Ukrayna Savaşı'nda 15. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının 15. gününe girildi. Bugün, Rusya, Ukrayna ve Türkiye'nin dışişleri bakanları Antalya Diplomasi Forumu'nda üçlü formatta görüştü.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonu sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ilk kez Türkiye'de  Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) bir araya geldi..

Antalya'da düzenlenen toplantı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla üçlü formatta gerçekleşti. Toplantıdan hemen sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ayrı bir basın toplantısı verdi.

Savaşın 15. gününde yaşanan tüm önemli gelişmeler haberimizde...

Güncelleme: 23.30

Disney bugün yaptığı açıklamada, içerik ve ürün lisanslama, Disney Cruise Line faaliyetleri, National Geographic dergisi ve turları, yerel içerik prodüksiyonları ve doğrusal kanallar dahil olmak üzere Rusya'daki tüm operasyonlarını durduracağını açıkladı.

Güncelleme: 23.15

Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mizintsev, Rusya'nın her gün Ukrayna'da insani koridorlar açacağını açıkladı. Mizintsev, "Rusya Federasyonu'na yönelik insani koridorların hiçbir koordinasyon olmaksızın tek taraflı olarak her gün 10.00'dan itibaren ve diğer yönlerde - Ukrayna tarafıyla mutabık kalınarak açılacağını ilan ediyoruz. Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından kontrol edilen bölgelerde tam güvenliğin sağlanacağını garanti veriyoruz." dedi.

Güncelleme: 21.30

İsviçre merkezli dünyanın en büyük yiyecek ve içecek üreticisi Nestle, Rusya’daki reklam ve tüm sermaye yatırımlarını askıya aldı.

Güncelleme: 20.40

Bir dizi Japon şirketinin, Rusya’ya ürün ihracatını ve bu ülkedeki üretimlerini askıya aldıklarını duyurduğu belirtildi. Tüm şirketlerin, Rusya’daki işletmelerini askıya alma sebebi olarak lojistikteki zorlukları gösterdiği ifade edildi. Ancak Rusya’nın dünya çapında birçok ülke tarafından eleştirilmesi nedeniyle kurumsal imajın da bir endişe kaynağı olduğu kaydedildi.

Güncelleme: 20.34

TikTok ve Instagram'ın Rusya'daki kullanıcıları kısıtlayan adımlarını takiben VKontakte'ta video görüntüleme sayısı yüzde 40 arttı. Rusya menşeli sosyal medya uygulaması VKontakte'ın izleyicisi günde 300 bin artmaya başladı. 

Güncelleme: 19.45

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden 45 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı.

Güncelleme: 19.14

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve AB'deki fiyat artışlarının sorumlusunun Rusya olmadığını, 'kendi yanlış hesaplarının sonucu' olduğunu söyledi. Putin, "ABD Rus enerji kaynaklarının ithalatını kapattı ve fiyatların yükselmesinden Rusya'yı sorumlu tutmaya çalışıyor, ancak Rusya Federasyonu'nun bununla kesinlikle hiçbir ilgisi yok" dedi. Ukrayna'ya dönük saldırının Donbass'ı desteklemek için olduğunu tekrar ifade eden Putin, "Bu insanları desteklemek, onlara yardım etmek gerçekten bizim görevimizdi." diyerek Donbass'tan gelen mültecilere yardım eden Rusya vatandaşlarına teşekkür etti. 

Güncelleme: 19.10

Belarus, Çernobil nükleer santraline enerji sağlıyor

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Evgeniy Grabçak, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolünde olan Çernobil nükleer santraline elektriğin Belarus'taki Mazır kentinden sağlandığını açıkladı.

Yetkili ayrıca Belaruslu elektrik mühendislerinin şu anda Rus Silahlı Kuvvetleri'nin kontrolünde olan Çernobil nükleer santraline elektrik sağladığını kaydetti.

Güncelleme: 18.30

Rusya: ABD Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarlarını büyük oranda tahliye etti

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarlarına ilişkin çeşitli veriler paylaştı.

Güncelleme: 17.57

Reuters: Bir Rus uçağına İstanbul'da el konuldu

Yaptırımlar kapsamında Rus havayollarının Batılı şirketlerden kiraladığı uçakları iade etmesi gerekiyor. Reuters bu uçaklardan birine İstanbul'da el konulduğu haberini geçti.

Küresel finansal kiralama (leasing) şirketleri, Batı tarafından Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar kapsamında Rus havayollarının kiraladığı toplam 10 milyar dolar değerindeki 400 jeti geri almaya hazır durumda.

Reuters'ın haberine göre Batı ülkelerinin, söz konusu şirketlere Rus havayollarıyla bağı koparmaları için 28 Mart'a kadar süre verdikleri belirtiliyor.

Güncelleme: 17.51

Rusya, yıl sonuna kadar Avrasya Ekonomik Birliği’nin üye ülkeleri ve Abhazya ve Güney Osetya dışında tüm yabancı ülkelerle yüzlerce ürünün ihracatının sınırlandırıldığı açıkladı

Güncelleme: 16.25

Zelenskiy, ülkenin parlamentosu olan Yüksek Rada’nın onayladığı, Ukrayna’daki Rus mülklerine el konulmasına ilişkin yasayı imzaladı.

