Devlet okullarında ‘kayıt parası’ rezaletine disiplin cezası

MEB'e bağlı okullarda bağış adı altında kayıt parası talep edildiğine ilişkin soL’un yaptığı haber sonrasında TKP harekete geçmiş şikayetçi olmuştu. Şikayetçi olunan okul müdürü disiplin cezası aldı.

İrem Yıldırım

Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokulu, ilkokul ve ortaokullarda bağış adı altında fahiş miktarda kayıt parası talep edildiğine ilişkin soL’un yaptığı haber sonrasında Türkiye Komünist Partisi (TKP) harekete geçmiş ve şikayetçi olmuştu. Şikayetçi oldukları okul müdürlerinden biri hakkında disiplin cezası kararı verildi.

Hukuksuz bir şekilde 'zorunlu bağış' adı altında velilerden devlet okullarında kayıt parası talep edildiği ortaya çıkmıştı. Ücretler 30 bin, 40 bin, 60 bin lira arasında okuldan okula değişiyordu. Hatta ikinci kardeşlere indirim yapıldığı, okul yönetimlerinin velilerle ‘esnaf pazarlığı’na oturduğu öğrenilmişti.

ASAL Araştırma ve Danışmanlık Şirketi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasının sonucuna göre yüzde 64,4'ün "Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusuna yanıtı ekonomi ve hayat pahalılığı. Uzun süredir Türkiye'deki en büyük sorun hayat pahalılığı. Geçim sıkıntısı insanların çözemediği bir dert haline gelmişken çocuklarının okulları için de ceplerinden büyük paralar çıkarmak zorunda olmaları çok tepki çekmişti. Devlet okullarının dahi yasayı çiğneyerek 'kayıt parası' alması uzun süredir fiilen yapılıyordu, fakat artık hukuki bir kazanım elde edildi.

Şikayet sonuç verdi: Müdüre disiplin cezası

Anayasaya aykırı bu uygulamaya karşı soL’un haberinin ardından TKP İstanbul İl Örgütü ve avukatları ağustos ayında şikayet dilekçelerini İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sunduklarını duyurmuştu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verilen şikâyet dilekçeleri sonuç verdi.

Şişli, Beyoğlu ve Bakırköy'de bulunan 6 okulla ilgili verilen şikayet dilekçelerinden birine İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı tarafından yanıt geldi. soL’un edindiği bilgiye göre, kayıt parası alan okullardan Şişli'deki Talatpaşa İlkokulu Müdürü Ahmet Yılmaz disiplin cezası aldı.

Yanıt yazısında şu ifade kullanıldı:

“Şişli ilçesi, Talatpaşa İlkokulu Müdürü Ahmet Yılmaz hakkında eğitim müfettişleri tarafından düzenlenen soruşturma raporunda getirilen disiplin teklifi uygulanmak üzere Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilmiştir.”

'Bu ülkede laik, bilimsel ve parasız eğitim için mücadelemiz sürecek'

Konuyu soL’a değerlendiren TKP İstanbul İl Başkanı Senem Doruk İnam, “zorunlu bağış” adı altında okulların kayıt parası almasının ortaya çıkmasıyla veliler, semt evleri temsilcileri, avukatlar ve eğitimcilerle birlikte hareket ettiklerini anlattı.

Kayıt parası adı altında istenen ücretlerin devletin karşılaması gereken eğitim hakkına büyük bir saldırı olduğunu söyleyen İnam “Devlet bu ülkede tüm kademelerde eğitimi ücretsiz olarak sağlamakla yükümlü. Bu konuda bir adım bile geri atmayacağız” dedi.

İnam sözlerine şöyle devam etti:

“Çünkü biliyoruz attığımız her adım eğitimin piyasaya açılmasına, eğitimin özel okullara teslim edilmesine, tarikatlara, cemaatlere alan açıyor.  Buna izin vermeyeceğiz. Dönem başında bu konuda attığımız adım neticesinde okul müdürü bir ceza aldı. Ama burada bitmeyecek, çocuklarımızın geleceğinin teslim alınmasına izin vermeyeceğiz.  Bu ülkede laik, bilimsel ve parasız eğitim için mücadelemiz sürecek.”