İzmir'de deprem sonrası tüm gelişmeler...

İzmir'de AFAD'a göre 6,6, Kandilli'ye göre 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çok sayıda bina yıkıldı. Can kaybı ve yaralı sayısı artıyor.

Haber Merkezi

Yaşamını yitirenlerin sayısı 102'ye yükseldi

AFAD, İzmir depreminde can kaybının 102'ye yükseldiğini, yaralananlardan 147 kişinin tedavisinin sürdüğünü duyurdu.

BİM'den 'kolonları kesti' iddialarına açıklama

Bayraklı ilçesindeki Yılmaz Erbek Apartmanı’nın zemin katında yer alan BİM mağazasında yapılan tadilat nedeniyle yıkıldığı iddialarına ilişkin açıklama yapan BİM iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu. BİM'den yapılan açıklamada "BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. tarafından binanın statiğini değiştirecek herhangi bir taşıyıcı, kolon, duvar kırımı veya kesimi kesinlikle yapılmamıştır. Mağazamıza Bornova Belediye ve Bayraklı Belediye Başkanlıkları tarafından yapılan denetimler sonrasında hiç bir olumsuz bulguya rastlanmayarak ruhsat verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Doğanlar Apartmanı enkazından bir kişinin cansız bedeni çıkarıldı

Depremde yıkılan binalardan Doğanlar Apartmanı'nın enkazından saat 22.20 sıralarında bir kişinin cansız bedeni çıkarıldı.

Enkazdan cansız bedeli çıkarılan kişinin İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Şehir Bölge Planlama bölümü ikinci sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Seda Dinçer olduğu öğrenildi.

Rıza Bey Apartmanı'nda ikizlerin cansız bedeni çıkarıldı

İzmir'deki depremde Bayraklı ilçesinde yıkılan binalardan Rıza Bey Apartmanı'nda sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarında ikiz kardeşler Çınar ve Sayla Akgündüz'ün cansız bedenine ulaşıldı. Ekipler 16 yaşındaki ikiz kardeşlerin cenazelerini enkazdan çıkardı.

Apartmanın enkazında kalan bir kedi ise depremden 76 saat sonra ekipler tarafından canlı olarak kurtarılarak veteriner hekimlere teslim edildi.

Önceki saatlerde apartmanın enkazından 60 yaşındaki Arefe Yücel ve torunları 3 yaşındaki Diren, 4 yaşındaki Lena, 6 yaşındaki Vera ve 10 yaşındaki Feda’nın cansız bedenleri çıkarılmıştı.

92 kişi yaşamını yitirdi, 994 yaralı

AFAD'dan saat 19.30'da açıklamada depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 92'ye çıktığı belirtildi. Yaralanan 994 kişiden 847’sinin taburcu edildiği, 147 kişinin tedavisinin devam ettiği bildirildi.

Açıklamada artçı sarsıntıların sayısı 1323 olarak açıklandı, bunlardan 43'ünün büyüklüğünün 4'ün üzerinde olduğu kaydedildi.

AFAD halen 5 binada arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

TKP'li sağlık emekçilerinden sağlık taraması

Depremde çok sayıda binanın yıkıldığı Bayraklı ilçesinde TKP'li sağlıkçılar bu akşam çadır alanlarında sağlık taraması yaptı.

Çadırda kalan yurttaşlara temel gıda ve temizlik malzemelerinin dağıtımı yapıldı.

Can kaybı 91'e yükseldi

İzmir'de cuma günü meydana gelen depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 91'e yükseldi. AFAD, 155 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) saat 15.45'te yapılan açıklamada, depremde yaşamını 91 yurttaşın yaşamını yitirdiği belirtildi. Açıklamada "Yaralanan 994 vatandaşımızdan 839’u taburcu edilmiş olup, 155 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir" denildi.

AFAD'ın açıklamasında "İzmir’de arama ve kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 12’sinde çalışmalar tamamlanmış olup 5 binada çalışmalara devam edilmektedir" ifadesine yer verildi.

