'Başka bir Kilise mümkün!’

Aslı Deniz Kayabal'ın “Başka bir Kilise mümkün!” başlıklı yazısı 24 Aralık 2012 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Hıristiyanlar yarın Noel’i kutlayacak. İsa peygamberin dünyaya gelişini simgeleyen Noel bayramının arifesinde Papa Kardinal XVİ. Ratzinger’in barıştan yana bir konuşma yapması gerekirken, Papa yine Katolik kilisesinin eşcinseller arasındaki evliliklere, kürtaja ve ötenaziye karşı olduğunu tekrarladı. Bununla da yetinmeyip, eşcinselleri hedef alarak aileler ve yaşam açısından bir tehdit, adalet ve barış için de birer yara olduklarını söyledi.

İnsan hakları ve İtalya’daki eşcinsellerin haklarını savunan dernekler, Papa’nın ağzından çıkan zehir zemberek sözlere hemen tepki verse de, her fırsatta insan haklarından yana olduğunu yineleyen Papa Ratzinger, eşcinselliği yasal açıdan suç kabul eden ve eşcinsellikleri kanıtlanan kişileri yaşam boyu hapis ya da ölüm cezasına çarptıran taslak yasayı Uganda parlamentosuna sunan Rebecca Kadağa’yı resmen kabul etmekten de çekinmedi. Bu ayrımcı taslak yasanın savunucusu Kadağa, Vatikan’ın düzenlediği ayine binlerce Hıristiyan hacı ve Ugandalı siyasetçiyle birlikte katıldı.

Ama İtalya’da bütün din adamları Papa ve önceki gün görevinden istifa eden teknik hükümetin başbakanı, ekonomi profesörü Mario Monti’yle aynı düşüncede değil. Hıristiyan aleminin en önemli bayramı olan Noel nedeniyle bir ortak bir mektup kaleme alan Triveneto’lu 11 barışçı rahip, sosyal hakları tırpanlayan ve İtalyanları yoksulluğun eşine getiren Mario Monti ile eşcinsellerden kürtaja, biyolojik mirastan ötenaziye kadar tavır alan Vatikan’ın başındaki Papa Kardinal XVİ. Ratzinger’i sert bir dille eleştirdi. “Başka bir Kilise mümkün” diyerek seslerini duyuran barış yanlısı rahipler, eşcinselleri, boşanan çiftleri, evli rahipleri hedef alan ötenaziyi, kürtajı, biyolojik mirası yasalarla engellemeye çalışan Katolik kilisesine duvarlarını yıkması ve dogmalardan sıyrılması çağrısında bulundu.

Monti’nin kutsallaştırılarak bir “kurtarıcı” ilan edilmesine, Papa’nın ise eşcinselleri “büyük düşman” görmesine karşı çıkan alternatif rahipler hareketinin mimarları Udineli Albino Bizzotto ile Pier Luigi di Piazza. Monti hükümetine de seslenen rahipler, “İtalya’da ekonomi alanında yapılan kesintiler, varlıklı kesimlerin mal varlıklarına ve gelirlerine dokunmadı. Hükümet avcı bombardıman uçakları F35’lerde bile geri adım atmadı. Ama eğitim ve sağlık işkolunda vatandaşı yoksulluğun eşiğine getiren kesintiler gerçekleştildi” diye yazdılar.

İtalyanlar savaş sonrasının en sönük Noel’ini Papa’nın zehirli sözleriyle karşılıyor 11 rahibin sert tepkisi, Noel ağaçlarının ışıltılarında umarız düşlerin ötesine geçer.