Doğa Kolejlerinde öğretmen boykotu ikinci gününde

Aylardır maaşları ödenmeyen Doğa Koleji'nde öğretmenler bugün boykotun ikinci gününde. Boykot İstanbul, İzmir ve Ankara'dan tüm Türkiye'ye yayılırken, boykota öğrencilerin ve öğretmenlerin desteği artıyor. Öğretmenlerin kararlı mücadelesi Doğa Koleji’ndeki sorunları halkın da gündemi haline getirdi. Sosyal medyada da öğretmenlere çok sayıda destek mesajı paylaşılıyor.

soL - Patronların Ensesindeyiz

Üç aydır ücretleri ödenmeyen Doğa Koleji öğretmenlerinin boykotu ikinci gününde sürüyor.

Öğretmenler okul yönetiminin sürekli kendilerini oyaladığını, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre iş bırakma hakları olduğunu duyurmuştu. Yönetim okulun satılmasıyla ilgili yapacağı açıklamayı ertelerken, öğretmenlerin durumuyla ilgili de bir açıklama yapmıyor. Okul yönetimi öğretmenlerin maaşının ne zaman ödeneceği, olası bir satışta öğretmenlerin durumunun ne olacağı gibi konularda suskunluğunu sürdürüyor.

Doğa Koleji İstanbul Güneşli, Avcılar, Sarıyer, Topkapı, Kurtköy, Büyükçekmece, GOP ve Batışehir Bağcılar kampüslerinde öğretmenler boykotun ikinci gününde. Güneşli Kampüsü'nde temizlik ve güvenlik personeli çalışmıyor. Avcılar Kampüsü'nde dünden beri lisede öğretmenler derse girmiyor. Sarıyer Kampüsü'nde lise ve ilkokul öğretmenler iş bıraktı. İdare öğrencilere izni verdi. Öğrenciler öğretmenlerine destek mesajlarını sınıflarının kapısına astı. 

GOP Kampüsü ilkokul kısmında öğretmenler boykotta. Batışehir Bağcılar Kampüsü'nde öğretmenler iş bıraktı. İdare ailelerden çocuklarını almalarını istedi. Kurtköy Kampüsü'nde öğretmenler bugün boykota katıldı. Büyükçekmece Kampüsü'nde öğretmenler iş bıraktı. Okulda sadece müdür ve güvenlik var.

Topkapı Kampüsü'nde öğretmenler iş bıraktı. Veliler ve öğrencilerden destek var. İstanbul Üniversitesi'nden desteğe gelen öğrenciler Millet Caddesi’nde yürüyüş yaparak okulun önüne geldi. Veliler ve İstanbul Üniversitesi öğrencileri “Boyun eğme öğretmenine sahip çık” ve “Patronların Ensesindeyiz” sloganlarıyla Topkapı Doğa Koleji emekçilerine sahip çıktı.

İzmir Çiğli Kampüsü'nde boykot devam ediyor. Okulda üç öğretmen var, ikisi derse girmiyor, velileri ikna ediyor. İzmir Mavişehir-1 Kampüsü'nde öğretmenlerin bir kısmı okula gelmedi. 

Ankara İncek, Bağlıca ve Eryaman kampüslerinde boykot devam ediyor. Veliler öğretmenlere destek verdi, bugün boykota dünden daha çok öğretmen katıldı.

ANKARA DOĞA KOLEJİ ÖĞRETMENLERİ İL MİLLİ EĞİTİM'İ ÖNÜNDE

Doğa koleji veli ve öğretmenleri Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. 3 ayı aşkın süredir maaşlarını alamayan Doğa Koleji Öğretmenleri Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne dilekçe verdiler. Öğretmenler dilekçede “Maaşlarımızı alamadığımız için yaşamsal ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamayacak hale duruma geldik; kiralarımızı, kredi kartı borçlarımızı ödeyemiyor, okula gidiş-dönüş için yol paramızı dahi denkleştiremiyoruz” dediler. 10 aydan beri düzensiz, üç buçuk aydır da hiç ücret alamayan öğretmenler; “Kurumun ve bizim geleceğimiz adeta belirsizdir, birçok arkadaşımız sözleşmesini fesih etmek zorunda kalmışlardır. Çalıştığımız kurum bununla da yetinmeyip çeşitli göz korkutma ve mobbing uygulamalarıyla bizleri ücretsiz bir şekilde çalışmaya zorlamaktadır” dediler. Dün de İzmir’deki Doğa Koleji öğretmenleri dilekçe vermişlerdi.
 

