CANLI
Sayfa yolu
ABD-İsrail saldırılarında 79. gün: İran'dan Hürmüz’de geçiş ücreti hamlesi, Lübnan’da yeni saldırılar
İran, Hürmüz Boğazı’ndan geçişleri düzenleyecek yeni mekanizmayı yakında açıklayacağını ve geçişlerden ücret alınacağını duyurdu. Trump Tahran’ı “çok kötü bir dönem”le tehdit etti.
İran, Hürmüz’den geçişlerde ücret alınacağını duyurdu.
Pakistan İçişleri Bakanı, sürpriz ziyaretle Tahran’a gitti.
İsrail, Lübnan’da iki günde 100 noktayı vurdu.
Yayın Tarihi: 17.05.2026 , 08:44 Güncelleme Tarihi: 18.05.2026 , 01:00
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında 79. güne girilirken, bölgede gerilim Hürmüz Boğazı, Lübnan ve diplomasi trafiği üzerinden yayılmaya devam ediyor.
İran, Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğini yönetmek için hazırladığı yeni planı yakında açıklayacağını bildirdi. İranlı yetkililer, plan kapsamında gemilerin belirlenmiş bir rota üzerinden geçirileceğini ve “özel hizmetler” karşılığında ücret alınacağını duyurdu. İran basınına yansıyan açıklamalarda mekanizmanın, boğazdaki trafiğin Tahran tarafından daha sıkı biçimde denetlenmesini hedeflediği belirtildi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’la kısa sürede bir barış anlaşmasına varılmaması halinde Tahran’ın “çok kötü bir dönem” yaşayacağını söyledi.
Washington yönetimi, İran limanlarına yönelik deniz ablukasını da sürdürüyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, 16 Mayıs itibarıyla 78 ticari geminin yönlendirildiğini, 4 geminin ise ablukaya uyumu sağlamak amacıyla “devre dışı bırakıldığını” açıkladı. ABD açıklamasında ablukaya konu olan gemilerin İran limanlarına giriş ve çıkışlarının engellendiği belirtildi.
İsrail, Lübnan’la varıldığı duyurulan ve 45 gün uzatılan “ateşkese” rağmen güney Lübnan’a yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. İsrail, son iki günde güney Lübnan’da 100 noktanın hedef alındığını duyurdu. İsrail saldırılarında güney Lübnan’da en az 6 kişi öldü; ölenler arasında Hizbullah bağlantılı bir sağlık merkezinde görev yapan üç sağlık çalışanı da bulunuyor.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları da sürdü. Son 24 saatte düzenlenen saldırılarda en az 11 Filistinli yaşamını yitirdi, 60’tan fazla kişi yaralandı. Hamas, Kassam Tugayları lideri İzzeddin el-Haddad’ın cuma günü Gazze Şeridi’ne düzenlenen İsrail saldırısında öldürüldüğünü doğruladı.
Bölgesel gerilim sürerken Pakistan İçişleri Bakanı Mohsin Nakvi, sürpriz bir ziyaretle Tahran’a gitti. Nakvi, İranlı mevkidaşı İskender Mumini ile “bölgesel istikrar ve ikili işbirliği” başlıklarında görüşmeler yaptı.
soL, ABD ve İsrail’in İran’a ve Lübnan'a yönelik başlattığı haydutça saldırıyı ilk günden bu yana tüm detaylarıyla takip ediyor.
Gün gün ABD-İsrail saldırılarını okumak için haberimize tıklayın.
01:00,
Trump: İran için saat işliyor, hızlıca harekete geçseler iyi olur
ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "İran'a tanınan zamanın daraldığına" dair tehditte bulundu.
Trump, "İran için saat işliyor, derhal ve hızlıca harekete geçseler iyi olur" ifadelerini kullandı ve "Aksi takdirde kendilerinden geriye hiçbir şey kalmayacak. Zaman kritik önem taşıyor" iddiasında bulundu.
23:04,
İran’da saldırılardan bu yana 6 bin 500'den fazla kişi hainlik ve casusluk şüphesiyle gözaltına alındı
.İran’ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nın aktardığına göre, İran Emniyet Genel Müdürü Ahmed Rıza Radan ülkesindeki gözaltılara ilişkin açıklama yaptı.
ABD ve İsrail saldırılarının başladığı 28 Şubat'tan bu yana ülkede 6 bin 500’den fazla kişinin "hainlik ve casusluk" şüphesiyle gözaltına alındığını belirtti.
Radan, gözaltına alınanlardan 567’sinin "İran yönetimi karşıtı devrimci gruplarla bağlantılı" olduğunu söyledi.
22:29,
İran Meclis Başkanı: ABD kaynaklı güvensizlik bölge ülkelerinin işbirliğiyle ortadan kalkacak
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın, Pakistan İçişleri Bakanı Muhsin Nakvi ile başkent Tahran’da görüştüğü bildirildi.