Açıklamada "30.10.2020 Cuma günü, saat 14.51’de Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 1286 artçı sarsıntı yaşanmıştır" denildi.

Sağlık Bakanı Koca: 10 kişi yoğun bakımda

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Can kaybımız, enkaz altından yeni çıkarılanlarla 91’e yükseldi. 155 kişi halen tedavi altında. 10 hastamız yoğun bakımda, 3’ünün durumu ağır. Şu ana kadar hastaneye kaldırılanlardan 8’i tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Tedavileri tamamlanıp, taburcu edilen kişi sayısı 839" açıklamasını yaptı.

Barış Sitesi'nde yıkım sürüyor

Depremde 3 blokun çöktüğü Barış Sitesi'ndeki yıkım devam ediyor. 

Yıkılan binalarla ilgili 9 gözaltı

İzmir'deki depremde yıkılan binalara ilişkin 9 kişiye gözaltı yapıldığı bildirildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimler şöyle:

  • Yağcıoğlu Apartmanı müteahhidi Ş.A ile fenni mesul O.A
  • Cumhuriyet Sitesi B ve C bloklarının fenni mesulü E.İ
  • Yılmaz Erbek Apartmanı'ndaki market sahibi R.Y, market yapı sahibi M.Y. ile Yılmaz Erbek Apartmanı fenni mesulü N.B
  • Emrah Apartmanı fenni mesulü T.A
  • Doğanlar Apartmanı müteahhidi Ç.D.
  • Rıza Bey Apartmanı müteahhidi H.H.Ö.

AFAD ön değerlendirme raporunu yayınladı

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı'nın 'AFAD Deprem' Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 30 Ekim'de Seferihisar açıklarında meydana gelen depreme ait ön değerlendirme raporuna yer verildi.

30 Ekim'de Türkiye saatiyle 14.51'de meydana gelen ve merkez üssü Ege Denizi'nin 17,26 kilometre Seferihisar açıkları olan depremin büyüklüğünün 6.6 olarak açıklandığı raporda depremin 16.54 kilometre derinde olduğu kaydedildi.

Raporda, "Deprem Sisam Adası'nı kuzeyden sınırlayan yaklaşık 30 kilometre uzunlukta BKB-DGD gidişli Sisam Fayı üzerinde meydana gelmiştir. Artçı deprem dağılımı ve odak mekanizması çözümü, bu bulguyu desteklemektedir" denildi.

Raporda, "Ana şoktan 2 Kasım 12.54'e kadar geçen zamanda, büyüklükleri 1.0 ile 5.1 arasında değişen 1230 artçı deprem kaydedilmiştir" denildi. Depremin belirgin süresinin ilk hesaplamalara göre 15,68 saniye olarak belirlendiği aktarıldı.

Çevre Bakanı Kurum: Arama kurtarma 6 binada sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İzmir'de açıklamalar yaptı. Kurum, "4'ü ağır 9 kişinin yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Arama kurtarma çalışmaları 6 binada devam ediyor. Acil, ağır hasarlı ve yıkık bina sayımız 58'e ulaştı. Az hasarlı 397 bina, orta hasarlı 66 binamız var. Konteyner kent kurulum sürecini başlattık. Bayraklı'da 46 bin 300 metrekarelik alana 1000 kişilik konteyner kent kuruyoruz" dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından gün içinde yapılan açıklamada, "Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında, büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 1120 artçı sarsıntı yaşanmıştır" denildi. 8 binada arama kurtarma çalışmasının yürütüldüğü belirtildi.

 1 Kasım 2020 günü yaşanan gelişmeler

Yılmaz Erbek apartmanında yıkım başladı

İlk 3 katının alt katındaki BİM markette kolonların kesilmesi nedeniyle çöktüğü iddia edilen 11 katlı Yılmaz Erbek apartmanında yıkım başladı.

Apartmanın enkazından dün BİM çalışanı Serhat Er'in cansız bedeni çıkarılmıştı. Enkazdan 5 kişi ise sağ kurtarıldı.