DOĞA KOLEJİ'NİN BOŞ KORİDORLARI

Çocukları Doğa Koleji’nde okuyan veliler de öğretmenlerin mücadelesine destek veriyor. İşte bir velinin destek mesajıyla birlikte paylaştığı Doğa Koleji’nin boş koridorları:

ADANA DOĞA KOLEJİ VELİLERİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

Adana Doğa Koleji Kampüsü önünde bir araya gelen veliler “Okulumuza Sahip Çıkıyoruz” başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasında sonra Patronların Ensesindeyiz’e bilgi veren bir veli, “Devletin bir an önce bu soruna el atması gerekiyor. Bu sorun gittikçe büyüyecek. Eğer ekonomik kiriz böyle bir okulu etkilediyse artık söyleyecek bir şey yok.” dedi.

Başka bir veli ise, “Biz mayıs ayından beri rezil durumdayız. Ne yattığımızı biliyoruz, ne kalktığımızı. Ne devlet sahip çıkıyor bize, ne basın duyuyor sesimizi. Ben Aralık ayından paramı ödedim, ama mal sahibi Metal Yapı Konut ve Vedat Saçaklıoğlu bize bu hizmeti vermiyor. Bu nitelikli dolandırıcılık değil de nedir? Simit Sarayı’nı bile alıyorlar, ama bizi almıyorlar. Bu çocuklar geleceğin avukatı, doktoru, milli eğitim bakanı…” dedi.

Bir diğer veli de, “Buradaki öğretmenler de, burada çalışan elemanı da, temizlikçisi de, güvenlikçisi de maaş alamadan çalışıyorlar. Biz de burada çocuklarımız kapıdan girerken çocuklarımıza ne söyleyeceğimizi bilemiyoruz. Ben çocuğumun geleceğiyle ilgili endişeliyim. Biz buraya geldik, sesimizin duyulmasını istiyoruz. Artık Milli Eğitim Bakanı, eğer bakansa, lütfen bir şey yapsın.” diyerek isyan etti.

GAZİANTEP'TE VELİLER EYLEM YAPTI

Gaziantep Doğa Koleji'nin önünde saat 12.00’de veliler basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında herhangi bir inşaat firmasının önünde olmadıklarını, bir eğitim kurumu önünde olduklarını vurgulayan veliler, maaşları ödenmeyen öğretmenlerin aileleri, bakmakla yükümlü oldukları yakınları olduğunu belirterek "Haklı davalarında sonuna kadar öğretmenlerimizin yanında olacağımızı bildiriyoruz" dediler. Basın açıklamasının sonunda öğretmenler de aşağı inerek velilere katıldılar. Çoğu öğretmen daha sonra derslere girmedi. Bir veli "Öğretmenlerimizin emeklerini yok sayanları biz de yok sayıyoruz" dedi. Veliler açıklamanın ardından okula girerek aylardır maaşları ödenmeyen öğretmenleri alkışladılar.


Doğa Koleji öğretmenleri avukatları, iş bırakma hakkı ve Doğa Koleji patronunun oyunlarıyla ilgili bilgi notunu paylaştı. Notta direnişteki öğretmenlere şunlar hatırlatılıyor:

DOĞA KOLEJİ ÖĞRETMENLERİNİN İŞ BIRAKMA HAKKINDA BİLMESİ GEREKENLER:

1- Şu anda Doğa Öğretmenleri tümüyle yasal bir hakkı kullanıyor. İş Kanunu’nun 34.maddesi 20 gün ücret ödenmezse iş bırakma hakkı tanıyor. Bu hakkı kullanmak öğretmenin şu anda başvurabileceği en sağlam yol.

