140 karakterde saklı nefret

Kadınlar, özürlüler, eşcinseller, Yahudiler ve göçmenler, İtalya’da Twitter’de dile getirilen nefretin hedefindeki özneler. Sivil toplum kuruluşu Vox Osservatorio Italiano, Milano üniversitesi Kamu Hukuku bölümü ve Roma Sapienza üniversitesi Klinik ve Dinamik Psikoloji bölümleri işbirliğince gerçekleştirilen proje, bir yıl boyunca Twitter’deki 2 milyon mesajı tarayarak İtalya’nın “farklı” olanı hedef alan nefret haritasını ortaya çıkardı.

Kalifornia Humboldt üniversitesinde uygulanan “Hate Map” modeli örnek alınarak Bari üniversitesi Enformatik bölümünün katkısıyla gerçekleştirilen araştırma, toplam 1.800.000 bin Twett’de 1 milyon 102 bin 494 mesajın kadınları, 110 bin 774 mesajın eşcinselleri, 6000 mesajın Yahudileri, 479 bin 654 mesajın özürlüleri hedef aldığını ortaya koyarken, ırkçı tweetlerin 154 bin 170’le sınırlandığını yansıttı. 

Çizme’deki nefret haritasında Milano’nun başkenti olduğu Lombardia bölgesi, Twitter’de eşcinselleri hedef alan mesajların baş sıraya oturduğu bölge olarak dikkat çekiyor. Cinsel açıdan hakarete uğradığını aktaran dört eşcinselden üçü çeşitli yöntemlerle ayrımcılığın hedefi olduklarını paylaşıyor.

Kırmızı renkli bölgeler hoşgörüsüzlüğün yoğunlaştığı alanlar

Kadın düşmanlığı ülke çapında

Kadın düşmanlığının öne çıktığı 1 milyonu aşan mesaj, Çizme genelinde bir dağılım gösterirken kadınların en çok hakarete uğradığı bölgelerde Lombardia, Campania, Abruzzo ve Puglia’nın sınır noktası ile Salento ve çevresi dikkat çekiyor.

Özürlüler ile Down sendromluları hedef alan tweetler kuzey güney ekseninde yoğunluk gösterirken kuzeyde Lombardiya, güneyde  Napoli’nin başkenti olduğu Campania, nefret içeren mesajların yoğunlaştığı iki bölge.

Güneyliler için  söylenen “terrone/köylü”, “zingaro/Çingene”, “negro/zenci”, “mangiabanane/muz yiyen” gibi ırkçı sözcükler Tweeter’de sıkça kullanılıyor. Kuzeyde Lombardiya ve Friuli, güneyde Basilicata göçmenlerin hedef alındığı bölgeler arasında baş sırada.

Wox Osservatorio Italiano’nun 2 milyon dolayındaki Tweet’i tarayarak çıkardığı tablo, İtalya’da hoşgörüsüzlüğün ve ırkçı söylemlerin boyutunu ortaya koyarken. bölgesel bir çerçevede farklı olana yönelik nefretin haritasını çiziyor.

Hoşgörüsüzlük kuzey ve güneyde kutuplaşırken, Yahudi düşmanlığı Lazio ve Abruzzo gibi Çizme’nin merkezindeki bölgelerde gözleniyor. Yahudi karşıtı tweetler, coğrafi açıdan sınırlı bir alanda dikkat çekiyor. Oysa kadın düşmanlığını, özellikle (cinsel açıdan aşağılanan bedenler, dövülen, tecavüz edilen kadınlar)  ve fiziksel nitelikler çerçevesinde  öne çıkaran mesajlara bütün bölgelerde rast geliniyor.

Cesare Pavese’nin dile getirdiği gibi, “Ötekine duyulan nefretin kökeninde kişinin

kendine duyduğu nefret”etkili. Bir anlamda başkasına yönelen kin ve nefret, psikolojik bir savunma. Felsefeci Martha Nussbaum’un vurguladığı üzere, “Dışkı ve bozuk gıdadan esin alan, derin bir tiksinti.”       

[email protected]