Antonio Gramsci'nin Yayımlanmayan Mektupları

D&UumlNYA SOLA D&OumlN&UumlYOR - İTALYA yazıları

Antonio Gramsci, İtalyan Kom&uumlnist Partisi ve L'Unit&agrave gazetesinin kurucusu Antonio Gramsci'nin torunu. Dedesi Gramsci'nin oğlu Giuliano'nun ikinci &ccedilocuğu. Bug&uumln 43 yaşında torun Antonio.

Yılbaşı &oumlncesi Gramsci Vakfı'nın girişimiyle İtalya'ya geldi. Başkent Roma'da İtalyan Kom&uumlnistleri partisi lideri Oliviero Diliberto ile birlikte &quotLa Russia di Mio Nonno. L'album familiare degli Schucht/ Dedemin Rusyası. Schucht'ların Aile Alb&uumlm&uuml&quot adlı kitabı Roma'da tanıttı.

Torun Gramsci Moskova'da yaşıyor. Biyolog ve m&uumlzisyen. Gramsci Vakfı'nca yayımlanan kitabın tanıtımında Antonio Gramsci, ikinci kitabını ise dedesinin şimdiye kadar hi&ccedilbir yerde yayımlanmamış hapishane mektuplar &uumlzerine kaleme alacağını duyurdu.

Bu mektuplar Gramsci'nin 1920'lerin sonunda hapishaneden &ccedilok sevdiği eşi Giulia Schucht'a g&oumlnderdiği mektuplar. Torun Gramsci'nin toplantıda s&oumlylediği gibi bu mektuplardan hi&ccedilbiri o d&oumlnemde Moskova'da faşizme karsı m&uumlcadele eden sevgili eşine hi&ccedil ulaşmadı. Gramsci'nin kaleme aldığı mektupların nerede takıldığı hep bir soru işareti olarak kaldı. İşte Gramsci'nin torunu yayıma hazırladığı ikinci kitabında ilgili adrese hi&ccedil gitmeyen bu mektuplara yer verecek.

&quotVahşi kapitalizmin etkisindeki &ccedilağdaş Rusya'da ailemin taşıdığı devrimci umutları daha iyi anlıyorum&quot diye konuştu Antonio Gramsci.&nbsp Putin'e karşı hi&ccedilbir sempati beslemeyen, Rusya'daki kom&uumlnist partinin &uumlyesi olan torun Gramsci, Gramsci'nin hapishaneden yazdığı mektupların, dedesinin siyasi yaşamı hakkında yapılan nice yanlış yorumu değiştireceğini ve bilinmeyen ger&ccedilekleri ortaya koyacağına dikkat &ccedilekti.

Torun Gramsci'nin toplantıda anlattığı gibi bu mektuplar okura ulaştığında &oumlzellikle Gramsci'nin İtalyan Kom&uumlnist Partisi ve İtalya'da partili arkadaşları ile ilişkisi, Gramsci ve SSCB d&oumlneminde Kom&uumlnist Partisi ve Gramsci arasında ge&ccedilenler, Stalin ve Gramsci arasında yaşananlar konusundaki bilinenleri değiştirecek. Gramsci'nin zehirlenerek &oumlld&uumlr&uumlld&uumlğ&uuml y&oumln&uumlndeki iddianın da doğru olmadığını kanıtlayan &ccedilok &oumlzel bir yazılı belge de Gramsci'ye ait mektuplar arasında yayımlanmayı bekliyor.

Torun Gramsci dedesinin yaşamına dair &ccedilok şey anlatıldığını ama &ccediloğu iddianın ger&ccedilekleri yansıtmadığını vurguladı. Gramsci'nin SSCB'de kaderine terk edildiğinin doğru olmadığına dikkat &ccedilekti. Gramsci'ye Moskova yıllarında ekonomik y&oumlnden destek geldiğini, bu konuda Tatiana teyzenin &oumlnemli bir rol &uumlstlendiğini anlattı. Torun Gramsci&nbsp dedesinin zehirlenerek yaşama veda ettiğinin bir uydurma olduğunu hatırlattı. Gramsci'nin esi Giulia'nin Stalin'in ajanı olduğu ya da b&uumly&uumlkdede Apollon'un Sovyet rejiminden s&uumlrekli yakındığı iddiasının da doğru olmadığını anlattı kendisini dinlemeye gelenlere.

İtalyan Kom&uumlnist Partisi'nin kurucusu Antonio Gramsci'nin adresine hi&ccedil ulaşmayan ve hi&ccedilbir yerde yayımlanmayan mektupları merakla bekleniyor. Torun Gramsci'nin kitabı bir an &oumlnce yayımlaması dileğiyle.&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp
&nbsp