Breadcrumb
Gazze'de 10. gün: 'Hastanelerde yakıt stoğu 24 saat içinde tükenebilir'
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 16.10.2023 , 07:09 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Gazze’de silahlı milislerin İsrail’e karşı başlattığı “El Aksa Tufanı” operasyonu onuncu güne girdi.
İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam etti.
Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 2 bin 750 oldu kişinin öldüğünü, 9 bin 600 kişinin yaralandığını duyurdu. İsrail basını ise 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 kişinin yaralandığı aktardı.
İsrail'in saldırılarında ayrıca Gazze'de 9, Lübnan'da da 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.
Gazze'de morglar doldu, dondurma kamyonları morg olarak kullanılıyor; toplu mezarlar açılıyor
Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine yaklaşırken bölgedeki morglarda yer kalmaması nedeniyle fabrikalardan dondurma kamyonları getirildi. Morg ve mezarlıklarda yer kalmayan Gazze Şeridi’nde toplu mezarlar açılıyor. Bölgedeki morglarda yer kalmadığı için dondurma kamyonları morg olarak kullanılmaya başladı. Filistinliler, ölülerini gömmek için toplu mezarlar açıyor.
Filistin Yönetimi'nin resmi haber ajansı WAFA, Gazze’de toplu mezarlara defin yapıldığını açıkladı. Habere göre; Gazze Şeridi’ndeki mezarlıklarda yer kalmadı. Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde yer kalmadığı için fabrikalardan dondurma kamyonları getirildi. Kamyonlar, morg olarak kullanılıyor.
Uluslararası Af Örgütü: Gazze'de gidilecek güvenli yer yok
Uluslararası Af Örgütü, Gazze'nin kuzeyini terk etmek isteyenlerden oluşan konvoya yönelik "güvenli rota"da gerçekleşen saldırıyla ilişkin, "Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar" açıklaması yaptı.
İsrail, Lübnan'ın güneyini SİHA ve helikopterlerle vurdu
İsrail'in, Lübnan'ın güneyindeki hedefleri silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve helikopterlerle vurduğu bildirildi. Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, Keferkila beldesinin batısında yer alan El-Avida Tepesi, İsrail'e ait SİHA ile bombalandı.
Saldırıda can kaybı yaşanmadı. Güneydeki Cebel Balat bölgesi ile "Batı Şeridi" de İsrail helikopterleri tarafından hedef alındı.
ABD'nin ikinci uçak gemisi Doğu Akdeniz'e hareket ediyor
ABD'li yetkililer ABC News'e verdiği demeçte, USS Eisenhower'ın, USS Gerald R Ford uçak gemisi grubuna katılmak üzere Doğu Akdeniz'e hareket edeceğini söyledi:
“Bu duruş artışları, yalnızca ABD'nin İsrail'in savunmasına verdiği desteği ifade etmekle kalmayıp, gerçekte kesin bir gösteri olarak hizmet etmeyi ve İran'a, Lübnan Hizbullah'ına ve İsrail'i istismar etmeyi düşünebilecek bölgedeki diğer tüm vekillere karşı caydırıcı bir sinyal olarak hizmet etmeyi amaçlıyordu. Mevcut durum çatışmayı tırmandırıyor. Düşmanların iki kez düşünmesi gerekiyor."
İsrail ordusu: Gazze'de 600 bin Filistinli kuzeyden güneye geçti
İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas'la yaşanan savaş sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi.
Times of Israel'in haberine göre Hagari, Hamas'ın engelleme çabalarına rağmen 600 bin Filistinlinin Gazze'den güneye tahliye edildiğini kaydetti.
İsrail, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, İsrail-Hamas savaşına dair açıklamalarının ardından İsrail'in Kolombiya'ya güvenlik malzemeleri ihracatını durdurma kararını, "İsrail ile dış ilişkileri askıya almamız gerekiyorsa alırız" diyerek karşıladı. Kararını duyuran Petro, İsrail Ordusu ve hükümeti için de, "Soykırımı desteklemiyoruz. Auschwitz ve Gazze'deki kıyım için ağlayacaklar" ifadelerini kullandı.