İran Meclis Başkanı’nın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada, Kalibaf ile Nakvi'nin ateşkes süreci ve iki ülke ilişkilerini ele aldı.
Görüşme sırasında Kalibaf, bölgede bazı ülkelerinin ABD’nin varlığının güvenlik sağlayacağı yönünde bir inanca sahip olduğunu ancak yaşananların bunun tam tersini gösterdiğini belirterek, “Son olaylar, ABD’nin bölgedeki varlığının güvensizliğe neden olduğunu gösterdi” İfadelerini kullandı.
Pakistan’a, 28 Şubatta başlayan savaş sırasında gösterdiği işbirliğinden dolayı teşekkür eden Kalibaf, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Kalibaf, bölgede oluşan ABD kaynaklı güvensizliğin, yine bölge ülkeleri arasındaki işbirliği ile ortadan kalkacağını belirtti.
Pakistan İçişleri Bakanı Nakvi ise ülkesinin, Kalibaf’ın İran halkının çıkarlarının korunması hususundaki gayretlerine şahit olduğunu ve iki ülke halkının savaşla birlikte daha fazla yakınlaştığını söyledi.
Nakvi ayrıca, ülkesinin, müzakerelerden bir sonuç elde edilmesini temenni ettiğini dile getirdi.
22:23,
Trump ve Netanyahu telefonda konuştu: 'Gündem İran'
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ABD Başkanı Donald Trump'ın telefon görüşmesi gerçekleştirildiği belirtildi.
ABD merkezli haber sitesi Axios'un ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, ikilinin telefon konuşmasında İran konusunu görüştüğü ifade edildi..
İsrail basını, söz konusu görüşmenin, İran'a olası yeni saldırılar için yürütülen hazırlıkların ele alınması beklenen güvenlik kabinesi toplantısı öncesinde gelmesine dikkat çekti.
Netanyahu, Çin ziyaretinden dönen Trump ile İran konusunda gün içinde bir telefon görüşmesi yapacağını duyurmuştu.
İran'a saldırıların yeniden başlatılması ihtimaline atıfta bulunan Netanyahu, "Birçok olasılık var. Her senaryoya hazırlıklıyız” ifadelerini kullanmıştı.
ABD ve İsrail'in "gelecek hafta gibi erken bir tarihte" İran'a saldırılar düzenlemeye yönelik yoğun hazırlık yürüttüğü iddiası basına yansımıştı.
20:18,
İddia: İsrail'in Irak'a başka bir gizli karakol daha kurduğu ortaya çıktı
İsrail’in İran’a saldırılarda kullanmak üzere Irak’ın çöl bölgesinde "ikinci gizli karakol kurduğu" öne sürüldü.
New York Times (NYT) gazetesinin ismi paylaşılmayan bölgesel ve Iraklı yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail’in Irak'ın çöl bölgesinde kurduğu iki karakolu aylarca gizli tuttuğu ileri sürüldü.
Haberde, görgü tanıklarına dayandırılarak, Irak’ın batısındaki çöllük Nuhayib bölgesi yakınlarında, Awad al-Shammari adlı çobanın 3 Mart günü aracıyla hareket halindeyken helikopter tarafından saldırıya uğradığı iddiasına yer verildi.
29 yaşındaki çobanın "Irak çölünde gizli korunaklı İsrail askeri sırrına rastladığı" öne sürülen haberde, Shammari’nin ailesine göre bu durumun onun hayatına mal olduğu ifade edildi.
Haberde, Şammari’nin gördüklerini bildirmek için Iraklı askeri yetkililerle temasa geçtiği, üst düzey Iraklı ve bölgesel yetkililere göre "İsrail’in, İran’a karşı askeri saldırılarını desteklemek amacıyla burada karakol işlettiği" iddiası yer aldı.
Öte yandan bölgesel güvenlik yetkililerine göre, Şammari’nin rastladığı karakolun, 28 Şubat'ta ABD ve İsrail'in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaşın öncesine dayandığı, İsrail ile İran arasında Haziran 2025'teki 12 gün süren savaşta kullanıldığı iddia edildi.
Bölgesel bir yetkiliye göre, İsrail güçlerinin karakol inşa etmeye 2024'ün sonlarından itibaren hazırlanmaya başladığı öne sürülen haberde, Iraklı yetkililere dayandırılarak, ülkenin batı çölünde ikinci bir gizli karakol daha bulunduğu savunuldu.
18:42,
Dünyanın en büyük uçak gemisi İran'a saldırıların ardından ABD'ye döndü
ABD donanmasına ait, dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kaçırıldığı haydutça operasyon ve ardından İran'a yönelik saldırılar sonrası ABD'ye döndü.
326 gündür görevde bulunan USS Gerald R. Ford uçak gemisi, Virginia'daki Norfolk Deniz Üssü'ne ulaştı.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ile USS Gerald R. Ford'da görevli yaklaşık 4 bin 500 denizcinin ailesi üstte uçak gemisini karşıladı.