2- Öğretmen arkadaşlarımız fesih yapmasınlar. Kendi isteğiniz ile işten çıkış istemeyin. Bu durumda hak kaybına uğrayabilirsiniz. Üstelik bu patronun işine gelir.

Patronun sizin iş bırakma hakkını kullanmanızı engellemek istiyor, çünkü;

3- 5580 Sayılı Yasa 7. Md. göre; okul kurucusunun cezai sorumluluğu olmaması için okul yıl sonu tatiline kadar açık kalmalı. Okulun kapanacağının resmi olarak açıklayabileceği tarih en geç Mart ayı.

4- Patron, çeşitli idari yaptırımlar ve belki ceza kanunu sorumluluğundan kurtulmak için Haziran’a kadar okulu resmen kapatmayıp, resmi kapanmayı açıklamak için herkesi oyalayabilmeli. Bu nedenle oyalanıp duruyoruz.

5- Bu zamana kadar öğretmenlerden sözleşmesini feshedenlerin yerine yeni birilerini işe almak işine gelir; hem maaş ödemez hem de yenilerin kıdem tazminatı hakkı olmaz... Bu nedenle kimse kendi isteğiyle işten ayrılmamalı. Bunun yerine iş bırakma hakkını kullanmalı.

6- Yine bu süre içinde velilerin öğrencilerin kaydını alması da patronun işine gelir, çünkü böylece “kendinden kaynaklanmayan bir sebeple” okul fiilen kapanmış olur. Yani patron derin bir "ohh" çeker...

7- Şu anda patronun oyunu bozacak tek şey öğretmen boykotudur. Yani iş bırakma. Çünkü derse girmeyenlerin yerine başkasını çalıştıramaz. Ama raporlu olan veya işten ayrılanların yerine başka öğretmen çalıştırabiliyor. Böylece eğitim devam ediyor diyerek oyalamaya devam edebilir.

ÖĞRETMENLER İÇİN ŞİİR YAZILDI

Doğa Koleji öğretmenleri mücadeleleriyle öğrenmeye, öğretmeye ve ilham olmaya devam ediyor. Patronların Ensesindeyiz Ağı'na gönderilen bir şiir Doğa Koleji öğretmenlerinin mücadelesini konu alıyor. Efe Eğilmez imzasını taşıyan şiir şöyle:

İKİ ÖĞRENCİ KONUŞUYOR:

                                   ÖĞRETMENLER DE ÖĞRENİR

Ne garip, dedi öğrenci arkadaşına

“Neymiş o garip olan?”

Şu öğretmenler: yıllardır öğrettiler bize

İki kere ikinin dört ettiğini

Yeryüzü şekillerini

Güzelliğini doğanın

Dağların kıyıya paralel uzandığını

Ve öğrettiler, bir başkasını yabancı dilde selamlamayı. 

Hayat bilgisini onlardan öğrendik

Yeryüzünün oluşumunu da tabii.

“Ee ne var yani?”

Ders olmasın diye ederdik dua

Hani şimdi bakıyorum da onlara

Artık bir başkalar sanki

İnan, iple çekiyorum dersi.

“Sen? Haydi canım haydi…”

Bak bana, ciddiyim ben.

Sanırdım ki öğretmen

Bilir her şeyi

Yeryüzünün tüm sırrı ondadır sanki.

Ama onlar da hâlâ öğreniyormuş meğer

Şimdi önlerinde uzun mücadeleler…

Ve matematikçi alınmasın ama

Dayanışma değerlidir kare kökten

Hello diyemiyorsam da bir İngilize

Selamlarım hakkını arayanı.

Dünya dönüyor, iyi ama nasıl?

Parola, emekçinin emeğiymiş velhasıl!

Fayülatün fayülün…

Şimdi öğretmenler hep bir arada, bir bütün!

İnsan doğada öğrenirmiş sahiden

Mücadeleyi, yaşamı…

Onlar da öğrendiler artık, dayanışmayı.

“Doğru diyorsun.

 Ama ders olmasın yine de?”

Verildi karar!

Doğru, olmasın ders

Öğretmen hakkını alana

Ve doğa, emekçinin olana kadar.

Efe Eğilmez