Biden: İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi büyük hata olur
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük hata olacağını belirtti. Biden, CBS News kanalının "60 Minutes" programına konuk oldu. İsrail'in Gazze'de "savaş kurallarına" uyacağına inandığını vurgulayan Biden, böylelikle masum Gazze halkının gıda, su ve ilaçlara erişimi olacağını dile getirdi.
AA'da yer alan habere göre Biden, "Şu noktada İsrail'in Gazze'yi işgalini destekler misiniz?" sorusuna, "Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre, Gazze'de olanlar aşırılıkçı Hamas'la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi hata olur. Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Hamas'ın tamamen yok edilmesi gerektiğini ancak Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini belirten Biden, "Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD'nin politikası haline gelmiştir. İsrail'in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır." diye konuştu.
İsrail ordusu, gece boyunca Gazze'yi bombalamayı sürdürdü
İsrail ordusunun, gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam ettiği bildirildi.
Gazze'deki görgü tanıklarının ifadelerine göre, bombardımana maruz kalan bölgelere giden acil yardım ve kurtarma ekipleri, Cela Caddesi'nde İsrail uçaklarının hedefi oldu.
İsrail uçakları tarafından saldırıya uğrayan sivil savunma ve acil servis ekiplerinden ölenler ve yaralananlar oldu.
AA muhabirine bilgi veren hastane kaynakları, Gazze'de Han Yunus kentinin Kızan bölgesinde İsrail bombardımanına maruz kalan bir kadının hayatını kaybettiğini ve 6 çocuğun yaralandığını aktardı.
Ayrıca, görgü tanıkları, İsrail ordusunun, Gazze'nin doğusunu, Şucaiyye ve Zeytun mahallelerini, kentin kuzeyini yoğun bombardıman altında tuttuğunu söyledi.
BM: Hastanelerin yakıtı 24 saat içinde tükenecek
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.
OCHA ofisinden Gazze'deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi. Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, raporda, Gazze'de benzeri görülmemiş "insanlık dışı" durumun ciddiyeti ve temel tedariklerin tükenmesi konusunda uyardı.
İnsani sebepler için ateşkes çağrısında bulunan Hastings, "Mesele insanlığımızı kaybetmeyle ilişkili. Uluslararası toplum bu durumun devamına izin verirse, bu tanık olduğumuz şey en basit haliyle gayri insanidir" dedi.
Reuters’ın ateşkes haberine İsrail ve Hamas’tan yalanlama
Reuters haber ajansına konuşan iki Mısırlı güvenlik görevlisi, ABD, İsrail ve Mısır arasında Gazze’nin güneyinde bir ateşkes için anlaşmaya varıldığını öne sürdü. Bu anlaşmaya göre Gazze ve Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın kısa süreliğine de olsa açılacağı iddia edildi.
Ancak İsrail Başbakanlık ofisi bu iddiayı yalanlarken, Hamas da böyle bir ateşkesten haberlerinin olmadığını aktardı.
Reuters haberinde de İsrail ordusu ve İsrail’deki ABD Büyükelçiliği’nin konuyla ilgili bir açıklama yapmadığı kaydedildi.
Pazar günü Mısırlı yetkililerle konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’ye yardım gönderilmesi için Mısır sınır kapısının açılabileceğini söylemişti; ancak zamanlama ve detay vermemişti. ABD medyasında da sınır kapısının kısa bir süre içinde açılabileceği kaleme alındı.
BM: Gazze'de artık insani yardım sağlayamıyoruz
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, "Gazze'de artık insani yardım sağlayamadıklarını" bildirdi.
