Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

AKP'nin Ankara'daki NATO OHAL'i: Yollar kapatılacak, ‘kırmızı alan’ uygulaması uygulanacak…

Ankara Valiliği, Ankara'da gerçekleşecek NATO Zirvesi gerekçesiyle kent genelinde adeta olağanüstü hal ilan etti. 13 gün boyunca her türlü eylem, etkinlik ve protestoyu yasaklayan Valilik, ana arterleri kapsayan "Kırmızı Alan" uygulamasıyla başkentin ulaşımını durma noktasına getirmeye hazırlanıyor. CNN’in haberine göre, kapatılacak yollar kentin en kritik bulvar ve caddelerini kapsıyor.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 23.06.2026 , 23:22 Güncelleme Tarihi: 23.06.2026 , 23:30

Algoritmaya müdahale edin: Tek bir işlemle soL Haber’i Google’da ‘tercih edilen kaynak’ olarak seçin, aramalarınızda soL öne çıksın.


Ankara, 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde gerçekleştirilecek 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde, sivil yaşamı ve kent içi hareketliliği tamamen askıya alacak.

Kentin kapısına kilit vuracak plan Ankara Valiliği tarafından açıklandı. Başkenti trafiğe ve demokratik hak uygulamalarına kapatılmış bir "açık hava hapishanesine" dönüştürecekler.

Valilik, zirve gerekçesiyle 28 Haziran saat 00.00’dan 10 Temmuz saat 23.59’a kadar tam 13 gün süreyle kent genelinde her türlü açık ve kapalı alan toplantısını, gösteri yürüyüşünü, basın açıklamasını, açlık grevini, oturma eylemini, protestoyu ve mitingi yasakladı. 

Yasak kapsamında stant açmak, çadır kurmak, hatta el ilanı, bildiri veya broşür dağıtmak ile afiş/pankart asmak dahi suç kapsamına alındı. Kent semalarında Valilik izni dışındaki tüm dron uçuşları da menedildi.

Kent trafiği ‘kırmızı alan' ile felç olacak

Zirve kapsamında delegasyonların ve liderlerin güvenliği bahane edilerek devreye alınacak olan "Kırmızı Alan" uygulaması, Ankara'nın can damarlarını sivil halka kapatıyor.

CNN'in ulaştığı "36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Kullanılacak Güzergahlar" başlıklı resmi evraka göre, araç ve yaya girişlerinin tamamen kontrollü sağlanacağı ya da trafiğe kapatılacağı kilit bölgeler, bulvarlar ve caddeler sokak sokak listelendi.

Kapatma ve kısıtlamalardan etkilenecek kilit bölgeler ve arterler şu şekilde:

Kırmızı alan ilan edilen kilit bölgeler:

  • Esenboğa Havalimanı ve çevresi,
  • Etimesgut Havalimanı güzergahları,
  • Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bulunduğu Söğütözü Mahallesi
  • Katılımcı delegasyonların konaklayacağı 15 otelin çevresi.
  • Kapatılacak başlıca bulvarlar:
  • Özal Bulvarı ve Çevre Yolu varyantları,
  • Şehit Ömer Halisdemir Bulvarı,
  • Turgut Özal 2 Bulvarı,
  • Fatih Sultan Mehmet Bulvarı,
  • Mevlana Bulvarı,
  • İnönü Bulvarı,
  • Ankara Bulvarı,
  • Atatürk Bulvarı,
  • Anadolu Bulvarı,
  • Dumlupınar Bulvarı,
  • 1071 Malazgirt Bulvarı,
  • Cumhurbaşkanlığı Bulvarı,
  • Sakıp Sabancı Bulvarı,
  • İhsan Doğramacı Bulvarı.

Etkilenecek önemli cadde ve sokaklar:

  • Çankaya'da kilitlenecek caddeler: Cinnah Caddesi, İran Caddesi, Arjantin Caddesi, Simon Bolivar Caddesi, Rabindranath Tagore Caddesi, John F. Kennedy Caddesi, Kişinev Caddesi, Jose Marti Caddesi, Tahran Caddesi, Polonya Caddesi.
  • Yenimahalle ve Söğütözü'nde kilitlenecek caddeler: Cumhurbaşkanlığı Caddesi, Beştepe Caddesi, Söğütözü Caddesi, Alparslan Türkeş Caddesi, Yaşam Caddesi.
  • Diğer önemli arterler: Türk Kızılayı Caddesi, Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın Caddesi, Nizami Gencevi Caddesi, Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi'nin Çetin Emeç ve İnönü Bulvarı arası ile Bilkent Kampüsü içindeki tüm yollar.

Kentin doğu-batı ve kuzey-güney aksındaki bu ana arterlerin kapatılması, Ankara'da günlük yaşamı, işe gidiş-gelişleri ve ticari hayatı tamamen kilitleyecek.

TKP yasaklara karşı iptal davası açtı

Türkiye Komünist Partisi, “NATO onursuzluk ve ölümdür. Yaşasın yaşam, bağımsızlık ve sosyalizm” sloganıyla zirveye karşı 5 Temmuz’da Ankara Tandoğan Meydanı’nda bir miting düzenleyeceğini duyurmuştu.

Miting için ülke genelinde yoğun bir çalışma sürerken, açıklanan Valilik kararı ise Ankara halkının NATO Zirvesi dolayısıyla evlere hapsedilmesinin amaçlandığı anlamına geliyor.

TKP, Valilik kararının yürütmesinin bir an önce durdurulması ve iptali talebiyle dava açarak gerekli hukuki adımları attı. TKP tarafından açılan davada 26 maddeyle Valilik kararının baştan aşağı hukuksuz olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, "Bu ülkenin sahibi ne NATO temsilcileri ne de onların işbirlikçileridir. Bu vesileyle bir kez daha ülkemizin tüm yurtseverlerini, cumhuriyetçilerini, onurlu halkını emperyalizme karşı mücadeleyi birlikte yükseltmeye çağırıyoruz" denildi.


soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.