Ekipler binanın çökmemesi için günlerce 3 vinçle apartmana destek sağladı. DHA'nın haberine göre binada kimsenin bulunmadığı anlaşılınca saat 21.30'da yıkım için harekete geçildi. İlk olarak binaya sabitlenen vinçler geri çekildi. Güvenlik önlemlerinin ardından yıkım için çalışma başlatıldı.

Doğanlar Apartmanı enkazından 3 kişinin cansız bedeni çıkarıldı

İzmir depreminden 52 saat sonra Doğanlar Apartmanı enkazından cansız bedenleri çıkarılan 3 kişinin kimlikleri belirlendi.

Enkazda yaşamını yitirenlerin Mert Küçükyumuk, Eda Küçükyumuk ve çocukları Ateş Küçükyumuk olduğu tespit edildi. Doğanlar Apartmanı enkazında halen 2 ya da 3 kişinin bulunduğu düşünülüyor.

AFAD: Ölü sayısı 69'a yükseldi

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 69'a yükseldiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan bilgilere göre 69 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 949 vatandaşımızdan 729’u taburcu edilmiş olup, 220 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir" denildi. 

Bakan Kurum: Bize gelen başvuru yok

İzmir'de Rızabey Apartmanı enkazı önünde basına açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Doğanlar ve Rızabey apartmanlarıyla ilgili çürük raporlarına ilişkin kendilerine daha önce yapılan bir başvuru olmadığını söyledi. "Bu binalara ilişkin böyle bir başvuru sözkonusu değildir" diyen Kurum "Böyle bir başvuru olsaydı biz müdahil olurduk. Bu başvuru sonrasında binamıza, tapuya şerh koyardık ve riskli gördüğümüz binanın da acilen yıkımını sağlardık" diye konuştu. Bugünün bunları tartışmanın zamanı olmadığını savunan Kurum "Birlik beraberliğimizi sonuna kadar koruyalım. Bu işin siyaseti, polemiği olmaz" dedi.

Depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine bugün itibarıyla 10 bin lira yardım ödemesine başlandığını söyleyen Kurum, "Ev sahiplerine 13 bin lira, kiracılara da evlerinde oturamayacaklarsa 5 bin lira taşınma ve kira yardımı vereceğiz" dedi. Kurum "Yıkılmış veya yıkılacak binalara ilişkin, eşyasını alamayan vatandaşlarımıza 30 bin lira eşya yardımı yapılacak" diye konuştu.

Kurum: Ağır, acil ve yıkık sayısı 41

Bakan Kurum "Hasar tespit çalışmalarında an itibarıyla 2 bin 234 binada 28 bin 100 bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları yapıldı. Ağır, acil ve yıkık sayımız 41'e ulaştı ve 1041 bağımsız bölümden oluşuyor" dedi.

Karagül Apartmanı kontrollü olarak yıkıldı

Depremde bir kısmı yıkılan Bayraklı ilçesindeki Karagül Apartmanı bugün kontrollü olarak yıkıldı. Yıkım öncesi AFAD ve polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. Yıkımda binaya getirilen vince bağlı yıkım makası kullanıldı. Binadan geriye kalan molozlar yarın sabah yapılacak incelemenin ardından kaldırılacak.

Barış Sitesi'ndeki enkaza girildi

Barış Sitesi'nde sabahtan beri girilemeyen enkaza ekiplerin girdiği öğrenildi. Enkazda 3 kişinin bulunduğu düşünülüyor.

Rıza Bey Apartman'da çalışmalara ara verildi

Deprem sonrası yıkılan Rıza Bey Apartmanı enkazındaki arama kurtarma çalışmasına 18.05 sularında yanındaki binanın yıkılma tehlikesi nedeniyle ara verildi. Yapılan incelemelerin ardından, Rıza Bey Apartmanı enkazında, az sayıda ekiple arama kurtarma çalışması yürütülmesi kararlaştırıldı.

