Behzat Ç.'ye rakı yasaklanacaktı

RTÜK, Behzat Ç. adlı dizi filmde "İçki içildiği için" Star TV’ye ceza verilmesini istedi. Ancak bu istem oy çokluğu ile reddedildi. Diziyi eleştiren üyeler dizideki polis karakterinin emniyet teşkilatına bakış açısını olumsuz etkileyeceğinden şikayet ettiler.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun alkollü içkilere getirdiği yasaklar tartışılırken RTÜK de, Behzat Ç. adlı televizyon dizisindeki içki sahnelerine taktı. Dizide bir polisi canlandıran sanatçı Erdal Beşikçioğlu’nun "İçki içmesi’’ nedeniyle, Star TV’ye ceza verilmesi istendi. Ancak bu istem oy çokluğu ile reddedildi.

Gazetepor’un haberine RTÜK’ün son toplantısında Star TV’de yayınlanan bu dizi tartışıldı ve Behzat Ç’nin "İçki içen, işkence yapan, argo konuşan ve küfür eden bir karakter’’ olarak yansıtıldığı, bunun da çocukların zihinsel ve ahlaki gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceği savunuldu. Ancak yapılan oylamada kanala ceza verilmesine gerek görülmedi.

Karara karşı çıkan RTÜK üyesi İlhan Yerlikaya ise, muhalefet şerhi yazarak, "Behzat Ç. isimli polis karakteri, geceleri içki içen, gündüzleri ise sorguladığı kişilere işkence yapıp küfür eden bir kişidir. Konuşmalarında argo ve küfür vardır. Konuşma tarzının, çocuklar ve gençler tarafından kolaylıkla rol model alınacağı ve taklit edileceği kuvvetle muhtemeldir’’ dedi.

RTÜK üyesi Tahsin Fendoğlu da dizinin gece geç saatlerde yayınlanmasını istedi ve "Dizideki polis imajı, kuralsız davranan, gayri meşru ilişkiler kurmakta bir sakınca görmeyen, zanlılara işkence yapabilen, onlara küfreden bir kalıpta sunulmaktadır. Çocukların emniyet teşkilatına ve polise bakış açısını etkileyip, olumsuz yargılar oluşturabilecek sonuçlar doğurabilecektir’’ dedi.

Kaan Arslanoğlu, "Behzat Ç. Gidiyor Gittiği Yere Kadar" başlıklı yazısında yüzde 42'nin izlediği söylenen Behzat Ç.yi ele alıyor.

Behzat Ç. nasıl fişlenmişti?
Geçtiğimiz günlerde de RTÜK'ün televizyon dizilerini fişlediğine ilişkin bir haber gündeme gelmişti. Haberde Behzat Ç. dizisiyle ilgili ifadeler şöyleydi:

Asaf Güven Aksel, "Projektör Sorunsalı: Behzat Ç." başlıklı yazısında, bir anti-kahraman olarak Behzat Ç.'yi ve anti-kahramanların işlevini tartışıyor.

"Her bölümde cinayet ya da ölüm yaşanıyor. Belden aşağı espriler yapılıyor olsa da bunlar 'bip'lenmekte, bunun dışında da sıkça 'lan, lun' şeklinde konuşmalar geçmektedir."

AKP'lilerin dizi derdi
Televizyon dizilerine uygulanmak istenen sansür, Behzat Ç.'yi içki sahneleri nedeniyle hedef aldı. Bir süre önce yayınlanmaya başlayan "Muhteşem Yüzyıl" dizisi daha yayınlanmadan önce olay olmuş, aralarında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da olduğu AKP'liler diziyi eleştirmişti. Dizinin eleştirilmesinin nedeni, Kanuni Sultan Süleyman'ın "içki ve cinsellik düşkünü" olarak resmedildiği iddiasıydı. Dizi yayınlanır yayınlanmaz RTÜK'ten uyarı aldı. Yine bu sezon yayınlanmaya başlayan "Fatmagül'ün Suçu Ne?" adlı dizi tecavüz sahnesi nedeniyle AKP'lilerin hışmına uğramış, AKP'li milletvekili Halide İncekara senaristlerin ve oyuncuların ruh sağlığının bozuk olduğunu iddia etmişti. Bir sahnesinde eşcinsel bir ilişkiyi gösteren "Kılıç Günü" adlı dizi de Zaman gazetesi tarafından "Türk toplumunun örf ve ahlakına" aykırı olmakla suçlanmıştı.

Hakkında sürekli yayından kaldırılacağı haberleri yapılan ve eski ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'ın hayatını anlattığı için ilk günden hedef alınan "Türkan" dizisinin ise başına gelmeyen kalmadı. İki kez yayın günü değiştirilen diziye reklam boykotu uygulandığı öne sürülüyor.