ODTÜ öğrencileri haklı çıktı: ODTÜ Mescit'i militan devşirme yeriymiş

Geçtiğimiz yıl ODTÜ'de faaliyet gösteren "ODTÜ Mescit Topluluğu"nun, cihatçı çeteler için örgütlendiği, Suriye'ye insan sevkiyatı yaptığı gerekçesiyle öğrenciler tarafından kapatılması istenmişti. O dönem başta Erdoğan olmak üzere AKP'lilerin saldırısına maruz kalan ODTÜ'lülerin haklı olduğu ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan…

ODTÜ'lüler, geçtiğimiz yıl okulda faaliyet gösteren "ODTÜ Mescit Topluluğu"nun cihatçı çeteler için örgütlendiği ve Suriye'ye insan sevkiyatı yaptığı gerekçesiyle kapatılmasını talep etmişlerdi. Bu topluluğun kullandığı bir Mescit'te yaşanan tartışma üzerine olay ses getirince başta Erdoğan olmak üzere AKP'liler "dindarlara saldırıyorlar" yalanına sarılarak öğrencileri hedef göstermeye çalışmıştı. Ancak gerçekler ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aralarında IŞİD’in ‘Rakka emiri’ diye anılan Oğuzhan Gözlemecioğlu’nun bulunduğu 26 kişiye açılan El Kaide davasının iddianamesinde, davanın altı numaralı şüphelisi Kerem Balta’nın ODTÜ’de nasıl örgütlenmeye gittiği anlatıldı. Şimdi Erdoğan ve diğer AKP'lilerin ODTÜ öğrencilerin özür dileyip dilemeyecekleri merak ediliyor. 

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından aralarında IŞİD’in "Rakka emiri" diye anılan Oğuzhan Gözlemecioğlu’nun bulunduğu 26 kişiye açılan El Kaide davasının iddianamesinde, davanın altı numaralı şüphelisi Kerem Balta’nın ODTÜ’de nasıl örgütlenmeye gittiği anlatıldı.

Geçtiğimiz Aralık ayında, 22 Aralık’ta başlayan tartışma sonrası ODTÜ öğrencileri ve rektörü hükümet ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef tahtasına oturtulmuştu. Erdoğan, konuya ilişkin "gereğinin yapılması" talimatı vermişti.

Ancak El Kaide davası iddianamesinde, üniversitede öğrenci olan Kerem Balta’nın, üniversite içerisinde "ODTÜ Mescit" olarak bir grup oluşturduğu, haftada dört gün bu grupla buluşarak toplantı yaptıkları ve toplantılara katılanlara El Kaide’nin görüşlerini empoze ettiği kaydedildi.

Dosyada, “ODTÜ’de genellikle muhafazakâr olan öğrenciler ile ilgilenerek El Kaide Terör örgütü çizgisinde oluşturulan toplantılara dahil etmeye çalıştığı ve bu kapsamda El Kaide terör örgütüne eleman temin ettiği tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

PİKNİKLER, SOHBETLER

Yine iddianamede, ODTÜ Mescit isimli grubun her hafta Kerem Balta, Mahir Gökhan Orak ile Şaban Yiğit isimli şahıslar öncülüğünde dini sohbetler gerçekleştirdiği, bu sohbetlerde diğer gençlere, "devletin imamının arkasında namaz kılınamayacağı, oy kullanmanın şirk olduğu, TSK’nin tecavüzcü ve çocuk katili olduğu, Suriye’ye giden mücahitleri Türkiye’nin yakalattığı" anlatıldı.

Balta’nın yaklaşık 45 kişilik bir grupla beraber 19 Mayıs 2013’te piknik düzenlediği belirtilen iddianamede, bu organizasyonların "dini istismar eden" (selefi/vahhabi) görüşleri yaymayı ve örgüte militan devşirme amacında olduğu söylendi.

ÖĞRENCİLERİ TEHDİT ETMİŞLERDİ

ODTÜ’de öğrencilerin gerici örgütenmeye karşı mücadelesini çarpıtarak, “mescite solcu öğrenciler tarafından saldırı düzenledi” yalanını gündemine taşıyan yandaş kanal A Haber’de konuşan AKP Ankara Milletvekili Aydın Ünal, "Cizre'ye nasıl girildiyse ODTÜ'ye de öyle girilir" diyerek ODTÜ’lü öğrencileri geçtiğimiz yıl tehdit etmişti.

KOMÜNİST GENÇLİK

ODTÜ'deki gerici örgütlenmeyle mücadelede etkin bir rol oynayan Komünist Gençlik, o dönemde öğrencileri "Mescit"teki örgütlenme hakkında bilinçlendirmek için çok sayıda açıklama yayınlamış, bu açıklamalarda okulun savunulması için mücadele çağrısı yapmıştı. Komünist Gençlik ODTÜ'yü AKP'ye teslim etmeyeceklerini de sıklıkla vurgulamıştı. Mescit tartışmasının gerici örgütlenmeyi gizlemek için AKP'liler tarafından öne sürülen bir provokasyon olduğunu, asıl derdin buradaki IŞİD, El Kadide ve benzeri cihatçı örgütlerin savunulması olduğu vurgulanmıştı. Komünist Gençlik'in geçtiğimiz yıl savunduğu iddialar, şimdi mahkeme karşısında da doğrulanmış oldu.