyanın Expo’ya sızmasını engellemek için kurulan komiserliğe başkanlık etmeleri dikkat çeken bir başka ayrıntı.

İtalya’da mafya örgütlerinin emriyle işlenen cinayetlerde yaşamlarını yitirenlerin anısına düzenlenen ulusal günde Pirellone’yi sarsan Expo depremi, ekonomik krizin de etkisiyle Çizme’de siyasi yönetimdeki çürümenin ne boyutlara ulaştığını yansıtıyor.

Şimdi en sık sorulan soru, “Bu yolsuzluk skandalı nedeniyle Expo tehlikeye düşer mi?” İtalya’daki gelişmeleri izleyenler Roberto Maroni’den önce Roberto Formigoni’nin yıllardır başında olduğu ve yöneticiliğini üstlendiği yıllarda da Pirellone’nin, başka yolsuzluk skandallarıyla sarsıldığını anımsayacaktır.

Yerel yönetimin kalesinde en üstten en alt kademeye kadar yüzlerce bürokratın kişisel harcamalarını, yönetimin bütçesinden karşıladıkları ortaya çıktı.
Karayipler’de yapılan tatillerden Milano’nun lüks restoranlarında düzenlenen yemeklere, eşe dosta verilen hediyelerden partilere kadar uzanan harcamalarda Pirellone’nin bütçeleri kullanıldı. Bu çürümeyi hazmedemeyen İtalyanlar, şimdi de Expo’ya hazırlanan Milano’da bir başka yolsuzluk skandalıyla karşı karşıya.