Elsa, Sergio ve kayıkçı Kharon

İtalya’nın Afrika sıcaklarına teslim olduğu bugünlerde Mario Monti hükümetinin ekonomik kalkınma ve işten sorumlu kadın bakanı Elsa Fornero, “İş hak değildir. İşi haketmek gerekir. İşi haketmek özveri gerektirir.” diye dile getirince görüşünü, ortalık alevlendi. Çizme’yi ekonomik krizin girdabından çıkaracak önlemler paketinin sunulduğu günlerde kameralar karşısında timsah gözyaşları akıtan Fornero, bu kez de Wall Street Journal’da yer verilen söyleşisinde iş hakkı konusundaki sözleriyle gündemdeydi.

Balotelli, Pomigliano işçileri
İtalyanlar Fornero’nun siyasi gafını tartışırken Roma mahkemesinin FİAT’ın Pomıgliano fabrikasında işten çıkardığı 148 işçi konusunda aldığı örnek karar, Çizme’deki medya organlarında birinci sayfada yer bulsa da, Türkiye’deki medya, ‘Süper Mario’ diye anılan Balotelli’nin iki golüyle Avrupa şampiyonası’nda Almanya’yı yenerek Çizme’yi’ finale götüren İtalyan futbolcuların zaferine gösterdiği ilgiyi, konu FİAT olunca sakındı.

FİAT yönetimi, işçileri geri alacak
Aradan bir hafta geçmesine karşın yankıları halen süren Roma mahkemesinin kararında , FİAT’ın güney İtalya’da Pomıgliano’daki fabrikasında Fıom sendikasını hiçe sayarak 148 işçinin işine yasaya aykırı şekilde son verdiği gerekçesiyle FİAT yöneticilerinin işten çıkardığı personeli, yeniden ise almaya mahkum edildiğini öğrendik. Mahkeme ayrıca FİAT’ìn usulsüz işten çıkarmalar döneminde maddi zarara uğradıkları belirlenen 19 işçiye 3 bin avro tazminat ödemesine de karar verdi.

Elsa Fornero’nun iş hakkı konusundaki sıra dışı görüşlerinin tartışması sürerken FİAT yönetiminin işten çıkardığı 148 işçiyle ilgili alınan örnek kararı, İtalyan ekonomisinin gidişatından kaygı duyan, her fırsatta yakınan, bu gerekçeyle FİAT otomobillerinin üretimini işgücünün İtalya’ya oranla göreceli düşük olduğu Polonya, Romanya gibi ülkelere kaydıran FİAT yöneticisi Sergio Marchionne nasıl yorumladı dersiniz?

“Folklorik bir seçim”
“Folklorik bir seçim ama, mahleme kararına uyacağız.”- FİAT’ın İtalya’daki fabrikalarında sendikal hakları silerek, çok sert kurallarla yeni bir dönem başlatan, Çin’de FİAT’ın ilk fabrikasını açan Marchionne, Çizme’nnin sanayi tarihinde ve FİAT’ın ülkesel üretiminde tarihi bir önem ve role sahip Pomigliano fabrikası ve ekmeğini bu fabrikadan sağlayan işçileri “folklorik bir tablo” içinde değerlendirmesi de bu haftanın haber gündemlerinden bir başkasıydı.

Elsa’dan inciler
Sergio Marchionne’den Elsa Fornero’ya geri dönersek bakan, muhalefet partileri ve sendika yöneticilerinden gelen tepkiler üzerine yaptığı gafın farkına varan bakan geri adım atarak yanlış anlaşıldığını söyledi. Kendisini savunmaya kalkışınca daha da battı, “Bizim görevimiz vatandaşı korumak, işini değil. Vatandaş yaklaşımını değiştirmeli! Çünkü iş gerçekte bir hak değil, bir meslek sahibi olabilmek çok kez büyük özveri gerektirebilir. Bunu da haketmek gerekir!” Görev başı yaptığı ilk günlerde Çizme’deki dramatik ekonomik tablo karşısında gözyaşlarını tutamayan ‘duyarlı’ bakan, “Ben ekonomik pazarda çalışanın güvence altına alınması konusuna gönderme yaptım. Bireylerin sahibi olduğu işleri kastetmedim.” demekle yetendi.

Brüksel’de avronun geleceği konusunda önceki gün yapılan zirvenin öncesinde Monti hükümeti ekonomik manevra paketini parlamentoda onaylayarak yasallaştırdı. İtalya’da neler olup bittiğini takip edenlerin bildiği üzere ülkede önümüzdeki dönem işten çıkarmalar esnekleşirken, halk sağlığı hizmetlerinde ülke çapında köklü kesintilerin yolda olduğu duyuruldu.

İtalya’yı kavuran sıcaklarla başladık, böyle noktalayalım, Meteorologlar kuzey Afrika’dan İtalya’ya gelen sıcak hava dalgalarına mitolojiden isimler vermeyi seviyor. Bu haftasonu Milano’dan Roma’ya, Torino’dan Palermo’ya termometrenin 40 dereceyi aşacağı İtalya’da yeni sıcak dalgasının adı, Kharon. Yunan mitolojisinde ölülerin ruhlarını Hades’in yeraltı ülkesini çevreleyen Styxs nehrinin bir kıyısından ötekine taşıyan gizemli kayıkçı Kharon, Çizme’yi nasıl yakıp kavuracak bilmiyoruz ama, her üç İtalyan’dan ikisinin bu yıl yaz tatiline çıkmadığını söyleyebiliriz.

[email protected]