Ukrayna'daki savaşın 38. günü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının 38. gününe girildi. Savaş doğu bölgesinde ağırlık kazanırken, müzakere görüşmeleri ise çevrimiçi olarak devam ediyor.

Haber Merkezi

Ukrayna-Rusya savaşında bugün 38. güne girildi.

İstanbul'da yapılan müzakereler sonrası Rusya Batı'daki operasyonlarını azaltırken, ülkenin doğu bölgelerindeki operasyonuna hız verdi.

Müzakere görüşmeleri sürerken, dün Ukrayna'nın da ilk kez Rusya topraklarında bir tesisi hedef aldığı haberi gündeme geldi.

Savaşın 38. gününde yaşanan gelişmeler haberimizde...

Kiev'de bir gazeteci ölü bulundu

AFP, Ukraynalı bir gazetecinin Kiev yakınlarında ölü bulunduğunu duyurdu, ölüm nedenine ilişkin detaylı bir bilgi verilmedi.

Güncelleme: 22.59

Ukraynalı müzakereci David Arahamia, "Zelenskiy ve Putin görüşmesinin tarihi ve yeri henüz belli değil. Büyük ihtimalle İstanbul'da veya Ankara'da olacak." açıklamasında bulundu.

Güncelleme: 21.47

Urkayna Savunma Bakanı Yardımcısı Anna Malyar, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden "İrpin, Buça, Hostomel ve tüm Kiev bölgesi, işgalcilerden kurtuldu" paylaşımında bulundu.

Peskov: Büyük bir bölgesel güç olan Türkiye'yle aramızda ortaklık ağır basıyor

Güncelleme: 21.10

Kremlin Sözcüsü Rusya’nın, Türkiye'nin duruşunu ve 'NATO'ya rağmen bağımsız olma yeteneğini' çok takdir ettiğini söyledi. Peskov, "Türkiye’nin büyük bir bölgesel güç olduğunu" ve Rusya ile arasındaki ilişkilerde anlaşmazlıklar olsa da ortaklık ilişkilerin ağır bastığını belirtti.

Güncelleme: 20.37

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Rusya'ya uygulanan yaptırımların, rublenin güçlenmesinin kanıtladığı üzere bir işe yaramadığını söyledi.

Morawiecki ayrıca, Rusya'nın doğalgazını rubleyle satma talebini şantaj olarak nitelendirdi ve Varşova'nın buna boyun eğmeyeceğini söyledi.

Güncelleme: 19.43

Çin Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Başkanı Vang, Rusya'yla ticarete ilişkin 'Avrupa bile Rusya ile normal iş yapıyor. Rusya'yla normal ticaret işbirliğimiz etkilenmemeli' dedi.

Vang ayrıca Çin'in Ukrayna'dan Kiev'in güvenliğinin garantörü olması için Pekin'e yönelik herhangi bir talep gelmediğini söyledi.

Çin'in her zaman ateşkesi desteklediğini kaydeden Vang, "Ancak Ukrayna krizini çözmedeki rolümüz abartılmamalıdır. Çatışma sırf Pekin istedi diye sona eremez" dedi.

Güncelleme: 19.34

Ukrayna'dan 8 yıl önce tek taraflı bağımsızlığnı ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin milislerinin sözcüsü Eduard Basurin, çatışmanın tırmandığı 45 gün boyunca Ukrayna topçu ateşi sonucu 72 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Basurin'e göre 59'u çocuk 949 kişi de yaralandı.

Öte yandan dün Donetsk bölgesine 31 kez Ukrayna topçu birlikleri tarafından ateş açıldığı belirtildi.

Basurin ayrıca neo-Nazi Sağ Sektör örgütüne bağlı silahlı bir müfrezenin Kiev yetkilileri tarafından Donetsk'in kuzeyindeki bir köye nakledildiği hakkında ellerinde istihbarat olduğunu söyledi.

Güncelleme: 19.11

Reuters ve TASS'ın bildirdiğine göre ABD, Rusya Federasyonu ile yaşanan gerilimler nedeniyle ertelenmesi planlanan Minuteman III kıtalararası balistik füzesinin testini tamamen iptal etti

Güncelleme: 19.09

Transdinyester yetkilileri, Ukrayna'ya dönük bir saldırı hazırlığında olduğu yönündeki Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasını yalanladı.