Bakan Koca: 104 insanın hayatı kurtarıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 8 binanın enkazında çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Koca, "8 binanın enkazında çalışmalar devam ediyor. AFAD, UMKE ve diğer görevli ekiplerimiz, şu ana kadar 104 insanın hayatını kurtardı. Henüz ulaşılamayan kişiler, belki de kurtarılması hâlâ mümkün hayatlar var. Arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Umudumuz hayattan yana" açıklamasında bulundu.

Yaşamını yitirenlerin sayısı 62'ye, yaralı sayısı 940'a yükseldi

Depremde 62 yurttaşın yaşamını yitirdiği, yaralı sayısının 940'a yükseldiği bildirildi.

Yaralılardan 702’sinin taburcu edildiğini açıklayan AFAD 228 yurttaşın tedavisinin devam ettiğini duyurdu.

İzmir’de halen 8 binada arama kurtarma çalışması yürütülüyor.

Büyüklüğü 4’ün üzerinde 43 artçı olmak üzere, toplam 947 artçı sarsıntı yaşandı.

İzmir Valisi'nden 'soygun' uyarısı

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmirlilerden hasar tespiti için evlerine yetkili ekipler dışında kimsenin girmesine izin vermemelerini istedi.

Yaşamını yitirenlerin sayısı 58'e, yaralı sayısı 896'ya çıktı

14.40 sularında AKP Samsun Kongresi'nde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’deki depremde yaşamını yitirenlerin 58’e yükseldiğini açıkladı.

İzmir'de büyüklüğü 4’ün üzerinde 40 artçı olmak üzere, toplam 922 artçı sarsıntı yaşandı.

İnşaat Mühendisleri Odası'nın hasar tespitine katılmasına engel

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, deprem sonrası İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi'nin hasar tespit çalışmalarına katılma talebini reddetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaşamını yitiren yurttaşların sayısını 55 olarak açıkladı.

Koca hastanelerde tedavi altına alınan yaralı sayısını 896, tedavi edilip tabucu edilenlerinse 682 olduğunu söyledi.

Saat 11.30 itibariyle toplam 214 kişinin hastanede olduğunu aktaran Koca 58 kişinin yoğun bakımda olduğunu, kaydetti. 

Doğanlar Apartmanı’nın enkazından 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

Depremde yıkılan 7 katlı Doğanlar Apartmanı’nın enkazında sürdürülen arama-kurtarma çalışmalarında ekipler, saat 09.30 sıralarında enkaz altından 3 kişinin cansız bedenini çıkardı.

Toplamda 6 yıkık, 7 acil yıkılacak bina var

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İzmir'deki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 51'e yükseldiğini bildirdi.

Oktay, "Toplam 1238 binada çalışmaları tamamlamış durumdayız. Bağımsız bölüm olarak baktığımız zaman bu binaların içinde toplam 23 bin 807 bağımsız dairemiz var. Buralarda 1238 binadan 26'sı acil yıkılacak, ağır hasarlıdır. Yine Bağımsız bölüm olarak baktığımız zaman da bu sayı 365'tir. İlçe bazında bilgi verecek olursak Bornova'da 4 ağır hasarlı, 1 orta hasarlı, 111 az hasarlı binamız var. Bayraklı'da 6 binamız yıkık durumda, 7 binamız acil yıkılacak durumda, 9 binamız ağır hasarlı, 3 bina orta hasarlı, 260 binamız da az hasarlı olarak tespit edilmiş durumda. Seferihisar'da herhangi bir ne yıkık ne hasarlı binamız yok. Toplamda şuanda 6 yıkık, 7 acil yıkılacak, 13 ağır hasarlı, 4 orta hasarlı, 371 az hasarlı binamız var" diye konuştu.

Kuşadası'nda deprem

AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.05'te Kuşadası Körfezi açıklarında 4.5 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Kuşadası Körfezi'nin 17,62 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.

896 yaralı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde can kaybının 50'ye yükseldiğini açıkladı. Bu sabah saat 07.00 itibariyle, depremin ardından 40'ının büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere, 812 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi.

Yaralanan 896 kişiden 667’si taburcu edildi. 229 kişinin tedavisi ise devam ediyor. 

