AKP’nin şehir hastanesi korkusu: Ödenen rakamları bu nedenle gizliyorlar…

Şirketler eliyle yapılan şehir hastanelerine yapılan yatak başına 775 bin lira ödenirken, bu miktar 25 yıl boyunca döviz kuru da hesaba katılarak artıyor. Devletin yapacağı hastanelere tek seferde ödenecek yatak başı miktar ise sadece 980 bin lira. Yani şirketlere her yıl bir hastane bedeli kadar kira ödeniyor. Bakanlıklar ise bu miktarı açıklamamak için derin bir sessizliğe bürünmüş durumda.

Haber Merkezi

Sağlık Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, şirketler eliyle yapılıp işletilen şehir hastanelerine aylık ve yıllık ne kadar ödeme yapıldığına ilişkin soruya yine yanıt veremedi. İki bakanlık da AKP’nin bir numaralı övgü kaynağı olan hastaneler için ne kadar ödendiği sorusuna yanıtı diğer bakanlığın vereceğini söyledi, patronlara aktarılan paraları açıklamaktan kaçındı.

Bu kaçınmanın arkasında yandaşlara aktarılan büyük miktarlar yatıyor.

Devlet eliyle yapılacak hastaneler yatak başına 980 bin liraya mâl olurken, şirketler eliyle yapılan şehir hastanelerine döviz kuruyla birlikte her yıl katlanarak artan kira bedelleri ödeniyor. Bu miktar 25 yıl boyunca yatak başına yılda en az 775 bin lira ödenmesi anlamına geliyor. Yani devlet eliyle yapılan tek bir yatağın neredeyse 25 katı ücret şirketlere aktarılıyor…

‘AKP Genel Başkanı’na soracağım…’

İki bakanlığın yanıtsız bıraktığı soru önergesine ilişkin soL’a açıklamada bulunan Balıkesir Tabip Odası eski başkanı ve CHP Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin, “Evet, konuya ilişkin sorumuzu ne Sağlık Bakanlığı ne de Hazine ve Maliye Bakanlığı yanıtlayabildi. Demek ki onları da aşan bir tablo var ortada. Bu nedenle bu iki ismi atayan isim olan AKP Genel Başkanı Erdoğan’a soracağım bu miktarı. Genel Başkan açıklasın, halk olarak öğrenmek istiyoruz ne kadar para ödendiğini” dedi.

‘Bu rakamları gizliyorlar’

Bakanlıkların verileri neden açıklamadığının ortada olduğunu da dile getiren Şahin, “10 şehir hastanesi için 2020 yılında şirketlere 10 milyar 415 lira ödenecek. Cumhurbaşkanlığı 2020 yatırım planında genel bütçeden yapılması planlanan benzer 10 şehir hastanesinin yatırım maliyeti ise 10 milyar 95 milyon TL’dir” diye konuştu.

Yatak başı için 1 yılda ödenen bedelin 775.907 TL olduğunu aktaran Şahin, bunun devlet tarafından yapılması durumunda sadece tek sefer ödenecek miktarın 980.097 TL olduğunu vurguladı.

Bir hastane için 25 hastane parası ödeniyor

Şehir hastaneleri için ödenen 1 yıllık kira ve hizmet bedeliyle o hastaneyi yapmanın mümkün olduğunu ancak şirketlere 25 yıl boyunca her bir hastane için 25 hastane bedeli ödendiğini aktaran Şahin, bu ödemelerle halkın zarara uğratıldığını, yandaşlara kaynak aktarıldığını ifade etti.

‘Derhal kamulaştırılmalı’

Meclis’e geçtiğimiz yıl bir önerge verdiğini, bu önergenin hâlâ işleme alınmadığını aktaran Şahin, “Şu an salgın durumundayız, mücbir bir sebep var. Bu hastanelerin derhal kamu yararına olacak şekilde kamulaştırılması ve söz konusu şirketlerden alınması gerekiyor. Bu teklif hâlâ Meclis’te işleme alınmayı bekliyor” dedi.

Rönesans Şehir Hastanesi zengini oldu

AKP’nin şehir hastaneleri üzerinden milyonlarca lira aktardığı şirketlerin başında Rönesans geliyor. Başakşehir Şehir Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Elazığ Şehir Hastanesi ve Yozgat Şehir Hastanesi söz konusu şirket tarafından yapılırken, her yıl bu hastaneler karşılığında milyarlarca lira kira geliri aktarılıyor.