Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Hatay'da konteyner boşaltma süreci yeniden gündemde: 'Depremzedeler sadece depremde ölünce mi hatırlanıyor?'

6 Şubat depremlerinin ardından Hatay'ın Defne ilçesinde konteyner kentlere yerleşen depremzedeler, kendilerine zaman tanınmadan gelen tahliye talimatlarıyla sokağa terk edilme korkusu yaşıyor. Hak sahibi olamayanlar ve evini bekleyenler çaresiz.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

Özkan Öztaş

Yayın Tarihi: 10.08.2026 , 12:11

Depremzedelerin 6 Şubat'tan bu yana gündeminde olan başlıklardan biri konteyner kentler. Yaşadıkları koşullar ve çektikleri zahmetlere dair onlarca haber yapıldı, defalarca gündem oldu. Konteyner kentlerle başlayan sorunlar, uzunca bir süredir devam eden tahliye gündemiyle yeni bir boyuta ulaştı. 

Konteynerlerin kimi zaman Gazze'ye gönderileceği ifade edildi, kimi zaman şantiyelere. Ama kimse "çıkın" diyen yetkililerin "Peki ama nereye?" sorusuna sağlıklı bir yanıt vermediğini belirtiyor.

Hatay'ın Defne ilçesindeki Çekmece Mahallesi'nde bulunan 23 Temmuz Geçici Konaklama Merkezi'ndeki depremzedeler, birkaç gündür tekrar kapılarına dayanan tahliye talimatıyla uğraşıyor. Kaldıkları konteyner kentlerden acilen çıkarılacaklarını öğrenen depremzedeler ise çıkmaları için gerekli zaman zarfının kendilerine tanınmamasından dert yanıyor.

"Bir depremzede sadece öldüğü zaman mı değer görüyor?" diye soran depremzedeler, "Ne bu tartışmalar, hepimiz depremzedeyiz burada. Yok hak sahibiymiş, yok kiracıymış, ne bu ayrımlar? Mağduruz burada ve devlet mağdur olana yardımcı olmalı" diyor.

Bugüne kadar toplanan paralarla pek çok şeyin yapılabileceğini ifade eden depremzedeler, ayrıca ev sahibi olmak için yıkılan evleri yerine verilecek evler için borçlandırıldıklarının da altını çiziyor.

'Kiraya çıkacak gücüm yoksa ne yapayım sokakta mı kalayım?'

Depremzedeler aynı zamanda konteyner kentlerde yaşamanın zorluklarına dikkat çekiyor.

"Mecbur olmasak kalır mıyız burada? İnsanlar burada kalanlara bedavacı diyor, başka şeyler diyor. Ne alakası var, biz mecburuz. Gidecek yer bulmak istiyoruz. Yapılan evlerin çoğu şehrin çok uzağında. Henüz altyapısı yok. Arabası olmayanların ihtiyaçlarını tam manasıyla gideremediği yerler buralar" diyen depremzedeleri henüz şartların normalleşmediğine dikkat çekiyor.

Kira verecek gücü olmayanların ne yapacağını soran depremzedeler, yaşadıkları soruna dair çözüm arıyor.

"Burada iş yok, çalışamıyoruz. Hastam var, çıkmak için zamana ihtiyacım var. Şimdi kapının önüne koyarlarsa nereye gideceğiz?" diyen depremzedeler, hem yaşadıkları soruna çare hem de o çareyi bulmak için birkaç ay zamana ihtiyaç duyuyor.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

21 metrekarelik yaşamlara mecbur bırakılıyor depremzedeler

Konuya dair açıklama yapan Defne Halk Temsilcileri Meclisinden Hizam Hasırcı, özellikle sosyal medyada yer alan "Ücretsiz kalmak için oradalar" ya da "Bedavadan kalıyorlar" gibi yorumların gerçeği yansıtmadığını, üstelik acımasızca ve insafsızca olduğunu ifade etti.

Hasırcı, 21 metrekarelik bir yaşama kimsenin razı olmadığını ve depremzedelerin buna mecbur kaldığını ifade etti:

"Bugün buradaki insanların ne kadar çaresiz olduğunu şuradan görebiliriz. 21 metrekarelik yerlerde biraz daha kalmayı talep ediyorlar. Bunun adı çaresizliktir. Buradaki çaresizlik görülmeli ve yetkililer bunu çözmeli. İtibar itibar diyenler, itibarın vatandaşa sahip çıkmaktan geçtiğini bilmeli."

İki ay için nasıl kiraya çıkayım?

Depremzedelerden bir diğeri de kendisine ev çıktığını ancak iki ay sonra evinin teslim edileceğini, şimdi konteynerlerden çıkarılırsa iki ay için nereye gideceklerini soruyor.

"Bir tek emekli aylığı ile geçiniyorum. Hadi çıktık diyelim, bu zor şartlarda bu emekli aylığı ile ev almaya çalışıyoruz. Ama her yerden kısıtlanıyoruz. Ben buradan çıksam kiralık ev tutacağım, 2 aylığına kira mı ödeyeceğim, kredi mi ödeyeceğim, ne yapacağım? Aldığım para 23 bin lira."

Konteynerlerden çıkarıldıkları takdirde sokakta kalmak zorunda kalacaklarını ifade eden depremzedeler kalacak yer istiyor. Önemli bir çoğunluğunun yasal nedenlerle deprem konutu yok, hak sahibi değiller. Hak sahibi olanların ise yine önemli bir çoğunluğuna henüz anahtar teslimi yapılmadı.

Belirsizlik içindeki süreci bekleyen depremzedeler yetkililerden sürece dair bir yanıt bekliyor.


soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.