Akdeniz'deki Radyoaktif Mezarlık

Güney İtalya'da Paola Savcılığının başlattığı soruşturma, mafyanın otuz yıl boyunca batırdığı gemilerin Akdeniz'i radyoaktif bir mezarlığa dönüştürdüğü gerçeğini ortaya koydu.

Ayrıca geçmişte mafya örgütüne çalışan bir itirafçının yaptığı açıklamalar 1992 yılında bir cinayete kurban giden İtalyan gazeteci Ilaria Alpı ve kameraman meslektaşının zehirli atık madde, silah ve radyoaktif madde ticareti yapan organize suç şebekeleri konusunda araştırma yaparken, bazı gerçeklere tanık oldukları iddiası ile mafya tarafından öldürüldüğünü de günışığına çıkardı.

Çevre örgütü Legambiente tarafından 2004 yılında sunulan "zehirli gemiler" başlıklı raporda zehirli ve radyoaktif madde taşıyan şüpheli gemilerin Akdeniz'de insan sağlığı ve doğal çevreyi tehdit edecek boyutta kirliliğe neden olduğuna dikkat çekiliyor.

1980'li yıllardan itibaren birçok geminin bir tek Akdeniz'e değil radyoaktif çöplük olarak kullandığı Afrika sahillerine zehirli atık madde boşalttığı vurgulanıyor raporda. mıs. Legambiente'nin raporunda Akdeniz'in tabanında zehirli madde içeren en az 40 en çok 100 geminin yattığı ve denizi zehirlediği belirtiliyor.

1990'li yıllardan itibaren radyoaktif ve zehirli atık madde taşıyan gemilerin bu malzemeleri Akdeniz'e boşalttığı biliniyordu. Oceanic Disposal Management adlı şirket bu konuda kamu hizmeti verdiğini internet üzerinden duyuruyordu. ÖDM, atık maddelerin denizin tabanına değil ama taban altında 40-50 metre derinliğe özel bir teknikle gömüldüğünü açıklıyordu.

Ancak yirmi yıl boyunca İtalya'da görev yapan hükümetler sessiz kalmayı ve olayın üzerini örtmeyi tercih etti. Savcılıklarca başlatılan soruşturmaların hep onu kesildi ve hiç kimsenin arşive kaldırılan bu konunun üzerine gitmediği 2009 yılında anlaşıldı.

Paola Savcılığı, güney İtalya'da Kalabriya sahilinde yüzlerce geminin batırılmasında Ndrangheta mafyasının rolü olduğunu açıkladı. 2004 yılında tutuklanan itirafçı Francesco Fonti, mafyanın tehlikeli atık maddelerden kurtulmak amacıyla bu yola başvurduğunu anlattı. Fonti geçtiğimiz günlerde ulaşılan Cunsky adlı ticari geminin zehirli atık ve radyoaktif madde taşıdığını, bu gemiyi kendisinin 1992 yılında patlayıcı madde ile batırdığını, geminin 120 adet zehirli varil taşıdığını da itiraf etti.

İtalya'da Sağlık Bakanlığı, güneyde özellikle bazı batık gemilerin yer aldığı noktalara yakın kasabalarda özellikle genç nüfus arasında kanser vakalarının artması nedeniyle halkı tümör taramasından geçiriyor. Görevi gereği bu konuyu araştirdiği için öldürüldüğü ortaya çıkan Ilaria Alpi'nın ailesi ise yıllar sonra rafa kaldırılan cinayet dosyasının yeniden açılması için girişimde bulunmayı planlamakta.

Akdeniz ve Afrika sahillerinin radyoaktif çöplüğe dönüştürülmesinde İtalya ve bazı başka Avrupa ülkeleri sorumlu. Akdeniz'de bu zehirli atıkların hangi ülkelere kadar uzandığı ise henüz belirsiz.