Etna’da filizlenen avukat hareketi

Aslı Kayabal'ın “Etna'da filizlenen avukat hareketi” başlıklı yazısı 17 Haziran 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Gezi parkında yaşanan direnişe destek verdikleri gerekçesiyle Çağlayan Adliyesi’nde 75 avukatın gözaltına alınması İtalyan avukatları meydanlara çıkardı. Güneyde Sicilya adasından kuzeyde Milano’ya kadar uzanan çizgide Türk meslektaşlarına destek vermek ve Türkiye’deki demokratik sistem ve insan haklarının uçuruma sürüklendiğine dikkat çekmek için seslerini duyuran İtalyan avukatlar hareketi, Etna yanardağının eteklerindeki Catania’da filizlendi.

Taksim meydanı ve başka şehirlerdeki halk hareketini Çizme’den izleyen Catania’lı bir grup avukat Catania Mahkemesi’nin merdivenlerinde bir araya geldi. Adalı avukatların sözcülüğünü üstlenen Goffredo D’Antona, “Türkiye’deki otoriter rejime karşı ayaklanan halk hareketini yakından izliyoruz, Türkiye’de baskıcı rejime seslerini duyuranların avukatlığını üstlenen kişilerin tutuklanması demokrasi adına büyük bir tehlike. Bu nedenle ne yapabiliriz, İtalya’dan nasıl destek olabiliriz” düşüncesiyle yola çıktık diyor.

Catania Mahkemesi’nin girişinde ellerin¬de mumlarla Türk avukatlarla dayanışma i¬çin¬de olduklarını duyuran Sicilyalı avukatların girişimi, sosyal medyadaki iletişim trafiğinin katkısıyla hızla Palermo, Napoli, başkent Roma ve Milano gibi büyük şehirlere yayıldı.

Milano’da ise genç aktivist Carlo Giuliani’nin jandarma kurşunuyla vurularak öldürülmesiyle noktalanan Cenova G8 (2001) zirvesinde katılan göstericilerin avukatları meydana çıktı. Milanolu avukatlar, Türkiye’de yaşanan gelişmeler ve Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin otoriter rejimini protesto etmek ve adliyede gözaltına alınan avukatların derhal serbest bırakılması için Milano’daki Türkiye Başkonsolosluğu önünde bir protesto düzenledi. Avukat olmasa da demokrasiden yana olan herkesi bu protestoya destek vermeye davet eden İtalyan avukatlar “Legal Team Italia” adı altında seslerini duyuruyor. Türkiye’de laik ve demokratik bir yönetimi savunmak isteyen halkın baskıcı bir rejimle susturulmasına tepki veriyor İtalyan avukatlar.

Türkiye’de baskıcı yönetime karşı patlak veren halk hareketinde avukatları ve yargı sistemini de hedef alan Erdoğan hükümetine karşı tutuklanan avukatlarla dayanışma içinde olduklarını ifade eden İtalyan avukatlar “Organismo unitario dell’avvocatura” ve Associazioni Forensi çatısı altında birlikte hareket ediyor. Oua yöneticisi Nicola Marino, Türkiye’de yaşananlar konusunda Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki otoriter rejimi mahkum etmesini ve İtalya’nın baskı gören halk ve avukatlarla dayanışma içine girmesini isteyeceklerini duyurdu.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de 75 meslektaşlarının tutuklanmasını protesto eden 3 bin avukat büyük şehirlerde tepkilerini dile getirirken İtalya’da eşzamanlı avukatlar protestosu Catania’dan Milano’ya Palermo’dan Napoli ve Roma’ya hızla yayıldı. Oua yöneticisi Marino, İtalyan avukatların Türkiye’deki tutuklamalar konusunda büyükelçilik düzeyinde doğrudan bir görüşme talep ettiklerini ancak reddedildiklerini dile
getirdi.