Blinken bölgeye geliyor: İran'daki katliamı IŞİD, Irak'taki saldırıyı Pentagon üstlendi

İran'da Kasım Süleymani anmasında en az 89 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıları IŞİD üstlenirken ABD Irak'ta düzenlediği hava saldırısında Haşdi Şabi komutanını öldürdü.

Dış Haberler

İsrail'in Gazze'de Filistinlilere yönelik katliamı devam ederken, Lübnan'da Hamas'ın üst düzey yetkilisine suikast, İran'da IŞİD'in intihar saldırısı ve Irak'ta Haşdi Şabi'ye yönelik ABD hava saldırısı savaşın genişleyeceği tartışmalarını beraberinde getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölgede Türkiye dahil bir dizi ülkeyi ziyarete başlıyor. 

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında ölümünün 4. yılında mezarı başındaki anmalara düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlendi.

Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki havalimanına saldırısında öldürdüğü Kasım Süleymani için önceki gün Kirman'da yapılan anma sırasında iki patlama meydana gelmişti. Patlamalarda son açıklamaya göre en az 89 kişi yaşamını yitirdi, 300'e yakın kişi yaralandı.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan bir yetkili, ilk patlamanın intihar saldırısı olduğunun belirlendiğini, aynı bölgede 10 dakika sonra yaşanan ikinci patlamanın da incelendiğini ve onun da intihar saldırısı olması ihtimali üzerinde durulduğunu bildirdi.

Saldırıları IŞİD üstlendi. Örgütün açıklamasında iki IŞİD üyesinin Kasım Süleymani'nin mezarı başındaki anma için toplanan kalabalığın içinde kendilerini patlatarak saldırıyı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Reisi'nin Ankara ziyareti saldırı nedeniyle ertelendi

Kirman'daki IŞİD saldırısı nedeniyle İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Ankara ziyareti de ertelendi.

Reisi'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın resmi davetiyle dün Türkiye'de olması bekleniyordu. Erdoğan ile Reisi Çarşamba akşamı bir telefon görüşmesi yaparak Reisi'nin ziyaretini erteleme kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, İran'a "terörle mücadelede ortak hareket etme" çağrısını yineledi.

Reisi, Kasım Süleymani için Tahran'da düzenlenen anma programındaki konuşmasında ABD ve İsrail'e "İşlediğiniz suçların acı bir bedelini ödeyeceğinizden şüpheniz olmasın" diye seslendi.

Reisi saldırılarda yaşamını yitirenler için bugün düzenlenecek cenaze törenine katılmak üzere Kirman'a gitti.

Blinken bölge ziyaretine başlarken ABD'den Irak'ta hava saldırısı

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Türkiye'yi de kapsayan Ortadoğu ziyareti öncesinde ABD Irak'ta bir hava saldırısı düzenledi ve Haşdi Şabi güçlerini hedef aldı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak'ın başkenti Bağdat'ta, İran'a yakın Haşdi Şabi'ye bağlı Şii milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden Ebu Takva es-Saidi'nin öldürüldüğü hava saldırısını üstlendi.

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, Ebu Takva es-Saidi'nin, bölgedeki ABD askeri personeline yönelik saldırıları aktif şekilde planlayıp yönettiğini savundu.

Ryder, es-Saidi'nin, Irak ve Suriye'deki ABD askerlerinin güvenliği için tehdit olarak görüldüğünü belirterek, ilgili ABD hava saldırısında yardımcılarından birisinin daha öldürüldüğünü bildirdi.

Saldırının detayları ve öncesinde Irak hükümetinin bilgilendirilip bilgilendirilmediği konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Ryder, "Her zaman meşru müdafaa hakkımızı saklı tutarız ve personelimizi korumak için gerekli tedbirleri alırız" ifadesini kullandı.

"Haşdi Şabi Bağdat Kuşağı" isimli kurumdan dün yapılan yazılı açıklamada da Komutan Yardımcısı Ebu Takva es-Saidi'nin Bağdat'ta ABD saldırısında öldürüldüğü duyurulmuştu.

Yerel medyada çıkan haberlerde de Bağdat'ta Haşdi Şabi Lojistik Dairesinin hava saldırısına maruz kaldığı ve yaralılar olduğu kaydedilmişti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Askeri Sözcüsü General Yahya Resul de konuya dair yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan tarafından verilen resmi izinle çalışan Haşdi Sabi'ye yönelik saldırının "gerekçesi olmadığını" belirtmişti.

Resul, saldırıyı "adeta bir terör eylemi" şeklinde nitelendirerek, bu olayın, Irak Silahlı Kuvvetleri ile saldırıdan sorumlu tuttukları ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri arasındaki tüm anlaşmaları baltaladığını kaydetmişti.

Blinken İstanbul'a geliyor

Blinken'ın bugün başlayıp 11 Ocak'a kadar sürecek bölge ziyareti kapsamında Yunanistan, Türkiye, Ürdün, Katar, BAE, Suudi Arabistan, İsrail, Batı Şeria ve Mısır'a gitmesi bekleniyor. Blinken'ın yarın İstanbul ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesi beklenirken AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi olasılığının da olduğu belirtiliyor.

Aruri suikastı sonrası Nasrallah konuşacak

Blinken'ın ziyareti hafta başında Lübnan'da düzenlenen hava saldırısında Hamas'ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri'nin öldürülmesi sonrası Irak ve İran'daki saldırıların ardından gerçekleştirilecek.

Lübnan'ın Aruri suikastına karşılık vermesinin İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü savaşın genişlemesine yol açacağı yorumları yapılırken, bugün Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın konuşmasında konuyla ilgili mesajlar vermesi bekleniyor.

Türkiye'deki Mossad soruşturmasında gözaltına alınanlar adliyede

Öte yandan Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklulara yönelik İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad adına "uluslararası casusluk" faaliyeti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 34 şüpheli adliyeye sevk edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda yakalanan 34 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünde 4 gün ifadeleri alınan zanlılar, sağlık kontrolünün ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne gönderildi.