Çizme, savaş yıllarına geri döndü

Aslı Kayabal

İtalya savaş sonrası döneme geri döndü. İşsizliğin gitgide büyüdüğü Çizme’de uygulanmaya çalışılan ekonomik reçeteler ve geniş çaplı özelleştirme politikaları, güç ve karanlık bir dönemin kapıda olduğuna işaret ediyor. Matteo Renzi’nin dümeninde olduğu Demokrat Parti’nin hayata geçirmeye çalıştığı ekonomik politikalar , çalışanların haklarını bütünüyle siliyor.

Gençler arasında işsizliğin yüzde 50’lere doğru yol aldığı İtalya’da ekonomi öngörüldüğü gibi büyümediği için hükümet önümüzdeki dönemde emeklilik ve sağlıkta kesintilere gitmeyi planlıyor. Bu dalgalı süreçte İtalya’nın izlediği dış politika, IŞİD'e’e karşı düzenlenecek NATO saldırısında üstleneceği rol, hükümetin Kürtleri silahlandırması yönünde attığı adımlar, İtalya’nın IŞİD’in hedef gösterdiği ülkelerden biri olması Çizme’de bilançoyu daha da ağırlaştırıyor.

İtalyan medyası Suriye ve Ukrayna’daki gelişmeler konusunda gerçekleri yazmıyor. Bazı gelişmeler ve küresel boyutta yaşananlar göz ardı ediliyor. Gazeteci Giuseppe Chiesa’nın yönetiminde web ortamında yayın yapan Pandora TV (www.pandoratv.it), Rusya’da yayımlanan belgelere dayanarak yaptığı bir haberde ABD’nin Çin’in süper ekonomik güç olmasından çekindiğini, ABD’nin hasta ekonomisini canlandırmak adına Avrupa Birliği ile Rusya’yı karşı karşıya getirmek ve çatışma ortamına sürüklemek istediğini, olası bir çatışmanın ABD topraklarında değil yaşlı kıtada patlak verebileceğini duyurdu.

Bu süreçte AB ülkeleri ile Rusya arasında gündeme oturan ekonomik yaptırımların Avrupa ekonomisini çökerteceğini, ABD’nin tarımdan enerji kaynaklarına otomobil sektöründen başka birçok alana kadar Avrupa’da ipleri ele alacağına ve kendi ekonomisine can vereceğini duyurdu.

İtalya’da olan biten gelişmelere halk yeterince tepki vermiyor. Bir tür yılgınlık ruhunun baskın geldiği ülkede vatandaş tepkisiz. Sendikalar cephesinde de önemli ve acil adımlar atılmıyor. Ülkenin en büyük sendikalarından Cgil’in çatısı altında Maurizio Landini’nin önerisiyle 25 ekim için planlanan genel grevin öne çekilmesi tartışılsa da sendika yöneticileri henüz ortak bir karar almadı.

Renzi hükümeti binlerce işsiz gencin durumuna çözüm getirmek adına esnek sözleşmeleri temel alan “Jobs Act”la çalışanların haklarını düzenleyen 18. maddeyi değiştirmek için adım atsa da bu yönde getirilen öneriler hakları tırpanlamakla kalmıyor, çalışanları yasalar önünde her tür güvenceden yoksun bırakıyor.

İtalyan senatosu Almanya’dan model alınan “Mini Jobs”la ekonominin kurtarılıp kurtarılamayacağını tartışırken bu gidişe muhalefet edenlerin ortak kayısı Çizme’nin “savaş yıllarına” geri döndüğü.

[email protected]