Geminin 326 günlük görevi, son 50 yılda bir uçak gemisinin gerçekleştirdiği en uzun görev olarak kayıtlara geçmişti.
16:19,
İsrail: Güney Lübnan’da 4 askerimiz yaralandı
İsrail ordusu, gece saatlerinde güney Lübnan’da bir patlayıcının infilak etmesi sonucu bir subay ve üç askerin yaralandığını açıkladı.
14:05,
BAE’de nükleer santralde yangın: İHA saldırısı sonrası çıktı
Birleşik Arap Emirlikleri’nin el-Dafra bölgesindeki Barakah Nükleer Enerji Santrali’nde, İHA saldırısı sonucu bir elektrik jeneratöründe yangın çıktığı bildirildi.
Abu Dabi Medya Ofisi, yangının santralin iç güvenlik hattı dışında meydana geldiğini ve radyolojik güvenlik seviyelerinde herhangi bir risk oluşmadığını açıkladı.
Olayda yaralanma yaşanmadığı belirtildi.
13:27,
İran basını: ABD İran’a müzakereler için 5 ana şart öne sürdü
ABD, İran’a müzakereler için biri hariç ülkedeki tüm nükleer tesislerdeki faaliyetlerin durdurulmasını da içeren şartlar sundu.
İran’ın yarı resmi Fars Haber Ajansı’na göre ABD'nin İran’a ilettiği şartlar şöyle sıralandı:
- ABD tarafından tazminat ödenmemesi,
- İran’daki 400 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyumun ABD’ye teslim edilmesi,
- İran’ın biri hariç tüm nükleer tesislerdeki faaliyetlerini durdurması,
- İran’ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılmaması
- Savaşın tüm cephelerde durdurulmasının müzakere şartına bağlanması.
İran ise müzakere şartlarını, savaşın Lübnan dahil tüm cephelerde sonlandırılması, yaptırımların kaldırılması, dondurulmuş varlıkların serbest bırakılması, savaş tazminatı ödenmesi ve İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki egemenliğinin tanınması olarak açıklamıştı.
11:05,
Han Yunus’ta İsrail saldırısı: 1 kişi hayatını kaybetti
Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılar sürerken, Han Yunus kentinde düzenlenen İsrail saldırısında en az bir kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.
Yerel kaynaklara göre saldırı, kentin güneyindeki Karac Refah bölgesinde bir polis noktasını hedef aldı.
Saldırı, İsrail güçlerinin bir gün önce Filistin genelinde en az 11 kişiyi öldürmesinin ardından geldi.
10:53,
Kazakistan’dan İran’a yardım sevkiyatı
Kazakistan, İran’a 30 vagonluk insani yardım gönderdi.
Tasnim’e göre yardım paketinde konserve gıda, şeker, un, tıbbi ekipman ve ilaç yer aldı. Yardım, Sarakhs tren istasyonunda İran Kızılayı’na teslim edildi.
Kazakistan’ın Tahran Büyükelçisi Ontalap Onalbayev, İran’ın ülkesinin önemli ortaklarından biri olduğunu vurgulayarak “Gerçek dostlar zor zamanlarda belli olur” dedi.
09:35,
Trump'tan İran paylaşımı: 'Fırtına öncesi sessizlik'
ABD Başkanı Donald Trump sosyal medya hesabından İran'ı hedef alan yeni bir paylaşım yaptı.
Trump, “Bu, fırtına öncesi sessizlikti” notuyla paylaşım yaptı. Yapay zekâ ile oluşturulan görselde, arkada İran bayrağı olan fırtınalı denizde yol alan gemi görseli görülüyor.
ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz cuma günü de İran'a saldırabileceklerinin sinyalini vermişti.

09:28,
NATO istihbaratı: İran füze kapasitesinin büyük bölümünü koruyor
The Independent, adı açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, NATO istihbaratının İran’ın füze kapasitesinin en az yüzde 60’ını koruduğu değerlendirmesinde bulunduğunu yazdı.
Gazeteye konuşan kaynaklar, ABD istihbaratının ise daha ileri bir değerlendirme yaptığını aktardı. Buna göre İran’daki füze fırlatma sahaları ve askeri depoların yüzde 90’ı kısmen ya da tamamen faal durumda.
08:44,
Hizbullah: İsrail buldozerlerini ve askerlerini hedef aldık
Hizbullah, güney Lübnan’da İsrail ordusuna ait ilerleyen buldozerlere yönelik patlayıcı tuzaklar kurulduğunu açıkladı.
Örgüt, Raşaf’tan Hadatha yönüne ilerlemeye çalışan üçüncü ve dördüncü buldozerlerin patlayıcılarla hedef alındığını duyurdu.
Ayrıca Hadatha çevresinde İsrail askerleri ve araçlarının bulunduğu bir noktaya roket saldırısı düzenlendiği belirtildi.
soL YZ Beta, soL'un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.