Enflasyon yüzde 70'e dayanırken ekonomi yönetimi ve patronların işbirliğiyle asgari ücrete bu yıl ikinci bir zam yapılmadı. Çalışanların yarısını oluşturan asgari ücretliler, 17 bin 2 liralık gelirleriyle henüz Nisan ayında açlık sınırının altında kaldı.
Halk "Şimşek Programı"yla planlı bir şekilde yoksullaştırılırken, iktidar emekçilere "yok" dediği kaynağı patronlara akıtıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Mayıs ayında toplamı 80 milyar lira tutarındaki 981 proje için yatırım teşvik belgesi düzenlendi.
Yatırım teşvik belgesi düzenlenen şirketler, vergi bağışıklıkları ile indirimlerinden yararlandırılıyor; enerji giderleri, işçi ücretleri ile SGK primleri gibi yükümlülükleri ile alacakları kredilerin faizlerinin bir bölümü 10 yıla uzayan sürelerce devletçe üstleniliyor.
Teşvikler içinde enerji sektörünün ağırlığı artmaya devam ediyor. 80 milyar liralık sabit yatırım tutarının 13 milyar lirası enerji, 10 milyar lirası hizmetler, 53 milyar lirası imalat, 2 milyar lirası madencilik ve 1,8 milyar lirası tarım sektörlerine gitti.
Böylece yılın başından bu yana dağıtılan yatırım teşvik belgesi sayısı 4 bin 863 oldu. Ocak-Mayıs döneminde desteklenen proje büyüklüğü 375 milyar liraya ulaştı.
2012 yılından bugüneyse toplamı 10,3 trilyon olan 90 bin 845 proje için teşvik belgesi düzenlendi.
Patronlar gizli tutuluyor
"Teşvik" adı altında birçok imtiyazdan faydalanan şirketlerin isimleri ve sağlanan imkanlar 9 aydır paylaşılmıyor.
Ağustos 2023'e dek paylaşılan listelerde yatırım miktarları ve türlerine yer veriliyordu. Sonraki dört ay için açıklanan listede bu ayrıntılara yer verilmedi. 2024'ün başından bu yana ise liste dahi paylaşılmıyor. Hangi şirkete, hangi kalemlerde, ne kadar teşvik sağlandığı bilinmiyor.
Daha önce "öngörülen destek unsurları" adı altında, şirketlere verilen gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi, vergi indirimi gibi kalemler paylaşılıyordu.