Dört milyon yoksul

Aslı Deniz Kayabal'ın “Dört milyon yoksul” başlıklı yazısı 25 Mart 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

İtalyanlar, “Almanlardan daha çok çalısıyoruz ama daha az üretiyoruz” diyor. Her gün 615 kişinin yoksullar ordusuna katıldığı İtalya’da Confcommercio’nun raporu, Çizme’de ekonomik krizle birlikte yoksulların sayısının 4 milyona tırmandığını yansıtıyor.

Yatırım ve üretimin çöktüğü Çizme’de önceki gün Como Gölü kıyısında Villa D’Este’de Ticaret Konfederasyonu’nun düzenlediği Forum’da İtalya’da ekonominin durgunluğuna dikkat çekilerek, “Henüz tünelin ucunda bir ışık görünmüyor” mesajı verildi.

Forum’da “Kriz Ortamında Ekonomi ve İş” başlığıyla sunulan bildiride 2012/2013 döneminde bireysel üretimin yüzde 7, ulusal çaptaki yatırımların ise yüzde 15 düzeyinde düştüğü ifade edildi. Yoksulların sayısının 4 milyona dayandığı İtalya’da, genç nüfusta işsizlik oranı da yüzde 50’lere doğru ilerliyor.

Gelecekle ilgili bir umut beslemeyenler 2008’de 380 bin dolayında seyrederken, işsizlerin sayısının 3 milyonu aştığı ülkede gelecekten umudu kesenlerin 680 bin dolayında olduğu belirtiliyor. 200 bin kişi de ücretsiz izinde.

Son veriler, 2013 yılında yoksulların sayısının 4 milyonu aştığını ortaya koyarken, krizin ilk belirtilerinin hissedilmeye başladığı 2011’de 3,5 milyon yoksuldan sözedildiği anımsatılıyor. 2006 yılında 2,5 milyon dar gelirli vatandaşın yaşadığı Çizme’de son beş yılda yoksullar ordusuna her gün 615 kişinin eklendiği dile getiriliyor.

Bu karanlık tablo içinde işe bakıldığında İtalyanların başka Avrupa ülkelerinin vatandaşlarından çok daha fazla çalıştıklarına vurgu yapılıyor. Rakamlara göz atarsak, 2011 yılında ortalama bin 174 saat çalışan İtalyanların Alman meslektaşlarından yüzde 26, Fransızlardan ise yüzde 20 düzeyinde daha fazla görev başı yaptıkları göze çarpıyor. Bu rakamlara karşın Almanlar, İtalyanlara oranla yüzde 25, Fransızlar ise yüzde 40 düzeyinde daha çok üretiyor. İtalya’da temel sorunlardan birinin üretime odaklandığı belirtilerek, bu duruma bir çözüm getirilmezse ekonominin kısa vadede düze çıkamayacağı hatırlatılıyor.

Sangalli Araştırma Ofisi’nin tahminine göre, 2013-2014 boyunca 90 bin şirket kapısına kilit vuracak. Sözün kısası İtalya, 13 yıl öncesine geri dönmüş gibi. Çizme’de hükümet krizinin tez elden çözülmesi, işbaşı yapacak yeni hükümetin ekonomiyi iyileştirmek için yeni bir program geliştirmesi bekleniyor. İtalyanlar gelecek hafta sonu kutlanacak Paskalya’yı Noel tatili gibi buruk bir ortamda karşılamaya hazırlanıyor.