Sayfa yolu
Manisa Turgutlu'da lise önünde silahlı saldırı: Üç öğrencinin durumu kritik
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Fotoğraf: ANKA Haber Ajansı
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 22.09.2026 , 08:49 Güncelleme Tarihi: 22.09.2026 , 19:04
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Albayrak Mahallesi'ndeki İnci Üzmez Anadolu Teknik Lisesi önünde sabah saat 08.00 sıralarında silahlı saldırı düzenlendi. 2'si ağır 8 öğrenci yaralandı.
Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi.
Silahlı saldırının ardından öğrencilerin yakınları okul önünde toplandı. Veliler okula giderek çocuklarının durumuyla ilgili bilgi almaya çalıştı.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 3'ü ağır 11 kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırganın anne ve babası ile dedesi de gözaltına alındı. Saldırıdan kullanılan silah dedeye ait çıktı.
Okulda ise bugün eğitim öğretime ara verildi.
Kaçan saldırgan yakalandı
Kimliği henüz belirlenemeyen şüpheli, bilinmeyen nedenle okul önünde silahla çevreye ateş açtı.
Silahlı saldırının ardından kaçan ve elinde tüfekle kameralara takılan şüphelinin yakalanması için çalışma başlatıldı.
Saldırgan okuldan uzaklşatıktan sonra yakalandı.
Valilikten açıklama: Okula yakın alanda silahla ateş edildi
Saldırının ardından Manisa Valiliği sosyal medya üzerinden açıklama yayımladı. Açıklamada, okul bahçesindeki ambulans görüntülerine rağmen saldırının "okula yakın alanda" olduğu söylendi.
Yaralılara ilişkinse ilk açıklamada herhangi bir bilgi verilmedi.
Valilik tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
''Turgutlu ilçemiz İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yakın bir alanda silahla ateş edildiği yönünde ihbar alınmıştır. İhbar üzerine olay yerine emniyet ve sağlık ekipleri sevk edilmiş olup, ekiplerimizin olayla ilgili çalışmaları devam etmektedir. Kamuoyuna gelişmeler hakkında ayrıca bilgi verilecektir.''
İktidarın sansür kararı sonrası açtığımız yeni X hesabımızı https://x.com/soLPortal2026 adresinden takip edebilirsiniz. Bu saldırılara boyun eğmeyeceğiz. Yanımızda olmak, desteğinizi sunmak için soL'a abone olun.
Valilikten ikinci açıklama: 8 kişi etkilendi
Valiliğin ikinci açıklamasında, "Olayla ilgili ilk belirlemelere göre 8 kişinin etkilendiği öğrenilmiştir. Yaralıların, en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanmıştır. Olayın ardından silahla ateş ettiği değerlendirilen şüpheli şahıs, güvenlik güçlerimiz tarafından yakalanarak gözaltına alınmıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmış olup, gelişmeler kamuoyuyla ayrıca paylaşılacaktır" denildi.
RTÜK’ten uyarı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) yapılan açıklamada, "medya hizmet sağlayıcılarının toplumsal huzuru, kamu düzenini ve özellikle çocuklar ile gençlerin ruh sağlığını gözeterek sorumlu yayıncılık anlayışıyla hareket etmesinin esas olduğu" ifade edildi.
"Bilgi kirliliğinin önlenmesi ve soruşturmanın selameti açısından yalnızca yetkili resmi makamların yapacağı açıklamaların esas alınması" gerektiği belirtilen açıklamada, "Olay anına ait şiddet unsurları travmatik, korkutucu ve kargaşa doğurucu görüntü ile içeriklerin paylaşılmaması; kamuoyunda infial uyandırabilecek doğruluğu teyit edilmemiş spekülatif bilgilere yer verilmemesi ve öğrenci, aile ile eğitim camiasının mahremiyetine azami düzeyde riayet edilmesi gerekmektedir" denildi.
Açıklamada, "toplumsal hassasiyetleri zedeleyecek ve şiddeti özendirici nitelikteki olası yayınlar konusunda yasal yaptırım sürecinin ivedilikle işletileceği" bildirildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Fail emniyet kontrolü altında,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı'nda Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu'na toplantısı açılışında saldırıya ilişkin açıklama yaptı.
Yılmaz, failin emniyet kontrolü altında olduğunu, yaralıların tedavisinin sürdüğünü ifade etti. Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ve İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'nin olay yerine doğru hareket ettiğini bildirdi.
Saldırgan aynı okulda 15 yaşında bir öğrenci
ANKA Haber Ajansı'nın verdiği bilgiye göre, şüphelinin aynı okulda okuyan 15 yaşındaki H.O. olduğu öğrenildi.
Özel harekat polisleri okul çevresinde beklerken, olay yeri inceleme ekipleri de okul çevresinde inceleme yapıyor.