Güncelleme: 15.50

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’da her vatandaşın silah kullanabilmesine izin veren yasaya ilişkin açıklamalar yaptı. Peskov "Rusya askerlerinin de karşı ateş açma haklarının bulunacağı" uyarısını yaptı.

Güncelleme: 15.12

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye'deki toplantı hakkında değerlendirme yaparak, Rusya-Ukrayna barışına çözüm arayan tüm diplomatik çabaları olumlu karşıladıklarını belirtti.

Güncelleme: 14.30

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Antalya Diplomasi Forumu'na katılmak üzere Cuma günü Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirecek. Stoltenberg'in ziyareti kapsamında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceği öğrenildi.

Güncelleme: 13.40

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna krizine ilişkin üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, 'Temennimiz barışın sağlanması, çabamız sürecek' dedi.

Antalya'daki üçlü zirve sona erdi

Güncelleme: 13.00

Dışişleri bakanları Lavrov ve Kuleba Antalya'da buluştu. Toplantı sonrası konuşan ve ilerleme kaydedemediklerini söyleyen Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Lavrov geleneksel söylemlerine sadık kaldı. Yine böyle bir formatta buluşmada mutabık kaldım, çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşabiliriz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise "Çözüme yönelik her girişimi destekliyoruz. Müzakerenin yerini hiçbir şey tutmaz. İnsani koridor önerdik. Konuşulanlar kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz. Diğer ülkelere saldırmayacağız. Ukrayna'ya da saldırmadık" derken 'Bir daha Batılı ortaklarımıza bağımlı olmayacağız' şeklinde konuştu.

Güncelleme: 12.45

İngiltere, Rus milyarder Roman Abramoviç'in, Chelsea kulübü dahil tüm mal varlığının dondurulduğunu açıkladı. Bu kararla birlikte Chelsea'nin satışı da engellendi.

Güncelleme: 11.25

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov savaştan bu yana ilk kez aynı masaya oturdu.

Güncelleme: 10.35

Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Rusya artık Avrupa Konseyi'nde yer almayacak" açıklamasını yaptı.

Güncelleme: 10.28

Çavuşoğlu, üçlü toplantı öncesi önce Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ardından da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.

Güncelleme: 10.05

İsrail Parlamentosu, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Genel Kurul'da video konferans yoluyla konuşma yapması talebini reddetti.

Güncelleme: 09.45

İngiltere ordusu, bazı askerlerin kaçak olarak Ukrayna'ya gittiği yönündeki haberleri doğruladı.

Güncelleme: 09.22

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Mariupol'deki bir çocuk hastanesinin bombalandığı iddiasının "yalan haber" olduğunu, binanın uzun süre önce aşırı sağcılar tarafından ele geçirilmiş olduğunu kaydetti. Polyanskiy sosyal medya hesabından "Bu hastanenin radikaller tarafından askeri bir objeye dönüştürüldüğü konusunda uyarmıştık" diye yazdı.

Güncelleme: 09.08

İngiltere Başbakanı Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Zeleskiy ile görüşmesinde, Rusya'ya yönelik yaptırımları artıracağını söyledi.

Açılış konuşmasını AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı foruma 3 bine yakın kişinin katılması bekleniyor. 19 devlet ve hükümet başkanı, 73 bakan ve 42 uluslararası teşkilat temsilcisi Antalya'da olacak.

Antalya'da üçlü toplantı ve sorumun yanı sıra 8. İstanbul Ara Buluculuk Konferansı da gerçekleştirilecek. NATO ve AB'den önemli katılımcılar da Antalya'da olacak.

Zelenskiy'den 'uzlaşma' mesajı

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile Türkiye'de yapılacak görüşme öncesi Alman basınına açıklamalar yaptı.

Zelenskiy, "Her müzakere amacımda Rusya ile savaşı bitirmek var ve ben bazı adımlar atmaya hazırım. Uzlaşma elbette olmalı ama bu ülkeme ihanet çizgisinde olmamalı. Ayrıca karşı tarafta buna hazır olmalı" dedi.

Rusya'dan yaptırımlara karşılık

Rusya ise sermayesinin yüzde 25'inden fazlası dostane olmayan yabancı ülkerlere ait firmaları, ülkedeki iş olanaklarını korumak ve iflası önlemek adına kamulaştırma konusunda ilk adımı attığını duyurdu. Söz konusu yasa ile dostane olamyan ülkelerin vatanşlarına ait şirketlere kayyum atanabilecek.

Rusya'nın iktidar partisi Birleşik Rusya, bir hükümet komisyonunun yabancı firmaların mülklerini kamulaştırmaya yönelik ilk adımı onayladığını açıkladı.

Birleşik Rusya Partisi, Telegram mesajlaşma uygulamasından yaptığı açıklamada, yasanın "dostane olmayan ülkelere" ait ve sermayesinin yüzde 25'inden fazlasının yabancıların oluşturduğu şirketlere yönelik uygulanacağını duyurdu.