Beppe Grillo ABD’nin kuklası mı?

Lettera 43 (www.lettera43.it) haber portalının yöneticisi gazeteci Paolo Madron’la eski gazeteci ve siyasi danışman Luigi Bisignani, birlikte kaleme aldıkları “L’Uomo che sussurra ai potenti”/Chiarelettere başlıklı kitapta, popülist bir siyaset izleyen 5 Yıldız Hareketi’nin lideri Cenovalı komedyen Beppe Grillo’nun ABD tarafından kumanda edildiğini iddia etti. Kitapta, Amerika’nın 2008’den bu yana Grillo’ya göz koyduğuna, beş yıl önce Beppe Grillo’nun bazı ABD’li diplomatlarla bir öğlen yemeğinde bir araya geldiğine, dışa kapalı bir politika izleyen İtalya’da bu buluşmanın sıradışılığına dikkat çekiliyor.

Gizli tutulan bu öğlen yemeğinin, İtalya’nın o dönemdeki ABD başkonsolosu olan Ronald Spogli tarafından imzalanan 7 Mart 2008 tarihli, “İtalya için hiçbir umut yok, yolsuzluk bir saplantı” başlıklı bir tutanakta belgelendiğine dikkat çekiliyor.

5 Yıldız Hareketi’nin lideri olarak yıldızı parlayan Beppe Grillo’nun da adının geçtiği bu belgenin, Barack Obama’nın ofisine de ulaştığı öne sürülüyor. Amerikalı siyaset uzmanlarının 16 maddede Grillo’nun felsefesi ve düşüncesini Obama’ya aktardıkları, 5 Yıldız liderinin soyut düşüncelerine karşın İtalya’daki seçmenlerin ilgisini çekebileceği vurgulanıyor.

Vicenzalı gazeteci Paolo Madron ve Luigi Bisignani’nin Chiarelettere’den henüz çıkan kitabında bir bölüm, 5 Yıldız Hareketi’nin yöneticisi Beppe Grillo ile Amerikan gizli haber alma servisi arasındaki ilişkileri soruşturuyor.

Her iki yazar da Beppe Grillo’yu Amerikalı diplomatlar ve ABD’nin İtalya Başkonsolosu’yla buluşturan öğlen yemeğinin araştırılmasının yanı sıra, İtalya’daki siyaset sahnesine yeni ve genç bir soluk katacağı umuduyla tanıtılan 5 Yıldız Hareketi’nin Yeni Dünya’daki siyaset çevreleriyle ilişkisinin sorgulanması gerektiğini öneriyor.

Bu soruşturmada Enerji Departmanı ile Ulusal Güvenlik Ajansı’yla olan ilişkilerin de masaya yatırılmasına dikkat çekiliyor. Grillo’nun, enerji ve çevre sorunlarında enformasyon ileten 78 yaşındaki jeolog Franco Maranzana ile eski bir albay olan Gümrük Sorumlusu Umberto Rapetto’yla ilişkisinin de incelenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Cenovalı komedyen Beppe Grillo’nun ABD’yle ilişkilerinde açılan bir başka pencere ise çok uluslu yatırım bankası Goldman Sachs ile ABD’li finans spekülatörü ve liberal girişimci George Soros’u hedef alıyor. Luigi Bisignani, bugüne kadar 5 Yıldız Hareketi’yle ilgili tek bilimsel içerikli araştırmanın Şubat 2013’te İngiliz şirketi tarafından gerçekleştirildiğini, bu araştırmanın Soros’un yöneticisi olduğu Açık Toplum Enstitüsü’nce desteklendiğini belirtiyor.