Çizme'de Sonbahar

İtalyan parlamentosunun dün 53. kez Berlusconi ile yola devam mı değil mi diye güvenoylamasına gittiği sırada Roma’da meclis dışında toplanan Öfkeliler (indignados) hükümete olan tepkilerini dile getiriyordu. Aynı saatlerde Milano’da şehir merkezinde buluşan lise öğrencileri, bankalar ve finans merkezlerinin kalbi Cordusio meydanında “Geleceğimizi çaldınız. Bankaları kurtaracağınıza devlet okuluna yatırım yapın!” diyerek protesto ediyordu Berlusconi hükümetini.


Milano'da lise öğrencileri protestoda

Silvio Berlusconi oylama sonucu, kendisine destek veren 316 evet oyuyla yine kurtuldu. Ama dört gençten birinin iş bulamadığı Çizme’de öfke durulmuyor. Bugün Roma’da İ-Day’de (Indignados Day) biraraya gelecek yüz binlerce genç, bir kez daha seslerini ve kaygılarını duyurmaya çalışacak.

Kuzeyden güneye birçok şehirden gençler bu önemli buluşmaya katılmak için başkentin yolunu tuttu. Ferrari’nin yöneticisi işadamı Luca Montezemolo dahi. “Gençlerin kaygılarını paylaşıyorum ve protestolarını haklı buluyorum” diye dile getirdi görüşünü.

Roma’daki protestoda gençler “İtalya’yı değiştirmek için Avrupa’yı değiştirmek gerek” mesajı verecekler. İ-Day’de gençlerin geleceğini silen politikaların yanı sıra Torino-Lyon arasında tasarlanan ve bölgede doğal çevreye zarar veren hızlı tren projesi, çağrı merkezlerinde köle mantığıyla çalıştırılanların durumu, yatırımlarını yurt dışına taşıyarak İtalya’da çeşitli fabrikalarda üretime son veren, yüzlerce işçisini ücretsiz izine çıkaran FIAT da protesto edilecek.

Güneyde Catanzaro’da kurduğu çağrı merkezinde 1.564 kişiyi işten çıkaran çokuluslu Phonemedia çalışanları da bugün Roma’daki protestoda yer alacak. Sendika yöneticilerinin aktardığı ayrıntılara bakıldığında Phonemedia’nın yoksul güneyde spekülatif amaçlı yatırım yapan onlarca çokuluslu şirketten biri olduğu dikkat çekiyor.

Che’nin devrim öncesi günlükleri, Küba’da yayımlandı
Küba’da Revolución gazetesinin kurucusu Carlos Franqui, yaşamının son yıllarında İtalyan La Repubblica gazetesine de yazıyordu. Geçtiğimiz 28 Eylül'de La Repubblica’da Omero Ciai’nin imzasıyla yayımlanan bir haberde Fidel Castro’nun Franqui’ye içinde Che’nin devrim öncesi Sierra Maestra’da tuttuğu günlüklerin yer aldığı bir sandık verdiği vurgulanıyordu.

Castro’nun bu notları Franqui’ye Che’nin ölümünün ardından 1967’nin son aylarında ilettiği aktarılıyor. Franqui bu günlükleri açmadan Che’nin eşi Aleida March’a veriyor. Günlüklerin saklı kaldığı sandıktan doğan Guevara Vakfı, Che’nin 1956-58 yılları arasında Sierra Maestra’da devrim öncesi dönemde tuttuğu ve bugüne kadar hiçbir yerde yayımlanmayan notları “Diario de un combatiente” başlığıyla yayımladı.

Gelecekte “Küba’da devrimci mücadele” adli kitabı kaleme alacak olan Che’ye ham malzeme sağlayan bu günlüklerde anlatılanlar, 3 Aralık 1958’de noktalanıyor. Sierra Maestra’da yazan Che’nin Küba devrimi notları, devrimi hazırlanışı, Castro’yla tartışmaları, mücadele içinde yitirilen dostlar konusunda da ayrıntılara yer veriyor.

aslı[email protected]