Lazzarini, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in, 8 Ekim'de Gazze'ye yönelik su, elektrik, gıda ve diğer temel hizmetleri kesme kararının ardından yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Gazze'de su, elektrik ve yakıt olmadığını söyleyen Lazzarini, "UNRWA meslektaşlarım artık Gazze'deki kişilere insani yardım sağlayamıyor" dedi.
Lazzarini, "Okullarımıza ve diğer UNRWA tesislerine sığınmak isteyen insanların sayısı çok fazla ve artık bunlarla başa çıkabilecek kapasitemiz yok" diye konuştu. Genel Komiser Lazzarini, yakında bölgede yiyecek ve ilaç da kalmayacağını düşündüğünü söyledi.
Savaştan önce de Gazze'nin 16 yıldır abluka altında olduğunu ve nüfusun yüzde 60'tan fazlasının uluslararası gıda yardımına muhtaç olduğunu vurgulayan Lazzarini, "Gazze boğuluyor ve dünya insanlığını kaybetmiş gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
Lazzarini, "Gazze'ye şimdi malzeme tedarik edilmezse UNRWA ve yardım çalışanları insani yardım operasyonlarına devam edemeyecek" diyerek tüm taraflara insani yardım koridorunun açılması çağrısında bulundu.
Hakan Fidan, Lavrov ile görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail-Filistin çatışmasının konuşulduğu belirtildi.
Türkiye'den Gazze'ye gönderilen insani yardımların ulaştığı Mısır'a üç gün önce giden Hakan Fidan, burada da temaslarda bulunmuştu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatmasının her şeyi daha kötüye götüreceğini söylemiş ve 'iki devletli çözüm' çağrısı yapmıştı.
Biden, İsrail ziyareti planlıyor
Al Jazeera'nin ABD yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ABD Başkanı Biden, önümüzdeki günlerde İsrail'e bir ziyaret gerçekleştirmeyi düşünüyor ancak İsrail ordusu kuşatma altındaki Gazze'ye her gün bombardıman düzenlediği için henüz kesinleşmiş bir seyahat planı duyurulmadı.
Al Jazeera, Biden'ın olası ziyaretinin İran tarafından "provokatif" bir hareket olarak görülebileceğini; öte yandan Arap ülkeleri tarafından da "duyarsızlık" olarak nitelendirilebileceğini yazdı.
Hamas'tan su yalanlaması
Hamas, İsrail'in Gazze'ye su akışının tekrar açılmasına izin verdiği iddiasını yalanladı. Sözcü, Reuters'a yaptığı açıklamada, "İnsanlar sağlıksız su içiyor, bu da çok ciddi bir sağlık krizi tehdidi yaratıyor" dedi.
İran'dan 'çatışmaya müdahil olunacak' iddialarına yalanlama
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ülkesinin İsrail-Filistin çatışmasına müdahale edeceğine yönelik iddiaları reddetti.
Tesnim Haber Ajansına göre, Kenani, haftalık basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.
ABD medyasında yer alan "Saldırıların devam etmesi durumunda İran müdahale edecek" iddialarına yönelik soru üzerine Kenani, "Biz bu tür açıklamaları (iddiaları) önemsemiyoruz. Gerçek şu ki, Filistin direniş güçlerinin, siyonistlerin süregelen insanlık suçlarına verdikleri karşılıktır. Bu tür uydurma projeler, ABD'nin sorgulamaksızın Gazze halkına saldıran siyonistlere verdiği desteği dünya kamuoyuna izah etme çabasından ibarettir" dedi.
Mısır: İsrail, insani yardımların Gazze Şeridi’ne geçişini kolaylaştırmıyor
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, insani yardımların Refah Sınır Kapısı'nda beklediğini ancak İsrail'in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını söyledi.
Şukri, başkent Kahire’de Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ülkesinin, Filistin meselesinin tasfiye edilmesine yönelik her türlü girişimi reddettiğini söyleyen Şukri, “Mısır'ın Gazze Şeridi'ndeki gerilimi kontrol altına alma çabaları sürüyor” dedi.
