“Balinalara ve Sardunya’ya dokunma!”

Teksas kökenli petrol devi Schlumberger Limited, gözünü Sardunya adasına dikti. Teksas’dan Houston’a 115 bin personelle yol alan petrol şirketi, 85 ülkede yatırım yapıyor. Schlumberger’in İtalya’daki yönetim merkezi ise Ravenna’da.

Geçtiğimiz 2013’de Enrico Letta’nın başbakanı olduğu hükümetin ekonomiden sorumlu bakanı, uluslararası petrol şirketlerinin İtalya’nın yer altı rezervlerini ortaya çıkarmak adına sondajlar yapabilmesine olanak tanıyan bir yasa çıkardı. Schlumberger yöneticileri krizden çıkmak adına çözümler arayan, bu yönde kültürel ve tarihi mirasını satışa çıkarmakta sakınca görmeyen İtalya’nın yer altı zenginliklerini değerlendirmek için hemen harekete geçti.

Petrol devinden aynı masal
Teksaslı petrol devinin göz diktiği bölge, Sardunya adasında turizm cenneti diye anılan, balina ve yunusların barındığın batı sahili. Bu yörede kıyı şeridi Alghero’dan Cagliari’ye kadar uzanıyor. Schlumberger, 20 bin 922 kilometrekarelik bir alanda sondaj gerçekleştirmek için ön araştırma yapıyor. Şirket bu yönde gerekli lisansı alabilmek adına hükümete bir proje sundu. Renzi hükümetinin onay vermesi durumunda Schlumberger bu sonbahar başında ilk sondajlara başlayacak.

ABD’li petrol devi başka birçok ülkede yaptığı gibi yerel yöneticilere masal anlatıyor. Bu masal, modern teknolojiler kullandıkları, doğal çevre ve faunaya zarar vermedikleriyle başlıyor. Schlumberger’in Sardunya adasının kristal sularında öngördüğü teknoloji “airgun”. Buna göre dev bir silah, denizin derinliklerine ürkütücü boyutta basınçlı su gönderiyor. Aynı hızla geri dönen akustik bombardıman adanın derinliklerinde petrol olup olmadığı bilgisini veriyor.

Balina ve yunusların geçiş noktası
Schlumberger’in Sardunya’da petrol arama girişimleri hem yöre halkı hem de çevre örgütlerinin tepkisini çekti. Adalı belediye başkanları Renzi hükümetinin ekonomi ve çevre bakanlarını uyararak petrol devini durdurmalarını istedi Adada en büyük tehlike, turizmin ve yöredeki faunanın zarar görmesi. Çevre örgütleri, Akdeniz’de özellikle balina ve yunusların göç yolu olan koridorun söz konusu türlerin yaşamını tehlikeye atacağına vurgu yapıyor.

Goletta Verde derneğinden Serena Carpentile, Schlumberger’in gözünü diktiği bölgenin yaklaşık 24 bin kilometrekarelik bir alan kapladığına, dikkat çekiyor. Akdeniz’de petrol arama girişimlerine olanak tanıyan politikaların bir tek petrol devlerinin cebini dolduracağına, doğal çevre ve faunayı ölüme terk edeceğine kuşku yok.

İtalya’yı düze çıkarmak adına ülkenin yönetimini üstlenen teknik hükümetlerin ardından Renzi hükümeti de aynı siyaseti izliyor. Mevcut hükümetin ekonomi bakanı Federica Guidi, her fırsatta ulusal petrol rezervlerinin haritasının çıkarılması gerektiğini ve bu yönde atılacak adımların bir an önce hayata geçirilmesini dillendiriyor. Hasta yatağındaki İtalya’ya göz diken onlarca petrol devinin hazırladıkları dosyalar, bakan Guidi’den gelecek yanıtı bekliyor.

Yunanlılar, Etrüskler ve Romalıların fresklerine konu olan Akdeniz’deki deniz canlılarını Sardunya – İbiza hattında göç yolları boyunca araştıran Sassari Güzel sanatlar Akademisi doçenti Marcello Madau, Teksaslı petrol devinin Akdeniz’in kristal sularında sondaj yapmasına karşı çıktıklarını dile getiriyor. Schlumberger’in deniz faunası açısından zengin 7.300 kilometrelik bir alanda, 2.800 metre derinliğe inerek petrol aramasına çevre örgütleri tepkili. Schlumberger, deniz kaplumbağları ve balinaların 500-700 metre derinlikte yaşadıkları, şirketin “akıllı bombalar” kullanacağı masalında dirense de, yöre halkı ve çevre örgütleri petrol devine, “Elinizi Sardunya adasından çekin!” diyor.

[email protected]