Campania, atıklar, gizlenen gerçekler…

Napoli, güneyde Campania bölgesinin başkenti. Yıllardır zehirli sanayi atıklarının terk edildiği, gömüldüğü bir bölge. Kanser hastalarının hızla tırmandığı, yeraltı sularının atıklar nedeniyle zehirlendiği, tarım alanlarının insan sağlığı ve doğa için zararlı kimyasal maddelere terk edildiği Campania, bugünlerde haber gündeminde.

Mafya örgütü Camorra’nın 1990’lı yıllardan bu yana yönettiği atık trafiği ve sağladığı kazanç bir dizi karanlık bağlantıları da gün ışığına çıkardı. Napoli ve yakın çevresindeki zehirli atıklar konusunu 199O’lı yıllardan bu yana soruşturan Criminalpol’un raporuna bakılırsa bu ilişkiler ağında yörede faaliyet gösteren kooperatifler, sanayiciler, elektronik beyaz eşya üreticisi Indesit’in o dönemki yöneticileri ile Camorra öne çıkıyor.

Haber dergisi Espresso, geçtiğimiz günlerde Camorra itirafçısı ve eski mafya şefi Carmine Schiavone ile Indesit yöneticileri arasında 1994-1996 arasında kaydedilen konuşma tutanaklarını yayımladı. İtalyan beyaz eşya üreticisi, bugün “Indesit Company” adıyla faaliyetine devam ediyor. İndesit yönetimi mafya yöneticisinin itiraflarına karşın, firmanın atıkların Campania’da gömülmesi için hiç kimseyle görüşmediklerini öne sürüyor. Tersine, Indesit’in çevre sorunlarına her zaman duyarlı olduğuna vurgu yapıyor.

Carmine Schiavone’nin itiraflarında sol kanatta yer alan COOP (kooperatif marketleri) de mercek altında. COOP’un 1986 yılında Casertano’da yapımı tasarlanan bir otoyolun ihalesini kazandığı, Casal di Principe’deki otoyol inşasına yöredeki mafya örgütlerinin de sızdığı ama yol inşaatlarının hep yarı yolda tamamlanmadan bırakıldığı öne sürülüyor.

Mafya yöneticileri o dönemde Campania’daki atık trafiğinden milyarlar kazanabileceğini düşünüyor. Böylece Casale’deki arazileri zehirlemek ve bu işten büyük kazanç sağlamak düşüncesi yirmi yıl önce hayata geçiriliyor.

Campania, zehirlendiği öne sürülen arazileriyle Çizme’nin kara lekesi. Bu bölgede üretilen sebze-meyve ve buffala mozzarellasına karşı savaş açan kuzeyli üreticiler, “Biz kuzeyin tarlalarında üretilen sebze meyveyi kullanıyoruz” diyor. Kuzeyli meslektaşlarını eleştiren güneyli çiftçiler ise yara alan yöresel üretime sahip çıkmak için çabalasa da bölgede sayıları tırmanan kanser hastaları ve vatandaşlardan yıllarca gizlenen gerçek Campania tablosunu değiştirmiyor.