Direnişçi Beppe’nin silahları

Beppe Fenoglio savaş sonrası İtalya’da faşizme karşı direnen yazarlardan biriydi. Italo Calvino ve Luigi Meneghello’nun arkadaşıydı. Piemonte’de adını taşıyan Fenoglio Araştırma Merkezi, geçtiğimiz 14 aralıktan bu yana Fenoglio’nun direniş günlerinde savunma amaçlı aldığı, kızı tarafından tesadüfen bulunan silahları sergiliyor.

Yazarın eşinin yatak odasında bir dolabın içinde mavi renkli bir çarşafa sarılı şekilde bulunan silahlar, 1945’de satışı yasak olan “Colt 45” ve “Carabina M1”. Beppe Fenoglio’nun eşi Luciana Fenoglio, geçtiğimiz yıl Alba’daki evinde 85 yaşında yaşama veda etti. Çiftin tek çocuğu Margherita, Beppe Fenoglio 40’larındayken dünyaya geldi. Fenoglio Margherita’nın doğumunu beklerken akciğer kanserine yakalandı. Avukat olan Margherita, annesi Luciana’nın ölümünün ardından evi düzenlerken babasının direnişte kendini savunmak için kullandığı silahları buldu.

Şaraplarıyla ünlü, Fast Food’a karşı doğan Slow Food’un kalesi Langhe’de Alba’da dünyaya gelen Beppe Fenoglio, faşizme karşı giriştiği mücadelede İngilizlerle birlikte ortak bir mücadele veriyordu. Gerilla hareketinde kullanılan bu silahların Fenoglio’ya olasılıkla yurt dışından ulaştırıldığı öne sürülüyor. Çünkü Piemonte bölgesinde Asti ve Cuneo şehirleri arasında Almanların işgali altındaki Avrupa’da ortak havalimanı Excelsior bu noktada İngilizler ve İtalyan direnişçiler işbirliğiyle inşa edilmişti.

Tek motorlu Westand Lysander uçakları bu limana iniyordu, bu uçaklar direnişçilere askeri malzeme ve silah taşıyor, yaralılara sağlık hizmeti veriyordu. Youtube’da Andrea Icardi’nin çektiği “Excelsior l’aeroporto delgi alleati” başlıklı belgesel, bu limanın öyküsünü aktarıyor.

Alba şehri, 15 nisan 1945’de özgürlüğüne kavuştu. Beppe Fenoglio direnişçi arkadaşlarının yaptığı gibi o güç günlerde kullandığı silahları sakladı. Çünkü savaş sona ermişti. Beppe’nin kızı Margherita, babasının bu silahlar konusunda kimseyle konuşmadığını paylaşıyor.

Beppe Fenoglio 1922 yılında İtalyanların “tartufo” diye adlandırdığı beyaz trüf manatarı festivaliyle tanınan Alba’da dünyaya geldi. Babası sosyalist harekete sempati duyan bir kasaptı. Oğlunun iyi bir eğitim almasını istiyordu. Lise yıllarında Beppe İngiliz edebiyatı ve İngilizceye ilgi duydu. Beppe’nin lisedeki öğretmenlerinden biri Alba’da Naziler tarafından asılmış, bir başkası toplama kampına gönderilmişti. Genç yaşında tanık olduğu bu olaylar Beppe’yi faşizme karşı direniş hareketinin içinde yer almaya yönlendirdi.

Beppe Fenoglio’nun kaleme aldığı nice kitap bir yana Alba’da Terre Alte derneğinin partizanların Nazilere karşı giriştiği mücadelede kat ettiği patikalarda düzenlediği yürüyüş ve kültür turu, yolu Alba’ya düşenler için farklı bir seçenek sunuyor. 1944 kışında güç koşullarda Alba’nın tepelik bölgelerinde soğuğa, kara ve rüzgara karşı yürüyen genç direnişçilerin şarap bağları ve fındık bahçeleriyle örtülü Langhe’de giriştikleri mücadele, tarihin yaprakları arasında saklı kalan öykülerden bir başkası.

[email protected]