31 EKİM 2020 günü yaşanan gelişmeler

İzmir'de AFAD'a göre 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası çok sayıda bina yıkıldı, can kaybı ve yaralılar var.

39 kişi yaşamını yitirdi, 885 yaralı

AFAD'ın 31 Ekim saat 22.15'teki duyurusuna göre depremin ardından yaşamını yitiren yurttaşların sayısı 39'a yükseldi. Yaralı sayısı da 885'e çıktı.

Erdoğan, "Enkazdan kurtarılan vatandaşlarımızın sayısı 103" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise "Depremde 3’ü ağır 8 kişi yoğun bakımda. Hastaneye 823 kişi başvurdu, Servislerde yatan hasta sayısı 243" dedi.

Erdoğan sorumluyu buldu: Vesayet rejimi 

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van'da partisinin İl Kongresi'nde açıklamalar yaptı.

İzmir'deki depremle ilgili konuşan Erdoğan, "26 vefatımız var, 885 yaralımız var, 15 yoğun bakımda olan hastamız var" dedi. 

Erdoğan, depremin sorumluluğunu da üzerinden attı, "Vesayetçi zihniyetin en çok ihmal etiği alanlardan biri de afetlere dayanıklı yapı inşasıdır" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın deprem bölgesinde incelemelerde bulunmak üzere İzmir'e gittiği belirtildi.

Kılıçdaroğlu: Kentsel dönüşüme ihtiyaç var

Deprem sonrası İzmir'e giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada açıklamalarda bulundu.

"İnşallah göçük altında kalanların tümü sağ kurtulurlar. Allah kimseye evlat acısı vermesin" diyen Kılıçdaroğlu, "Bunu atlatırız, bunu ifade etmek isterim. Ama bundan sonra benzer olaylarla karşılaştığımızda daha güçlü binalara ihtiyacımız var. Kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Bürokrasi de karşılaşılan engeller var. Bu engellerin süratle aşılmasına ihtiyaç var" ifadesini kullandı.

BİM kolonları kesti, bina yıkıldı

İzmir'de deprem sonrası yine ihmaller gündeme geliyor.

Deprem sonrası üç katı çöken binanın alt katında BİM marketin olduğu, markette kolonların kesilmesi nedeniyle binanın çöktüğü iddia ediliyor. 

soL'un olay yerinde görüştüğü mahalleliler, market tarafından birden fazla kolonun kesildiğini öne sürdü.

TKP'li Sağlıkçılar: Acımız, öfkemiz büyük

Depremde biri sağlıkçı, üçü sağlıkçı yakını 4 kişinin hayatını kaybetmesi sonrası TKP'li Sağlıkçılar'dan açıklama geldi.

Yapılan açıklamada, "Depremde Dr. Hüsnü Kırovalı'yı ve İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Seha Yüksel'in eşi ve 2 çocuğunu kaybettik. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Acımız, öfkemiz büyük. Başımız sağolsun. Depremde yakınlarını kaybedenlere sabır, yaralananlara şifa diliyoruz" denildi.

6 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, "İzmir depremine ilişkin sosyal medyadan provokatif paylaşımlarla ilgili 25 kişi hakkında işlem başlatıldığını, bu kapsamda 6 kişinin gözaltına alındığını" duyurdu.

30 EKİM 2020 (Deprem günü yaşanan gelişmeler)

İzmir merkezli depremin büyüklüğü 6,6-6,9

AFAD'ın deprem sonrası ilk açıklaması:

Büyüklük : 6.6 (Mw) Yer : Ege Denizi, 17.26 km. Seferihisar (Izmir) Tarih-Saat : 30.10.2020, 14:51:24 TSİ Enlem : 37.8881 N Boylam : 26.7770 E Derinlik : 16.54 km

Kandilli ise yaptığı açıklamada depremin 6,8 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Kandilli daha sonra depremin büyüklüğünü 6,9 olarak güncelledi.