Mısırlı Bakan, Gazze Şeridi’ne yardımların ulaştırılmasına yönelik çabaların devam ettiğini ve yardımların bölgeye intikali için hazır bekletildiğini ifade etti. Şukri insani yardımların Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nda beklediğini ancak İsrail'in Gazze tarafına geçişi kolaylaştırmadığını belirtti.
Çin'den BM Güvenlik Konseyi'ne 'Filistin konusunda acil adım atma' çağrısı
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Pekin'i ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) İsrail ile Filistin arasında şiddetlenen çatışma konusunda acil adım atması gerektiğini vurguladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bakan Vang, en önemli önceliğin İsrail-Filistin çatışmasına son verilmesi, tarafların müzakere masasına dönmesi, acil insani yardım kanallarının oluşturulması ve daha büyük bir insani felaketin önlenmesi olduğunu belirtti.
İki devletli çözümün en kısa sürede sağlanması gerektiğine işaret eden Vang, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acil adım atması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Vang, büyük güçleri daha aktif rol oynamaya çağırarak, Filistin halkının meşru haklarının iadesine yönelik geniş bir uzlaşma için takvim ve yol haritasının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Fransa Savunma Bakanı Lecornu, İsrail'e istihbarat desteği sunduklarını belirtti
Lecornu, iki ülke arasındaki geleneksel ortaklık kapsamında İsrail'e istihbarat desteğinde bulunduklarını bildirdi. Lecornu, Le Progres gazetesine verdiği demeçte, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
"Fransa, İsrail'e askeri destek sağlıyor mu?" sorusu üzerine Lecornu, "ülkesinin İsrail'e ekseriyetle istihbarat desteği sunduğunu" ifade etti.
Tel Aviv yönetimine bu istihbaratı, iki ülke arasındaki geleneksel ortaklık çerçevesinde sağladıklarını kaydeden Lecornu, terörle mücadele konusunda uzun bir deneyimlerinin bulunduğunu belirtti.
İsrail'den Gazze'deki Nusayrat Mülteci Kampı'na hava saldırısı
İsrail, Gazze'de yoğun nüfusa sahip Nusayrat Mülteci Kampı'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor.
Görgü tanıkları da İsrail saldırısının, bitişik evlerin bulunduğu bölgede geniş çaplı bir yıkıma neden olduğunu ifade etti.
BBC, Filistin yanlılarını 'Hamas destekçileri' olarak sunduğu için özür diledi
BBC, İngiltere'de çeşitli kentlerde düzenlenen Filistin'e destek eylemlerine katılan kişileri "Hamas destekçisi" olarak nitelendirmişti.
BBC'nin bugünkü haber bülteninde, konuya ilişkin açıklamada bulunan spiker, "Başlamadan önce, daha evvel BBC’de haftasonu düzenlenen kimi Filistin yanlısı gösterileri haberleştirmiş, İngiltere genelindeki bazı eylemlerde insanların Hamas’ı desteklediğini söylemiştik. Burada yanlış bir ifade kullandığımızı ve Filistin yanlısı eylemleri çarpıtarak haberleştirdiğimizi kabul ediyoruz" ifadelerini kullandı.
İsrail'den Lübnan'a topçu atışı
İsrail ordusu, Lübnan sınırında askerlerine ateş açıldığını ve buna karşılık saldırının yapıldığı bölgeye topçu atışı gerçekleştirdiğini bildirdi. Saldırıda ölen veya yaralanan asker olmadığı ifade edilirken, ateş açılan kaynağın topçu atışıyla vurulduğu aktarıldı.
Öte yandan, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, Lübnan sınırına da yığınak yapmaya devam ediyor. İsrail ordusu, Lübnan sınırı çevresine çok sayıda tank ve obüs sevk etti.
