ABD’nin insani yardımdan anladığı tek şey bombalama: 'Küba’dan gelen yardımları kabul etmeyin'

Kovid-19 pandemisinden en ağır şekilde etkilenen onlarca ülkeye Küba doktorlar ve tıbbi ekipmanlar yollarken ABD Dışişleri Bakanlığı hastalıkla boğuşan ülkelerden Küba’dan gelen yardımı kabul etmemelerini talep etti.

soL - Dış Haberler

Dünyanın dört bir yanında sağlık sistemi çökmenin eşiğinde olan ülkelere Küba “Tıbbi Tugaylar” göndererek ülkelerin pandemiyle olan mücadelesine destek vermeye devam ediyor. İtalya, Venezuela, Nikaragua, Surinam, Brezilya, Jamaika ve Grenada dahil olmak üzere birçok ülkenin sağlık çalışanlarına Kübalı doktorlar yardımcı olurken ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkelerden Küba'dan koronavirüs salgınıyla mücadelede yardım isteklerini geri çekmelerini talep etti.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ DAYANIŞMASI ‘EMEK İSTİSMARI’YMIŞ

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu" tarafından yapılan paylaşımda, "Küba uluslararası tıbbi misyonlarını KOVİD-19'dan etkilenenlere yalnızca ülkeler istismarcı programa katılmayı bıraktığında kaybettiği parayı telafi etmek için sunuyor" dedi.

ABD Dışişleri’nin paylaşımında doktorların enternasyonalist dayanışması “emek istismarı” olarak isimlendirilirken çarşamba günü paylaşılan mesajda, "Küba'dan KOVİD-19 için yardım isteyen ev sahibi ülkeler anlaşmaları incelemeli ve emek istismarlarını sona erdirmelidir." denildi.

Küba dünya çapında ülkelerin önemli bir kısmına dayanışma kapsamında ücretsiz tıbbi yardım sunmakta.

Bu ayın başlarında Küba en az beş teyit edilmiş koronavirüs vakasının bulunduğu bir İngiliz yolcu gemisine yardım sunmuştu. Aynı gemi bölgede gittiği bütün limanlardan geri çevrilmişti.