Çizme’de polis şiddeti, ölümler…

Riccardo Magherini, geçtiğimiz 2 martta gece yarısı Floransa yakınında Borgo San Frediano’da polisler tarafından durduruldu. 40 yaşındaki Magherini, Fiorentina futbol takımının eski oyuncusuydu. Polisler ile Magherini arasında önce sözlü bir tartışma başladı, ardından polisler eski futbolcuyu dövmeye başladı. Çevredeki apartmanlardan olaya tanıklık edenlerin ifadelerine göre, polisler aşırı güç kullanıyordu. Magherini “Durun.Vurmayın. Ailem var, babayım!” diye sesini yükselttikçe polisler özel tekniklerle dövmeye devam etti Magherini’yi.

Bir başka tanık, saçları kazılı bir polisin Magherini’nin karnına “ölümcül” tekmeler attığını dile getirdi. Acil servise kaldırılan Fiorentina’nın eski futbolcusu hastanede can verirken Magherini ailesinin avukatı Fabio Anselmo, aşırı şiddet uygulayarak ölüme neden oldukları iddiasıyla ilgili polis memurları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Riccardo’nun ailesi, Magherini’yi durduran ekibin emniyette uygulanmayan özel tekniklerle aşırı şiddet uyguladığını, genç futbolcunun ölümüne neden oldukları iddiasıyla dört polis memurunun yargılanmasını talep ediyor.

Polisten toplu şiddet

Tanıkların ifadesinden ortaya çıkan fotoğraf, Riccardo Magherini ‘nin dört polis tarafından durdurulduğu, yere yatıldığı, polislerin futbolcuyu hareketsiz kıldığı, bir polis memurunun ayağıyla Magheri’nin bacaklarına bastırdığı, iki polisin sırtı ve ellerini tutarak futbolcuyu etkisiz hale getirdiği, en yaşlı polis memurunun ise başını tutarak futbolcunun hareket etmesini engellediği gerçeğini ortaya koydu.

Demokrat Parti senatörü Luigi Manconi polisler tarafından dövülerek hastanelik edilen ve yaşamını yitiren Riccardo Magherini dosyasının parlamentoya getirilmesi için Adalet bakanına başvurduğunu duyurdu.

1 mayıs öncesi İtalya’nın gündemine oturan Magherini’nin öldürülmesi konusunda ailenin avukatlığını üstlenen Fabio Anselmo, “Magherini psikiyatrik açıdan tedavi görüyordu ve o güne kadar hakkında hiçbir dava açılmadı. Aşırı şiddet uygulanarak baş ve karın bölgesine aldığı darbelerle polisler tarafından öldürüldü. Aile, yaşamı dramatik bir şekilde noktalanan Magherini’nin ölümüne neden oldukları iddiasıyla olayda sorumluluğu olan dört polis memurunun yargılanması istemiyle suç duyurusunda bulundu.” Diye bilgi verdi.

Geçtiğimiz yıllarda gözaltına alınan ve polisin uyguladığı şiddet ve kötü muamele sonucu yaşamlarını yitiren Ferraralı öğrenci Federico Aldrovandi, Stefano Cucchi ve Michele Ferulli’nin avukatlığını da üstlenen Anselmo, İtalya’da tutukevlerinin patlama noktasına gelmesinin yanı sıra tutuklulara insanlık dışı davranıldığını ifade etti. Demokrat ve uygar bir ülke diye tanınan İtalya’da bu türden ölümlerin halen yaşanıyor olmasının büyük bir tezatlık oluşturduğunu dile getirdi.

İtalyanlar Fiorentina’nın eski oyuncusunun polisler tarafından dövülerek yaşamını yitirmesini tartışırken 2005 yılında polisler tarafından öldürülen 18 yaşındaki Federico Aldrovandi’nin annesi Patrizia Moretti, geçtiğimiz hafta polis sendikası Sap’ın kongresinde aralarında oğlu Federico’nun ölümüne neden olan polislerin ayakta alkışlanarak anılmasını protesto etti.

Senatoda Pd senatörü Luigi Manconi’nin girişimiyle bir basın konferansı düzenleyen Patrizia Moretti, “Federico’nun polisler tarafından öldürülmesinin ardından tek başına mücadele verdiğini, artık yorulduğunu, devleti temsi eden devlet memurları hakkında hükümet ve ilgili kurumların sorumluluk alması çağrısında bulundu.”

İtalya’da da polis, ucu ölüme kadar uzanan olaylarda şiddet uygulamaktan kaçınmıyor. Bu türden ölümlerin ardından devlet “sessiz” kalmayı tercih ederken, yitirdikleri yakınlarının hakkını bir tek aileleri arıyor.

[email protected]