Daha önce, Ukrayna Genelkurmayı, bir saldırı hazırlamak için Transdinyester'deki askeri birliklerin yeniden konuşlandırıldığını iddia etmişti.

Güncelleme: 19.04

Sivastopol Valisi Mihail Razvojaev, Sivastopol Gönüllü Karargahı'nın Donbass cumhuriyetlerinden ve Ukrayna'dan gelen 3 bin mültecinin yardım başvurularını kabul ettiğini, toplamda şehirde bu bölgelerden tahliye edilen yaklaşık 10 bin kişi olduğunu söyledi.

Güncelleme: 18.34

ABD ve NATO tanklarını Dedeağaç'a taşımayı reddeden Selanik demiryolu işçileri, 'Savaş makinesinin ülkemizin topraklarından geçişine suç ortağı olmayacağız' dedi.

Güncelleme: 18.15

Rusya-AB ilişkilerini değerlendiren Peskov, "Her durumdan ve zıtlaşmadan çıkış yolu vardır" dedi.

Güncelleme: 17.18

ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan, Twitter’daki açıklamasında Rusya ile ABD’nin kitle imha silahları da dahil olmak üzere, güvenlikle ilgili en önemli meseleleri görüşmeye devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Güncelleme: 15.58

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Avrupalıların ‘ayıldıkları’ ve kıtanın akıbetinden kendileri sorumlu olduklarını anladıkları zaman Rusya ile ilişkileri yeniden değerlendirme zamanı geleceğini söyledi.

Güncelleme: 14.13

Pentagon Sözcüsü John Kirby, Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım yapacaklarını duyurdu. ABD'nin Ukrayna'ya sağladığı savunma desteğinin Biden döneminde 2,3 milyar doları aştığı ifade ediliyor.

Güncelleme: 13.22

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 'Mariupol'deki sivil ve yaralıların denizden tahliyesi konusunda gemi desteği verebiliriz' dedi.

'Hızlı geri çekilme' açıklaması

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhaylo Podolyak, Rusya güçlerinin başkent Kiev ve kuzey Ukrayna'daki Chernigiv kenti çevresindeki bölgelerden "hızlı bir geri çekilme" yaptığını söyledi.

Mariupol'den tahliyeler sürüyor

Çatışmaların merkezindeki kentlerden biri olan Mariupol'den dün iki binden fazla kişi tahliye edildi.

Ukraynalı bir yetkili, tahliyelerin bugün de devam edeceğini söyledi.

Rusya, kentteki neo-nazilerin üç noktayı tuttuğunu, bu yerler dışında büyük oranda kontrolün sağlandığını dile getirmişti.

Zelenskiy'den açıklama: Yavaş ama fark edilir bir şekilde hareket ediyorlar

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rus birliklerinin ülkenin kuzeyinden "yavaş ama fark edilir bir şekilde" hareket ettiğini söyledi, ancak Ukraynalıları askerler çekilirken dikkatli olmaya çağırdı. Zelensky, doğu Ukrayna'da daha fazla Rus saldırısı için hazırlıkların sürdüğünü söyledi.

Rus kuvvetleri Kiev yakınlarındaki havalimanından çekildi

CNN International'da yer alan habere göre, Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'nın doğu bölgesindeki askeri varlığını artırdığını, özellikle Donbass'ın Luhansk bölgesinde ağır bombardıman olduğunu duyurdu.

Habere göre, Rus kuvvetlerinin Kiev'in kuzeybatısındaki Hostomel'deki Antonov Havaalanından çekildi.

ABD, Ukrayna'ya Sovyet yapımı tanklar gönderecek

ABD, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'in talebi üzerine, Rus kuvvetlerine karşı kullanılmak üzere Sovyet yapımı tankları Ukrayna'ya transfer etme konusunda bölge ülkeleriyle çalışma başlatacak.

New York Times'ın ismi açıklanmayan yetkiliye dayandırdığı habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tarafından talep edilen transferlerin yakında başlayacağı söylendi. Gazete, yetkilinin kaç tank gönderileceğini veya hangi ülkelerden geleceğini söylemeyi reddettiğini aktardı.

ABD'nin daha önce de gizlice aldığı belirtilen S-300 hava savunma sistemlerini ve Polonya'daki Sovyet dönemi savaş uçaklarını Ukrayna'ya gönderme konusunda çalışma yaptığı haberleri gündeme gelmişti.