Lübnan Hizbullahı, yaptığı yazılı açıklamada, "savaşçılarının 5 noktayı doğrudan ve uygun silahlarla hedef aldığını" aktararak, İsrail tarafında yaralılar olduğunu iddia etti.
Netanyahu: Hamas Nazizmin yeni bir versiyonu
Meclisin yeni dönem açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran ve Lübnan Hizbullahı'na seslenerek, "İran ve Hizbullah'ı uyarıyoruz, irademizi sınamayın. Bedeli çok daha ağır olur" ifadelerini kullandı.
"Hamas, İran ve Hizbullah'tan oluşan şeytani eksenin bir parçasıdır. Amaçları Orta Doğu'yu bir kaos uçurumuna sürüklemektir" diyen Netanyahu, "Artık dünyadaki pek çok kişi İsrail'in kiminle karşı karşıya olduğunu anlıyor. Hamas'ın Nazizmin yeni bir versiyonunu temsil ettiğini anlıyorlar. Dünya Nazileri ve IŞİD'i yenmek için nasıl birleştiyse, Hamas'ı yenmek için de birleşmelidir" dedi.
BM: Refah Sınır Kapısı'nın açılmasına büyük ihtiyaç var
Birleşmiş Milletler (BM), Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın açılmasıyla ilgili, "Henüz bir gelişme kaydedilmedi. Hayat kurtarıcı yardımların Refah Sınır Kapısı'ndan geçişine gecikme olmadan izin verilmesi büyük önem taşıyor" dedi.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Refah Sınır Kapısı'nın açılması için farklı platformlarda görüşmelerin yürütüldüğünü, herkesin durumun ciddiyetinin farkında olduğunu ifade etti.
Kolombiya Dışişleri Bakanından İsrail Büyükelçisine ülkeyi terk etme çağrısı
Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, İsrail'in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan'a yönelik "İsrail'in Kolombiya'daki büyükelçisinin Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya yönelik ahmakça kibrini evrensel diplomasi, tarihi bir kilometre taşı olarak kaydedecektir" ifadelerini kullandı ve "özür dileyerek ülkeyi terk etmesi" için çağrıda bulundu.
İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli çocukların fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşan Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, "Filistinli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, İsrailli çocukların huzur içinde uyumasıdır. İsrailli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, Filistinli çocukların huzur içinde uyumasıdır." ifadesini kullanmıştı.
İsrail'in Bogota Büyükelçisi Dagan, İsrail-Filistin çatışmasından bu yana Petro'nun paylaşımlarına kendi sosyal medya hesabından alıntı yaparak karşılık veriyor.
İsrail Refah Sınır Kapısı'nı bombaladı
İsrail, "tam abluka" emri vererek elektrik ve su hizmetlerini kestiği Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını bombaladı.
Mısır Merkezli "Kahire el-İhbariyye" televizyon kanalı, İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nı bombaladığı ana dair görüntüler yayımladı.
Bombalamanın ardından bölgeden dumanlar yükselirken, görüntülerde Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır’a girmek için bekleyen onlarca Filistinlinin yaşadığı korku dolu anlar da yer aldı.
Haberde, ölü ve yaralı bilgisi verilmezken, saldırıya ilişkin resmi makamlar da henüz açıklama yapmadı.
Ölen İsrail askerlerinin sayısı 299'a yükseldi
İsrail ordusu, çatışmalarda ölen aralarında subayların da olduğu 8 askerinin daha ismini paylaştı.
Ordunun resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana ölen İsrail askerlerinin sayısının 299'a yükseldiği kaydedildi.
Dışişleri Bakanı Fidan ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Filistin'deki son gelişmeler hakkında telefonda konuştu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada; görüşmede, Filistin'deki son gelişmelerin ve sivillerin serbest bırakılması imkanlarının ele alındığı kaydedildi.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından 'salgın hastalık' uyarısı
Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana bombaladığı Gazze'de salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyduklarını bildirdi.
