BM’de konu Küba: ABD ve İsrail yine baş başa kaldı

BM Genel Kurulu, ABD’nin Küba’ya uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal ablukaya son vermesini talep eden karar tasarısını kabul etti.

Haber Merkezi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, ABD’nin Küba’ya uyguladığı ekonomik, ticari ve finansal ablukaya son vermesini talep eden karar tasarısı oylandı.

Oylamada, 187 ülke tasarının lehine oy kullanırken, tasarıya sadece ABD ve İsrail karşı çıktı.

Oylamada Moldova ise çekimser kaldı.

BM şu ana kadar benzer 32 tasarıyı kabul etti

BM Genel Kurulu, 1992 yılından bu yana aynı konuya ilişkin olarak her yıl benzer karar tasarıları kabul ederken, son karar tasarısıyla birlikte 32’nci defa ABD’nin Küba’ya uyguladığı ablukaya son vermesini talep edilmiş oldu.

BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen tasarı, devletleri ticaret ve hareket özgürlüğünü savunan Birleşmiş Milletler Şartı ve uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülükleri doğrultusunda zorlayıcı ve baskıcı tedbirler uygulamaktan kaçınmaya davet etti.

Tasarının kabulü, Küba Dışişleri Bakanlığı tarafından memnuniyetle karşılandı. Bakanlık tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımda, “Dünya, Küba’ya ablukaya son diyor” ifadeleri kullanıldı.

Küba’nın BM delegasyonu, 60 yıldan fazla süredir devam eden ablukanın ada ülkesine karşı büyük bir baskı politikası olduğunu savundu. Delegasyon, ablukanın insanlığa karşı suç, bir soykırım eylemi ve 11 milyonu aşkın Kübalının insan haklarının sistematik bir şekilde ihlal edilmesi olduğunu ifade etti. Küba tarafından sunulan bir raporda, ablukanın Küba’ya aylık yaklaşık maliyetinin 421 milyon doları, günlük maliyetinin ise 13,8 milyon doları aştığına dikkat çekildi.

BM Genel Kurulu, ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoyu sonlandırması talep edilen tasarıyı kabul etti

BM Genel Kurulu

Biden 1 yıl daha uzattı

ABD’de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi hükümetler tarafından devam ettirilen Küba’ya abluka, son olarak 13 Eylül’de alınan kararla ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından bir yıl daha uzatılmıştı. Beyaz Saray, Küba’ya yönelik ablukanın bir yıl daha sürdürülmesinin, ABD’nin ulusal çıkarlarına olduğunu ifade eden resmi bir bildiri yayımlamıştı.

Abluka 1960’dan bu yana sürüyor

1960 yılı ekim ayında Küba’nın ABD şirketlerini kamulaştırmasına yanıt olarak kısmen uygulanan ve 1962 yılı şubat ayında tam ablukaya dönüştürülen uygulama, o zamandan bu yana 13 ABD yönetimi tarafından her yıl yenilenerek rutin bir şekilde uzatıldı.

2000 yılında Küba’ya gıda ve insani yardım malzemesi gönderilmesine izin verecek şekilde hafifletilen abluka, ABD şirketlerinin Küba ile ticaretini büyük ölçüde engellemeye devam ediyor.

Resim

Oylama listesi.

TKP’den mektup: Abluka bir kez daha mahkûm edildi

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komitesi, karar sonrasında Küba Komünist Partisi’ne bir mektup gönderdi. 

Mektupta, “Küba halkına uygulanan bu insanlık dışı politikanın bir soykırım suçu olduğu bir kez daha kayıt altına alındı” denildi.

“Ablukaya destek veren yegâne iki ülkenin ABD ve İsrail olması tesadüf değil; Ortadoğu’yu kan denizine çeviren, Filistin halkına soykırım uygulayan bu iki ülkenin insanlığa hesap verme yükümlülüğü bu oylamada aldıkları ahlaksızca tutumla bir kez daha katmerlendi” vurgusu yapılırken 187 bambaşka siyasi çizgilere sahip hükümetin ABD ablukasına karşı tutum aldığına da dikkat çekildi.

TKP’nin abluka karşısında Küba Komünist Partisi’nin ve Küba halkının yanında olduğu yinelendi. Ablukanın kaldırılması için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirecekleri ilan edildi.

Mektubun tamamı şöyle: 

Okuyan: Bu ahlaksız tutumun yanında durmak İsrail’e çok yakışıyor

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, BM kararının ardından X hesabından bir paylaşımda bulundu. Ablukaya karşı yapılan oylamada İsrail’in tutumuna dikkat çeken Okuyan şu ifadeleri kullandı:

“BM’de ABD’nin Küba’ya karşı uyguladığı ablukanın sonlanması için yapılan oylamada bir tek ABD ve İsrail “hayır” oyu kullandı. ABD’nin müttefiklerinin, NATO üyesi ülkelerin bile desteklemeye cesaret edemediği bu ahlaksız tutumun yanında durmak İsrail’e çok yakışıyor. Diren Küba!”

José Martí Küba Dostluk Derneği: İnsanlık suçu abluka derhal son bulmalıdır

José Martí Küba Dostluk Derneği tarafından X hesabından yapılan açıklamada “Küba yalnız değildir” denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Abluka bir kez daha mahkum edildi! BM Genel Kurulu'nda ablukanın kaldırılmasına dair bugün yapılan oylamada 187 ülke Küba'ya uygulanan ABD ablukasının derhal kaldırılması için oy kullandı! José Martí Küba Dostluk Derneği olarak Küba halkının bu zaferini kutluyoruz!

İnsanlık suçu abluka derhal son bulmalıdır! Küba yalnız değildir!”