AFAD'dan açıklama

AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre 1’i boğulma sonucunda olmak üzere toplam 25 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 831 vatandaşımız yaralanmıştır" denildi.

İzmir’de arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 9’unda çalışmaların tamamlandığı kalan 8 binada çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Açıklamada "Deprem sonrasında, 35’inin büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere, toplam 489 artçı sarsıntı yaşanmıştır" ifadesine yer verildi.

Açıklamada "Acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla bölgeye 960 çadır, 4500 battaniye, 3672 yatak, 3000 yastık ve 3000 çarşaf seti sevk edilmiştir. Türk Kızılay tarafından 79 personel, 70 gönüllü, 17 araç, 28.593 ikram malzemesi ve 56.300 kişi/öğün hizmet verebilecek 5 mobil mutfak ve 5 sahra tipi mutfak bölgeye gönderilmiştir; 17.000 kişiye çorba dağıtımı yapılmaktadır" denildi.

AFAD ayrıca "Bölgede yürütülen çalışmalarda kullanılmak üzere AFAD Başkanlığı tarafından 3 milyon TL; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 5 milyon TL acil yardım ödeneği gönderilmiştir" bilgisini de verdi.

Soyer: 180 kişi enkaz altında

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer gece 02.20 sıralarında CNNTürk'te yaptığı açıklamada Bayraklı ilçesinde yıkılan binalarda 180 kişinin enkaz altında olduğunun düşünüldüğünü söyledi.

Erdoğan: Yaralı sayımız 438

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da düzenlenen Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada,  İzmir'deki depremde 438 yurttaşın yaralı olduğunu açıkladı.

Erdoğan "Son olarak buraya gelirken vefat sayımız 12 idi. Yaralı sayımız 438 idi. Bunlar içerisinde 5 vatandaşımız ameliyatta. 8 vatandaşımız yoğun bakımdaydı. Kurtarma çalışmalarının bir an önce sonuçlanması için tüm imkanları seferber ettik" diye konuştu.

Ege Üniversitesi'nde kan ihtiyacı sürüyor

Ege Üniversitesi Kan Merkezi'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Acil servisimizde, ihtiyaç halinde kullanılmak üzere önlem amaçlı kan ihtiyacı bulunmaktadır. Kan vermek isteyen vatandaşlarımızın Ege Üniversitesi Kan Merkezine müracaat etmeleri rica olunur" denildi.

soL'un akşam saatlerinde edindiği bilgiye göre Ege Üniversitesi Kan Merkezi'nde her gruptan kan ihtiyacı sürüyor.

İzmir'e girişler durduruldu

Valilik kararı doğrultusunda İzmir'e girişler bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı.

Sağlık Bakanı'ndan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İzmir’deki depremde ne yazık ki 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 120 vatandaşımız depremden etkilendi. 38 ambulansımız, 35 UMKE ekibimiz ve 2 ambulans helikopterimiz olay yerinde. Tüm desteğimizle İzmir halkının yanındayız. Başımız sağ olsun" dedi.

Vali Köşger: 4 bina tamamen yıkıldı

İzmir Valisi, enkazdan 70 kişinin sağ olarak çıkarıldığını duyurdu, "Seferihisar'da kısmi bir tsunami oldu, 1 vatandaşımızın yaralandığı bilgisi var" dedi.

Vali Köşger, "Şu ana kadar tespitlerimiz 4 binanın tam olarak yıkılmış olduğu. 10'un üzerinde de yan yatmış bina var. Çok hasarlı binalar da var" dedi.

Yıkılan binalar var

Depremin ardından Bornova'da bir binanın yıkıldığı haberi geldi. İzmir'in Bayraklı ilçesinde deprem nedeniyle çöken binada arama kurtarma çalışması başlatıldı.

NTV'ye açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gökçe ise, "Buca ve Bayraklı'da bazı binaların yıkıldığı ihbarını aldık" dedi.

Soylu'dan açıklama: 6 bina yıkıldı

İçişleri Bakanı Soylu: "Şu ana kadar İzmir Bornova ve Bayraklı’da 6 binanın yıkıldığı ihbarı geldi."