Sınıf tekrarı yapıp okula dönmüş
soL'un edindiği bilgiye göre, saldırgan okul öğrencisi geçen yıl sınıf tekrarı yaptıktan sonra önce açık liseye kaydoluyor, ardından kaydı bu yıl yeniden İnci Üzmez Anadolu Teknik Lisesi'ne alınıyor. Ancak okul açıldığından beri gelmediği biliniyor.
Öte yandan saldırı anına ilişkin yeni bilgiler de gellmeye başlandı. Buna göre, okulun müdür yardımcısını öğrencilerin kurtardığı, bir kadın öğretmeninse bahçe duvarından atladığı söyleniyor.
'Okulun önündeki güvenlik bizden önce kaçtı'
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, lise önünde meydana gelen silahlı saldırının ardından bir heyet görevlendirdi. PM üyesi ve İzmir Milletvekili Murat Bakan başkanlığında kurulan heyet Turgutlu Devlet Hastanesi’nde tedavisi süren öğrencileri ve aileleri ziyaret etti.
Turgutlu Devlet Hastanesi önünde açıklama yapan heyette Yeni Parti İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Deniz Yücel, Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa İl Başkan Vekili Erdem Nalbant ile Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın yer aldı. ANKA Haber Ajansı'nın paylaştığı bilgiye göre, İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Ailelerle görüştük. Sayın Valimizle görüştük. Çocuklarımızı ziyaret ettik. Şu an itibarıyla burada 7 çocuğumuz var. Bir tanesi özel hastaneden sonra taburcu olmuş. 3 tane çocuğumuz Manisa merkezinde; biri Şehir Hastanesi'nde, ikisi Celal Bayar Üniversitesi'nde. Buradan da oradaki aileleri ve çocuklarımızı ziyarete gideceğiz. Umuyoruz hiçbir çocuğumuzun bir yaşam tehlikesi olmaz. Ameliyata gireceklerini öğrendik" dedi.
"Tekrar tekrar aynı şeyleri yaşıyoruz. Dün bir protokol imzalandı, Millî Eğitim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında. Dün protokolle ilgili duyuru oldu, bugün bunu yaşadık. Bütün yaz çalışan bir komisyonumuz vardı, biliyorsunuz. Kahramanmaraş'ta ve Şanlıurfa'da yaşanan olayları ve dijital ortamda çocukların yaşadığı risklerle ilgili bir Meclis Araştırma Komisyonu oluşturuldu. Ağustos ayında son toplantısını yaptı bildiğim kadarıyla. Orada tüm konular, tüm riskler konuşuldu. Ama netice itibarıyla fiziki güvenlik, kapının önünde kolluk kuvveti konmanın dışında böyle sofistike, karmaşık bir problemi çözebilecek adımların atılmamış olduğunu üzülerek görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Murat Bakan ayrıca, "Çocuklarımızdan birisi dedi ki 'okulun önündeki güvenlik bizden önce kaçtı.' Sadece okulun fiziki güvenliğine sıkışmış, onun da henüz becerilemediği bir noktada burada 11 çocuğumuz, biri taburcu oldu. 11 çocuğumuzun bu olaydan etkilendiğini görüyoruz" dedi.
Okulu nereden hatırlıyoruz?
Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mart ayında bir öğretmenin derste Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik hakaret içerikli ifadeler kullanmasıyla gündem olmuştu.
Şikayet üzerine öğretmen tutuklanmış, görev yeri de değiştirilmişti.
Öğretmenin tutuklanmasının ardından şikayetleri işleme koyan Eğitim-İş üyesi okul müdür yardımcısı sosyal medyada gericiler tarafından hedef gösterilmişti.
Eğitim-İş ve Atatürkçü Düşünce Derneği okul önünde basın açıklamasıyla durumu protesto etmişti. Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, "Hangi cüretle kamu görevlisini hedef gösteriyorsun?" diyerek gerici Fatih Tezcan'a tepki göstermişti.
İl Milli Eğitim Müdürü tutuklu Mehmet Akif'le aynı masada
Gazeteci Veyis Ateş’in evinde düzenlenen ve tutuklu Mehmet Akif Ersoy ile avukat Rezan Epözdemir’in de katıldığı doğum günü partisinden yayınlanan fotoğraf da Ocak ayında tartışma yaratmıştı. Fotoğraftaki isimlerden biri de Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli'ydi.
Cumhuriyet'teki habere göre, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü'nün görevde kalmasının doğru olmadığını söylemişti.
Özalper, "Bu bir suç isnadı değildir ancak çocukların eğitimi, güvenliği ve öğretmenlerin itibarı üzerinde yetkisi olan bir kişi, adı uyuşturucu ve fuhuşla anılan isimlerle yakın olamaz. Kamuoyuna yansıyan görüntüler çok rahatsız edicidir. Bu mesele kişisel değil, kamusaldır. Çocuklarla doğrudan temas eden kamu görevlilerinin kamuoyuna yansıyan her görüntüde çok daha dikkatli olması gerekir" demişti.
Aynı karede Rezan Epözdemir ve AKP'li isimler de var.
Uğurelli ise hâlâ görevde.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.