Tarikatlar şimdi de Kıbrıs'taki öğrencilere gözünü dikti

Süleymancıların hedefinde Kuzey Kıbrıs'taki öğrenciler var. Kaçak yurtlardaki yasa dışı eğitimlere karşı çıkan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'ndan Selma Eylem süreci soL'a anlattı.

Özkan Öztaş

Tarikatların hedefinde bu sefer de Kuzey Kıbrıs'ta okuyan öğrenciler var. Türkiye'dekine benzer yapılarda örgütlenmelerle çalışmalarına devam eden tarikat yurtları kamu kaynaklarını kullanmaya çalışıyor ve birçok örnekte kaçak olarak faaliyet gösteriyor. 

Süleymancılara ait olduğu ifade edilen yurtlara dair şikayet dilekçesi oluşturan ve konuyu kamuoyuna taşıyan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve İskele Yurttaş İnisiyatifi yaşananlara tepki göstererek "Bilimsel eğitim ve laik, demokratik toplum yapımız için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Konuya dair soL'a konuşan KTOEÖS'ten Selma Eylem tarikatların Kuzey Kıbrıs'taki faaliyetlerinde 2000'li yıllardan itibaren bariz bir artış olduğunu ve Türkiye'de yaşanan sorunların benzerlerinin Kuzey Kıbrıs'ta da yaşanmasına sebep olacaklarından endişe duyduklarını belitti. 

Belediye ruhsatlarını iptal etti, faaliyetlerine kaçak devam ediyorlar

Kuzey Kıbrıs'ta faaliyet gösteren ve Süleymancılara ait olduğu iddia edilen tarikat yurtlarındaki öğrenciler çoğu örnekte kaçak ve kayıt dışı mekanlarda barınmak zorunda kalıyor. 

KTOEÖS tarafından yapılan açıklamada tarikatın Kuzey Kıbrıs'ta İskele, Lefke, Mağusa, Lefkoşa, Girne ve Alsancak’ta faaliyet gösterdiği belirtiliyor. Kuzey Kıbrıs'taki Alsancak Belediyesi tarafından faaliyetleri iki kez yasaklanması ve tarikata ait yurdun kapatılmasına rağmen faaliyetlerine devam ettiği ifade ediliyor. 

'İntihar eden öğrenciler ve cinsel istismar vakaları var'

Konuya dair soL'a konuşan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'ndan Selma Eylem, "Türkiye'de yaşanan tüm sorunlar burada da benzer şekillerde tekrar ediyor. Bizler çocuklarımızı korumak için adım atmaya çalışıyoruz. Kaçak yurtlarda çıkan yangınlarda can vermesinler, çocuklarımız intihar etmesin ve cinsel istismar vakalarıyla karşılaşmayalım diye mücadele ediyoruz" diyor.

Konuya dair yaptığı açıklamalarda tarikat yurtlarındaki sorunlardan dolayı öğrencilerin içine kapandığı, sorunlarını kimseyle paylaşamadığı ve intihar vakalarının yaşandığını belirten Selma Eylem "Ülkemizde ve bu bölgede de olduğu gibi ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocukları bu yurtlara gidiyor. Tarikatlar burada yaşayan insanların yoksulluğunu kullanıyor diyebiliriz. Yakınlardaki köylere gidiliyor evler ziyaret edilerek örgütleniyor bu tarikatlar. Çocuklarımızın bu yurtlarda kalması için teşvik ve imkan sağlanıyor" diyor.

'Kaçak yurtlarda elçilik görevlileri ders veriyor'

Tarikatlarda, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'taki büyükelçiliğine bağlı Din İşleri Müşavirlikleri tarafından atanan görevliler tarafından derslerin verildiği ifade edilirken bu yurtların kaçak ve ruhsatsız binalarda faaliyet göstermesinin tek kaynağının elçilikten aldıkları meşruiyet olduğu ifade ediliyor. Kıbrıs'ta yaşayan Türklerin devre dışı bırakılarak Eğitim Bakanlığı'nın doğrudan büyükelçiliğin talimatları doğrultusunda çalıştığını belirten Selma Eylem, Kıbrıs'taki bakanlıkların devreye girerek bu tür usulsüzlüklere tepki göstermesi gerektiğini ifade ediyor. 

Yurdun ruhsatının olmamasına ve belediyenin yurdu iki kez kapatmasına rağmen faaliyet göstermesine Kuzey Kıbrıs'taki siyasi iktidarın sürece göz yumması dayanak gösteriliyor.

'Şeriat müfredatı uygulanıyor'

Yurtlarda fıkıh, kelam, hadis, Arapça gibi dersler üzerinden Sünni İslam çizgisinde şeriat derslerinin verildiğini söyleyen Selma Eylem aynı zamanda Kuzey Kıbrıs'ta hayata geçirilmek istenen "İlahiyat Kolejleri" ile külliye tarzında ilk öğretimden üniversiteye kadar şeriat yasalarına göre eğitim verecekleri okullar planladıklarını ifade ediyor. 

Biat eden bir toplum yaratılmak istendiğini ifade eden KTOEÖS'ten Selma Eylem "Tüm bunların hedefi bilimsel, laik, demokratik eğitimden uzaklaşmak, bağnaz, dogmatik eğitimle sorgulamayan, biat eden, kolay yönetilebilen toplum modeli yaratmaktır. Buna karşı, çocuklarımızı karanlığa sürüklemek isteyen anlayışa ve uygulamalara karşı her türlü mücadeleyi vermeye devam edeceğiz! Bilimsel eğitim ve laik, demokratik toplum yapımız için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz!" diyor.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve İskele Yurttaş İnisiyatifi'nin eylemi