Sağlık Bakanlığına bağlı Salgın Hastalıklarla Mücadele Müdürü Rami el-Abadile, yaptığı yazılı açıklamada, "Elektriklerin kesik olması sebebiyle kuyulardan elde edilen sular kirli olarak dağıtılıyor. Bir haftadan beri suların kirli olarak kullanılması nedeniyle barınma merkezlerindeki çocuklarda ishal vakaları artmaya başladı" denildi.
İsrail'in bölgeye düzenlediği saldırıların beraberinde getirdiği zorunlu göç dalgası nedeniyle Gazzelilerin kişisel temizliklerini yapamadığını ve buna bağlı olarak da çeşitli cilt hastalıklarının görüldüğünü aktaran Abadile, Gazze Şeridi'nde günlük ortalama 2 bin tonu aşan çöplerin de birikmeye devam ettiğine dikkati çekti.
Abadile, çöplerin toplanamaması ve temiz suya erişim sorununa bağlı olarak gelecek günlerde Gazze Şeridi'nde kolera ve benzeri tehlikeli salgın hastalıkların yayılmasından endişe ettiklerini vurgulayarak devam eden saldırılardan dolayı çocukların aşı takvimlerinin de sekteye uğradığını kaydetti.
BM: Yerinden edilen Filistinli sayısı 1 milyona ulaştı
Birleşmiş Milletler (BM), İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'de yerlerinden edilen Filistinli sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken İsrail'in savaş kabinesi toplantısına katıldı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile başkent Tel Aviv'de gerçekleştirilen savaş kabinesi toplantısına katıldı.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, eski Savunma Bakanı Benny Gantz, eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ve İsrail'in eski Washington Büyükelçisi Ron Dermer savaş kabinesi üyeleri olarak görüşmede yer aldı. Ultra Ortodoks Yahudi Şas Partisi lideri Arya Deri de savaş kabinesine üye olmamasına rağmen kabine toplantısına katıldı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefetteki Benny Gantz, abluka altındaki Gazze Şeridi çevresinde 7 Ekim'de başlayan saldırılardan 4 gün sonra "acil durum hükümeti" ve bunun altında daraltılmış bir savaş kabinesi kurulması için anlaşmıştı.
The Guardian, Netanyahu çizimi nedeniyle 40 yıllık karikatüristini işten çıkarttı
İngiliz "The Guardian" gazetesinde 40 yılı aşkın süredir görev yapan karikatürist Steve Bell, İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu'ya yer verdiği çizimin "antisemitik" olduğu iddiasıyla işten çıkarıldı.
Gazetenin suçlamalarına karşı çalışmalarını savunan 72 yaşındaki karikatürist, The Guardian'ın endişesini anlamadığını dile getirerek, "The Guardian için bu konuyu 'antisemitik mecazlar' kullanmakla suçlanmadan çizmek artık neredeyse imkansız hale geliyor" ifadesini kullandı.
Netanyahu'nun midesinde Gazze şeridinin ana hatlarından bir kesiğin yer aldığı karikatürde, Netanyahu kendi vücudunda neşterle ameliyat yapmaya hazırlanırken tasvir edildi. Görselin üzerinde ise "Gazze sakinleri, şimdi defolun" yazısı yer aldı.
Öldürülen Filistinlilerin sayısı 2 bin 778'e yükseldi
İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 2 bin 778'e yükseldi.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 10 binden fazla Filistinlinin de yaralandığı kaydedildi.
el-Kassam Tugayları: Elimizde 200 ila 250 esir var
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, ellerinde 200 ila 250 esir olduğunu açıkladı.
Yapılan açıklamada, İsrail'e yönelik düzenlenen saldırı kapsamında esir alınan kişiler arasında, bir grup yabancı ülke vatandaşının da olduğu belirtilirken, yabancı ülke vatandaşlarının uygun bir zamanda serbest bırakılacağı aktarıldı.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.

