Berlusconi Hükümeti Sosyal Yardımı Kesti ASLI KAYABAL (İtalya)

Aslında hedef göçmenlere verilen sosyal yardıma son vermekti. 65 yaşını aşan yabancı ülke vatandaşlarına hükümet her ay yardım çeki veriyordu. Ama aile birleşmesiyle İtalya'ya göçmenlerin ülkelerinde yaşayan akrabaları da eklenince hükümet İtalyanların hakkını gözetmek kaygısıyla frene basmak istedi.

Ama hesap hedeflendiği yönde tutulmadı. Sosyal yardımı göçmenlerden esirgeyelim derken 65 yaşın üzerinde sosyal yardım alan İtalyanlar da acımasız ekonomik çarka kurban verildi.

Berlusconi hükümetinin hızla aldığı bu karar vahim bir tablo çiziyor. 2009 yılından itibaren İtalya'da 760 bin kişi sosyal emeklilik hakkını yitiriyor. Kim bu 750 bin kişi? Ev kadınları, göçmenler, yoksullar, işsizler, rahibeler, din adamları, yıllarca Güney Amerika'da çalışan ve emeklilik döneminde Çizme'ye geri dönen göçmen İtalyanlar. Hemen hemen hepsi 65 yaşın üzerindeki 760 bin kişi ve çoğu son on yıldır işsiz.

Bütçe değişim öncesi yıllık geliri 5.142 avronun altında kalan yoksul kesime her ay 395.59 avro maddi yardım da bulunuyordu. Oysa 2009 için hazırlanan yeni sosyal yardım tasarısı yardım alabilmeyi hem İtalyan vatandaşları hem de göçmenler açısından olanaksız kılıyor.

Bundan böyle yardım talebinde bulunabilmek için 65 yaşını aşmış olmak koşulu aranacak. İtalya'da ikamet etmek. Avrupa Birliği ülkelerinden birinin vatandaşı ya da oturma iznine sahip bir yabancı ülke vatandaşı olmak gerekiyor.Yeni sosyal yardım tasarısına 2009 itibarıyla yeni bir madde de eklendi. Bu madde en az on yıl kesintisiz bir süreyle öngörülen sosyal yardıma eşdeğer bir ücret kazanmayı ön koşul olarak getiriyor.

Sadece bu madde birçok yardıma muhtaç kişinin zaten sosyal yardımdan yararlanmasına set çekiyor.

İtalya'da halen devletin verdiği sosyal yardımdan yararlananların yüzde 70'i kadınlar. Erkeklerin oranı ise yüzde 30. Bu yoksul vatandaşların yüzde 51.3'u Güney İtalya ve adalarda yaşıyor. Kuzey'de sosyal yardımdan yararlananlar yüzde 28,1 iken orta İtalya'da bu oran yüzde 20,5 düzeyinde.

Son birkaç yıldır İtalya'daki sosyal yardımdan yararlanan yabancı ülke vatandaşları sayıca arttı. Bu artışta hiç şüphesiz aile birleşmesi gereği İtalya'daki yakınlarına ulaşan 65 yaş üzeri, emeklilik dönemindeki kuşak etkili oldu. Veriler halen 23 bin göçmen vatandaşın sosyal yardımdan yararlandığına işaret etmekte. Bu da yardım alanlar bütününde yüzde 2,87'lik bir kesiti oluşturuyor. Sosyal yardıma başvuran yabancı ülke vatandaşları içinde ilk üç sırayı paylaşanlar ise Arnavutluk, Fas ve Tunus'tan gelen göçmenler.

Hükümetin bir çözüm bulmakla görevlendirdiği ekonomi komisyonundaki teknik adamlar, göçmenler bir yana İtalyanları da hedef alınca 65 yaşın üzerindeki 760 bin vatandaş sosyal güvencesiz kaderine terk edildi. Ama televizyon ekranlarında Berlusconi sol bir politika uyguladığı yalanını anlatmaya devam ediyor. Solun bir türlü hayata geçiremediklerini kendi hükümetinin gerçekleştirdiğini vurgulayarak...