Çok sayıda ilde hissedildi

Deprem İzmir’in yanı sıra Aydın, Muğla, Manisa, Denizli, Çanakkale, Bursa, İstanbul, Uşak, Kütahya, Bursa, Yalova, Tekirdağ ve Edirne’de de hissedildi

İmamoğlu'ndan açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da depreme ilişkin yaptığı açıklamada, "Ege ve Marmara Bölgelerinde hissedilen depremde hiçbir vatandaşımızın zarar görmemiş olmasını temenni ediyor, etkilenen yerlerdeki vatandaşlarımızla geçmiş olsun dileklerimi paylaşıyorum" dedi.

AFAD: Binalara girmeyin

AFAD'dan yapılan açıklamada, bölgedeki hasarlı evlere kesinlikle girilmemesi istendi.

Erdoğan'dan açıklama

İzmir’de meydana gelen #deprem'den etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. 

Devletimizin tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik.

Tunç Soyer: 20'ye yakın bina yıkıldığı ihbarı aldık

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 20'ye yakın binada yıkım ihbarı aldıklarını söyledi.

Bakan: Enkaz altında kalanlar var

Çevre Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki depremde enkaz altında kalan yurttaşların olduğunu söyledi. Kurum, "5 binanın yıkıldığı bilgisini aldık. Enkaz altında vatandaşlarımız var. Valiliğimiz bünyesinde Afet Koordinasyon Merkezi kuruldu. İçişleri Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın bütün birimleri İzmir ve ilçelerine yönlendirildi" dedi.

Enkaz altında kalan yurttaşları kurtarmak için çalışmalar başlatıldı.

Çalışmaların ardından yıkılan bir binanın enkazından genç bir kadın sağ olarak çıkarıldı.

Bir binanın yıkılma anı görüntüleri

Bayraklı'da hasar var

Depremin en çok etkilediği yer Bayraklı oldu. Bayraklı'da çok sayıda bina hasar görürken, yurttaşlar sokaklara dökülmüş durumda.

'Balıkçılara ulaşamıyoruz'

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, depremin ardından yaptığı açıklamada, "Aldığım ilk haberlere göre açıkta olan balıkçılar varmış, onlardan haber alamıyoruz. Sayıları bilmiyoruz. Sahil bölgelerini su bastı denizden. Akşam bir kriz masası oluşturulacak ne olduğu belli olacak. Deniz taştı, küçük çaplı bir tsunami muhtemelen. Büyük bir ihtimalle can kaybı var, Kaleiçi'ndeki evler tek katlı ve onları su bastı" diye konuştu.

AFAD'dan uyarı

AFAD, İzmir'deki deprem sonrası uyardı: İletişim için internet tabanlı haberleşme uygulamaları ve SMS'i tercih edin.

AFAD açıklamasında, "Depremden etkilenen tüm illerde alan tarama çalışmaları devam ediyor. TSK tarafından havadan tarama çalışmaları yürütülüyor.  İzmir, Muğla ve Aydın'da 115 sahada enerji ve 10 sahada servis kesintisi bulunmakta olup kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır. Hasarlı yapılara girilmemeli, yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Doğalgaz ve su vanaları, elektrik şalterleri kapatılmalıdır" bilgisi de paylaşıldı.

Artçı depremler sürüyor

İzmir'de 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Bölgede 3,9 ile 4,8 büyüklüğü arasında 6 artçı deprem daha yaşandı.

Tabip Odası Genel Sekreteri'nin ailesi enkaz altında

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel'in eşi ve iki çocuğu depremde yıkılan bir binada enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi.

Türk Tabipleri Birliği'nden yapılan açıklamada "İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel'in değerli eşi ve iki çocuğunu yitirdiğimizi üzüntü ile öğrendik. Acımız tarifsiz. Hepimizin başı sağolsun. Depremde yakınlarını kaybeden acılı ailelere başsağlığı ve sabır, yaralananlara iyilik diliyoruz. Kalbimiz İzmir'le" denildi.