İzmir'de lisede imam derslere girip Kuran dağıttı

ÇEDES kapsamında Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde derslere giren Salman Köyü imamı, çocuklara Kuran dağıttı. Veliler tepkili.

Aslı İnanmışık

İzmir'in Karaburun ilçesindeki Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde Salman Köyü imamı derslere giriyor.

İmamın ÇEDES kapsamında din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine girdiği öğrenilirken, öğrencilere de Kuran dağıtıldığı söyleniyor.

Kuran'ın Türkçe mealini "hayır işi" olarak bastıran aile de dikkat çekiyor. Kuyum ve mücevherat zengini Halaç Ailesi'nin bastırdığı Kuran'ın 500-600 lira değerinde, kuşe kağıda basılmış olduğunu söyleyen veliler duruma tepki gösterdi.

Karaburunlular son zamanlarda gerici dernek İHH'nın da faaliyetlerini arttırdığını belirtiyor.

 

Halaç Ailesi'nin AKP'li isimlerle de yakın ilişkileri bulunuyor. İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Özcan Halaç, Binali Yıldırım’ın memleketi Erzincan’ın Refahiye ilçesinde meslek yüksekokulu yapılması için çalışma başlatmıştı. O dönem Erzincan Refahiye Kaymakamlığı yapan Eyüp Kaykaç da Karaburun Kaymakamı olarak atanmıştı.

ÇEDES nedir?

ÇEDES Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan bir protokol. Proje 2022 yılında pilot illerde uygulamaya başlanmıştı. Projeye ait protokol ya da 2023 yılının başında yayınlanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi Uygulama Usul ve Esasları” gibi resmi belgelerde, “din eğitimi” ifadelerine yer verilmemişti. 

Ekim ayı birlikte de, ÇEDES kapsamında hazırlanan ve “Edep, Saygı ve Nezaket” başlıklarını konu edinen ilk Öğretmen Kılavuzu yayınlanmıştı. Kılavuzda değerler eğitiminin, temel olarak “din eğitim” olarak planlandığı açık bir şekilde görülmüştü. “Multimedia Önerisi” başlığı altında önerilen videoların, Diyanet TV, Diyanet Çocuk kanallarından seçildiği ve ilk videonun “İslam Her İşte Nezaketi Emreder – İslam Nedir?” başlığını taşıdığı anlaşılmıştı.

Çok tepki çeken protokol sonrası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ÇEDES için yapılan "laikliğe aykırı" konulu suç duyurusunu incelemiş ve dilekçenin işleme konulmamasına karar vermişti.

ÇEDES protokolüyle öğrenciler ülkenin dört bir yanında gerici ve müfredat dışı işlere maruz bırakılıyor.