Blinken, Erdoğan ve Fidan'la görüştü: Bir taraf F-16, diğer taraf NATO sürecinin hızlanmasını istedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken mevkidaşı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Fidan F-16 sürecinin hızlanmasını isterken, ABD kaynakları İsveç'in NATO üyeliğine dikkat çekti.

Haber Merkezi

Orta Doğu turu kapsamında dün akşam İstanbul'a gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la buluştu.

Üsküdar'da bulunan Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Görüşmenin ardından ortak açıklama yapılmadı.

Bu görüşmenin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ı kabul etti. Vahdettin Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen görüşmeye, Bakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de katıldı.

Fidan ve Blinken Vahdettin Köşkü'nde bir araya geldi

Fidan: F-16 alım sürecinin sonuçlanmasını bekliyoruz

Görüşmelerin ardından ilk açıklama Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Görüşmede ''Gazze'deki savaş, insani kriz, İsveç’in NATO’ya katılım süreci, ikili ve bölgesel konuların'' ele alındığı aktarıldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Fidan, Blinken'la görüşmesinde, Türkiye'nin ABD'den F-16 alım sürecinin sonuçlanmasını beklediğini, İsveç’in NATO üyelik sürecinde nihai kararın TBMM'ye ait olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye'nin Karadeniz’de gerilim yaşanmasını arzu etmediğini, Rusya ve Ukrayna’da üretilen gıda ürünlerinin güvenli biçimde dünya pazarlarına ulaştırılması için Türkiye'nin gösterdiği çabalar konusuna da değindi.

'NATO başvurusunun onaylanacağından eminler'

Öte yandan, Reuters'a konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İsveç'in NATO üyelik sürecine işaret ederek, ABD'li yetkililerin uzun süren süreç karşısında hayal kırıklığı ve hüsran içinde olduklarını ama Ankara'nın sonunda İsveç'in NATO'ya katılımına onay vereceğinden emin olduklarını söyledi.

Blinken'ın Yunanistan'a geçmesi bekleniyor. Daha sonraysa Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, İsrail, Filistin ve Mısır'ı da ziyaret etmesi planlanıyor.

Blinken, ABD Dışişleri Bakanı olarak Türkiye'ye 3. kez ziyaret gerçekleştiriyor. Blinken, ilk olarak 19-20 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen 6 Şubat depremleri nedeniyle deprem bölgesine ve Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştirmişti. Blinken, İsrail-Hamas savaşının başlamasından sonra da ilk kez 5 Kasım tarihinde Türkiye'ye gelmiş, bu da ülkeye ikinci ziyareti olmuştu. 

Görüşmeye MİT Başkanı İbrahim Kalın,  Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de eşlik etti